Belediye Meclisi, konutların otopark oranlarını ciddi ölçüde artırarak; Brüt 150 metrekareye kadar olan Dairelerden her 3 Daire için 2 Otopark, Brüt 150 metrekare ve üzerinde her Daire için 1 Otopark ayrılmasını içeren Komisyon kararını kabul etti.

Belediye Meclisinin geçtiğimiz gün yapılan Ağustos ayı son toplantısında, apartman daireleri için çok önemli bir karar alındı. Toplantı gündeminin üçüncü maddesinde yer alan; Şehrimizin otopark sorununun çözülmesi için, planda Otopark yapım oranlarının belirlenmesi teklifinin görüşülmesi konusu görüşülerek karara bağlandı.

Bu doğrultuda; İmar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Komisyon Başkanı Akif Aslan tarafından okundu. Aslan raporda; "Meclisimizin ilk toplantıda komisyonumuza havale edilen Şehrimizin otopark sorununun çözülmesi için, planda Otopark yapım oranlarının belirlenmesi teklifinin görüşülmesi konusunda komisyonumuzca yapılan inceleme sonucunda 2014 yılı itibariyle il genelinde trafiğe tescilli otomobil sayısı (kamyon otobüs traktör hariç 85 bin adettir. Yine 2014 yılı itibariyle hane halkı sayısı 129 bin adettir. Buna göre her 3 hanede 2 adet otomobil mevcuttur. Kaldı ki il merkezinde daha yüksek olduğu aşikârdır. Halbuki yürürlükte olan otopark yönetmeliği 3 daireye 1 Otopark yapılmasını zorunlu kılmıştır.

Buna göre 1993 yılında çıkartılan ve 2006 yılına kadarda bazı değişikliklere uğrayan yönetmelik günümüz ihtiyaçlarını hiç karşılamadığı görülmektedir. Otopark ihtiyacının yüzde yüz eksikliği araçların yollara park edilmesine sebebiyet vermekte ve trafik akışını engellemektedir. Problemin çözümü için plan notlarına otopark ile ilgili olarak aşağıdaki kararın işlenmesi uygun bulunmuştur. Buna göre; Brüt 150 metrekareye kadar olan Dairelerden her 3 Daire için 2 Otopark, Brüt 150 metrekare ve üzerinde her Daire için 1 Otopark ayrılması. Kararlarının İşlenerek Otopark sorunun giderilmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayından sonra uygulamaya geçirilmesi uygun bulunmuştur" dedi.

MECLİSTE OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

Söz konusu komisyon maddesi daha sonra Belediye ve Meclis Baş-kanı Yusuf Ziya Günaydın tarafından meclis üyelerinin oylarına sunuldu ve oy birliği ile kabul edilerek meclisten geçti.

Demokrat