Isparta’da Kerpiç ve Yaşam” Kitabı Yayımlandı

Kültürel mirasların korunması konusunu bütüncül bir koruma anlayışı çerçevesinde değerlendiren Süleyman Demirel Üniversitesi, somut ve somut olmayan kültürel miras değerlerini, farklı projeler ile gelecek nesillere aktarıyor.

Toplumların ve bireylerin yaşam tarzlarını, sözlü geleneklerini, el sanatı kültürlerini yaşatmak amacıyla 2017 yılında farklı disiplinlerin birleşimiyle Üniversitemiz tarafından hazırlanan “Somut Olmayan Kültürel Mirası Projesi”nin çıktıları kayıt altına alınmaya devam ediyor.

Bu kapsamda tarihsel süreçte Anadolu ve Isparta’da kerpiç yapıların tarihsel öyküsünün aktarıldığı  “Isparta’da Kerpiç ve Yaşam” kitabını okuyucuları ile buluşturdu. Isparta’nın kültürel miras alanlarına yönelik, bütüncül bir koruma yaklaşım anlayışı ile hazırlanan kitap, Isparta’nın geleneksel kerpiç yapılarını, tüm yönleriyle ele alarak geleneksel mimariye ve kültürel mirasımıza dikkat çekiyor.

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilge Hürmüzlü Kortholt ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Seda Şimşek Tolacı’nın kalemiyle derlenen kitapta; “Kerpiç Yapıların Tarihsel Öyküsü”, “Toprak Kerpiç Ve İnsan”, “Kerpicin Özellikleri”, “Kerpicin Yapıda Farklı Malzeme Kullanımı”, “Farklı İşlevdeki Yapılarda Kerpiç”, “Yaşamın Odağı: Sofa Mekanları” gibi bölümler yer alıyor.

Halk mimarisi ya da anonim mimari olarak adlandırılan, yerel malzeme ve benzer yöntemlerle üretilen mekânları kapsayan yerleşim alanları ve somut olmayan kültürel miras değerlerinin belleklerdeki koruyucusu olan mekânların Isparta’daki önemli ortak noktalarından bir tanesi ‘kerpiç’tir. Kerpiç, Anadolu’da bilinen ilk yerleşim alanlarında kullanımına rastlanan, ustası ve uygulama sayısı oldukça azalmasına rağmen özellikle kırsal alanlarda halen geleneksel yöntemlerle üretilerek kullanılan bir yapı malzemesidir. Sosyal, kültürel, ekonomik yapı ve yaşam biçimini de yansıtan konutlar; işlikler ve atölyeler; doğa-bina ve bina- insan ilişkileri de dikkate alınarak “Isparta’da Kerpiç ve Yaşam” isimli kitaba konu alındı.

Kitaba ulaşmak için tıklayınız

“Somut Olmayan Kültürel Mirası Projesi” kapsamında daha önce de “Isparta’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası”, “Antik Dönemden Günümüze Isparta’nın Kültürel Mirası” ve “Isparta Çevresi Yörük Kültürü” isimli kitaplar yayımlanmıştı.