Nesli tehlike altındaki endemik türlerden olan ve 'bataklık vaşağı' olarak da bilinen 'saz kedisi', doğa ve yaban hayatı üzerine hobi fotoğrafçılığı yapan şoför Hacı İbrahim Güzel tarafından Isparta'da görüntülendi. 6'ncı Bölge Müdürlüğü Isparta Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'nde 1999 yılından itibaren şoför olarak çalışan Hacı İbrahim Güzel, görevi gereği sürekli doğal yaşam içinde olduğundan yaklaşık 5 yıl önce kendisine bir fotoğraf makinesi aldı. Doğal yaşamda amatör fotoğrafçılığa da başlayan Güzel, zamanla kendisini ve ekipmanını geliştirerek Isparta yöresindeki doğal ortam ve yaban hayatı yaşamına ilişkin, fırsat buldukça yaban hayatı ve doğa fotoğrafları çekmeye başladı.

Güzel son olarak, Türkiye'de daha önce Adana Akyatağan Milli Parkı'nda görüntülenen, nesli tehlike altındaki endemik türlerden olan ve 'bataklık vaşağı' olarak da bilinen boz renkli saz kedisini (Felischaus), görüntülemek için fotokapan kurdu. Eğirdir Gölü'nün kuzeyindeki Hoyran bölgesinde kurduğu fotokapanla saz kedisini hem fotoğraf, hem de video olarak görüntülemeyi başardı. Güzel'in fotokapanına bir de kızıl tiki denk geldi. İki yıl önce Akyatağan'da sayıları 71 olarak belirlenen saz kedisi popülasyonuna ilişkin Horan bölgesinde henüz net bilgi yok.

6 YIL ÖNCE DE GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

Yaklaşık 6 yıl önce orman yüksek mühendisi Türkay Çağlayan tarafından da bölgede görüntülenen saz kedisini görüntülemeyi başaran Güzel, "İşim gereği doğada olduğum için fotoğrafçılık merakım oluştu. Şoför olarak sürekli araçla ilgili personeli doğadaki Gobahis çalışmalar için taşıdığımdan zaman zaman iş durumu müsait oldukça fotoğraflar çekiyorum" dedi.

SAZLIKLARDA YAŞIYOR, SUDA AVLANIYORLAR

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye'nin derlemelerine göre, sazlıklarda yaşayan boz renkli, ince uzun bacaklara sahip, her bireye özgü asimetrik çizgileri bulunan saz kedisi yaban kedisinden daha büyük, vaşaktan daha küçük bir kedi. Koku alma ve görme duyusu çok geliştiğinden alanda görülmeleri zor. Herhangi bir tehlike anında çalılık içine gizlenerek hareketsiz beklerler. Çok iyi yüzücüdürler. Ülkemizde suyu seven ve suda avlanan tek yabani kedi türüdür. Gece- gündüz aktif olan saz kedisi, deniz, göl ve nehir sistemlerindeki sazlıklarda, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşar. Kemiriciler, kuşlar, sürüngenler, kurbağalar, böcekler, tavşanlar, domuz yavruları ve bazen de çürümemiş leşlerle beslenirler. Hasta ve sakat bireyleri öncelikle avlarlar. Böylece avladıkları türlerin popülasyonlarının sağlıklı kalmasını ve sayılarının dengede tutulmasını sağlarlar.

NEDEN KORUNUYOR?

Saz kedisi ülkemizde nesli tehlike altındaki türlerden. Avcılık, habitat kaybı, bataklıkların tarım alanlarına dönüştürülmesi ve kemirgenlerle mücadele sonucu avlarının azalmasıyla nesilleri tehlike altında. Avlanması yasak, ancak herhangi bir ekonomik değeri olmamasına rağmen nadiren Avcılar tarafından ve Akyatan çevresindeki tarım alanlarında gece domuz sürülerini avlamak için bekleyen bekçiler tarafından avlanmaktadır.