Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Orman ve Su Bakanlığı'nı ikna etti. Antalya, Isparta ve Burdur'daki 43 1.derecedeki Doğal SİT alanını yeniden değerlendirmeye alındı.

BURALARDA CİVİ BİLE ÇAKILAMAZ

Bölgedeki 43 1. derecedeki SİT alanının 5'i Isparta’da. Yenişarbademli-Beyşehir Gölü kıyısı, Kızıldağ, Eğirdir ve Kovada Gölleri ile Gölcük Tabiat Parkı 1.derece doğal SİT alanı olduğu için çivi bile çakılamıyor. Milli Parklar Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, "bazı bölgeleri 2. ya da 3.derece SİT'e, bazı bölgeleri de tamamen SİT'ten çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Orman Bölge Müdür Yardımcısı iken Burdur Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'ne terfi eden Adnan Yılmaztürk, başta Isparta olmak üzere bölgenin en büyük sorunu olan SİT'e karşı sessiz sedasız bir devrim gerçekleştiriyor. Bazı bölgelerin tamamen SİT'ten çıkarılması bazılarının ise 2. ya da 3.derece SİT alanına dönüştürülerek uygulamada esneklik sağlamayı hedefleyen Milli Parklar Bölge Müdürlüğü. Orman ve Su Bakanlığı nezdinde yaptığı çalışmaların sonucunu aldı. Bakanlık. Antalya, Isparta ve Burdur'daki 43 1. derece SİT alanını yeniden değerlemek için çalışma başlattı. Değerlemeyi yapacak uzman ve yeterli kişiler için bakanlık hizmet alım ihalesini gerçekleştirdi.

İhaleyi kazanan firma 1 yıllık çalışma sonucunda değerlendirme raporunu Orman ve Su Bakanlığı'na sunacak.

BÜYÜK FIRSAT

Milli Parklar Burdur Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, Orman ve Su Bakanlığının bölgedeki 43 1.derece SİT alanının yeniden değerlendirmesi için ihale gerçekleştirmesinin büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Bölgede 1.derece SİT alanları nedeniyle çalışma yapılamamasından yakınan Yılmaztürk, "bakanlığımızla yaptığımız görüşmeler ve temaslar sonucunda bütün SİT alanlarını yeniden değerlendirmeye tutacak ihale gerçekleştirdi.

İhaleyi kazanan firma 43 SİT alanında yeniden bir değerlendirme yapacak. Belkide bazı SİT alanları 2. ya da 3.dereceye dönecek, bazıları tamamen SİT alanından çıkacak. İhaleyi alan firma uzmanları ile bölge müdürlüğümüz istişaresinde bu çalışma 1 yılda sonuçlandırılacak.

Bölgemiz için büyük bir fırsat. İnşallah sessiz sedasız bir devrim yapacağız" dedi.

ISPARTA'DA 5 BÖLGE 1.DERECE SİT ALANINDA

Bölgedeki 43 1. derece SİT alanının 5'inin Isparta’da olduğunu anlatan Milli Parklar Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, buralarda restorasyon ve düzenleme projeleri uygulanamadığım söyledi.

Şarkîkaraağaç; Yenişârbademli, Beyşehir Gölü çevresi, Kızıldağ, Kovada, Eğirdir Gölü çevresi ye Gölcük'ün 1. derece SİT alanında bulunduğunu kaydeden Yılmaztürk, "bu çalışma sonucunda belki de bazı bölgeler tamamen SİT alanı dışında yer alacak. Bazdın 2. derece ya da 3.derece SİT bölgesine düşecek. Bu durumunda çalışmalarda esneklik kazanılabilecek. Yapılacak projelerin önü açılabilecek. İnşallah bölgemiz için olumlu bir sonuç alırız" diye konuştu.