Isparta İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, Kentsel Dönüşüm uygulamalarının sorunsuz bir şekilde ilerlemesi için mutlaka genel imar revizyonu yapılması gerektiğini söyledi.
 
Riskli alan ilan etmenin hem o bölgede yaşayanların psikolojik durumuna hem kentsel dönüşüm uygulamasının zorlaşmasına neden olacağını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Göçer, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği gibi, büyük bir bölümü 1. Derecede deprem bölgesi olan ülkemizdeki çürük yapıların yıkılarak yerlerine depreme dayanıklı ve daha sağlam yapıların yapılmasını öngören 16 Mayıs 2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca, riskli yapılar ile riskli alan ve rezerv yapı alanlarının tespitine, riskli yapıların yıktırılmasına, yapılacak planlamaya, dönüştürmeye tabi tutulacak taşınmazların değerinin tespitine, hak sahibi olacaklarla yapılacak anlaşmaya ve yapılacak yardımlara, yeniden yapılacak yapılara ve 6306 sayılı Kanun kapsamındaki diğer uygulamalara ilişkin usül ve esasları belirlenmiştir. 

“TAŞINMAZIN 3 – 5 KATI FAZLA FİYAT TALEP EDİLİYOR”

Ancak, bu kapsamda bazı illerde kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde bazı bölge ve mahalleler ‘riskli alan’ ilan edilmiş ve bu nedenle hem o bölgede yaşayanlar büyük tedirginlik içine girmişler hem de taşınmazların sahipleri, kentsel dönüşüm için gelen müteahhitlere taşınmaz fiyatlarını çok yüksek rakamlarda telafuz ederek, taşınmazın gerçek değerinin çok çok üstünde fiyat isteyip uygulamanı zorlaşmasına neden olmuşlardır. 

“RİSKLİ ALAN KONUSU YANLIŞ ANLAŞILIYOR” 

Riskli alanlar Belediyeler ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından can veya mal kaybına yol açma riski taşıması sebebiyle 'Riskli Alan' olarak belirlenip Bakanlar Kurulu tarafından onaylanır. Ancak, ülkemizde riskli alan konusunun kamuoyunda yanlış anlaşıldığını görüyoruz. Çünkü, insanlar konuyu risk denilince direkt depremle ilişkilendirilmeye çalışıyorlar. Bu yanlış. Örneğin bir bölge yerleşim açısından risk taşıyor olabilir. Yoksa zemin ya da depremsellik açısından bir risk söz konusu değil.

“ISPARTA’DA ŞUANA KADAR 400 YAPI KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINA ALINDI” 

İşte bu noktada şehirde kentsel dönüşüm uygulamasının rahat bir şekilde yapılabilmesi için genel imar revizyonuna ihtiyaç vardır. Isparta olarak şuana kadar doğru gidiyoruz. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından riskli ilan edilen yaklaşık 400 yapı var. Bir takım alanlar belirlenip buradaki vatandaşlar belirlenen yere alınarak boşaltılan yapılar yıkılarak çalışma yapılması uygun olacaktır. Çünkü, riskli alan ilan ediyoruz demekle bir yer riskli alan olmuyor. Çünkü, o riskli alan ilan edilen yerde çivi bile çakılamıyor. Belediye’nin şehirde genel imar revizyonu yapması lazım. 

“AYBATILI VE BALAMAN DÖNEMLERİNDE KISMEN YAPILDI” 

Bilindiği gibi ilimizde bu revziyon 1970’li yıllarda yapılmış. Mehmet Aybatılı döneminde Kaymakkapı Meydanında bir imar revizyonu yapılmıştı. Ardından Hasan Balaman döneminde de bir imar revizyonu yapıldı ama tam olarak değil. 

“BU KONU ACİL OLARAK GÜNDEME ALINMALI” 

Eksik kaldı. Şehrin nerelerinde sosyal donatı alanları olacak, nerelerinde otoparklar olacak, nerelerinde cami ve okullar olacak bunlar ayrıntılı olarak belirlenmeli ve bu iş Isparta olarak bir bütün şeklinde yapılmalıdır. Bu işin belediye tarafından çok acil bir şekilde gündeme alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Demokrat