Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları Isparta'da tüm hızıyla devam ediyor.

İlk olarak Gülistan Mahallesi ile başlayan kentsel dönüşüm, diğer mahallelere de yayıldı. Yalvaç, Eğirdir, Yenişarbademli ve Keçiborlu ilçelerinin yanı sıra Deregümü gibi merkez köylerden de kentsel dönüşüm için başvurular yapıldı.

Isparta’da 2013 yılında başlayan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 522 bina ve 1258 bağımsız bölüm için kentsel dönüşüm kararı verildi. Kentsel dönüşüm kararı verilen alanlar için 2016 yılında 1 milyon 239 bin 998 TL, toplamda ise 4 milyon 751 bin 383 TL kira yardımı yapıldı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ VATANDAŞLAR BAŞLATTI

Kentsel Dönüşüm Yasası’nın uygulayıcısı olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne Kentsel Dönüşüm yasası kapsamında başvurular her geçen gün artıyor. Bir anlamda Isparta kentsel dönüşümü benimsedi. Isparta’da kentsel dönüşüm diğer illerde olduğu gibi riskli alan ilanı yerine, riskli binada oturduğundan şüphelenen vatandaşların ve müteahhitlerin girişimleri ile başladı. Isparta genelinde ilk olarak 2013 yılında başlayan Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında şuana kadar
522 binada 1258 bağımsız bölüm için kentsel dönüşüm kararı alındı.

GİDEREK GENİŞLİYOR

Isparta’da Gülistan Mahallesi ile başlayan kentsel dönüşüm yapılmış binalar var. Bunların yanı sıra ilçelerden de kentsel
dönüşüme ilgi var.

İl merkezinin yanı sıra Yalvaç, Yenişarbademli, Eğirdir, Keçiborlu, Senirkent ve Gelen diğer mahallere de yayıldı. Gülistan dışında Ayazmana, Bahçelievler, Vatan, Turan, Halife Sultan ve Pirimehmet Mahallelerinden hatta Deregümü gibi merkez köylerden de kentsel dönüşüm başvurusu Gelendost gibi ilçelerden de kentsel dönüşüm başvuruları yapıldı.

KİRA YARDIMI YAPILIYOR

Kentsel dönüşüm yasasından faydalanmak isteyen vatandaşların öncelikle binalarına risk analizi yaptırmaları gerekiyor. Binaları riskli çıktığı takdirde yıkıp yine yapmaları ve yahut güçlendirmeleri gerekiyor. Kentsel dönüşüm yasası denilen risk altındaki
alanların dönüştürülmesi hakkındaki yasaya dayanarak müracaat eden vatandaşlara 18 ay süresince geri ödemesiz kira yardımı ya da yeni haneleri için banka kredisi kullanmak istemeleri halinde getiri desteğinden faydalanabilmekteler. 18 ay boyunca kira yardımını mülk sahibi alıyor, ayrıca riskli binada kiracı olarak oturan vatandaşa da bir sefere mahsus 2 aylık kira be-deli veriliyor.

 5 MİLYON TL’YE YAKIN KİRA YARDIMI

Kentsel dönüşüm yasasından faydalanan vatandaşlara 2013 yılında 350 bin TL, 2014 yılında 2 milyon 922 bin 480 TL, 2015 yılında 588 bin 555 TL, 2016 yılında 1 milyon 239 bin 998 TL olmak üzere toplamda 4 milyon 751 bin 383 TL kira yardımı yapıldı.