Sürekli trafik yoğunluğunun yaşandığı Kaymakkapı Meydanında, yayalar kırmızı ışıkta geçerek olası kazalara zemin hazırlıyor. Trafik ışıklarına  dikkat etmeden yola fırlayan yayalar sürücülere zor anlar yaşatıyor.

Zaman zaman kazaların meydana geldiği Kaymakkapı Meydanına çıkan yollarda her an yeni trafik kazalarının olması an meselesi. Yayaların kırmızı ışığa riayet etmeyerek seyir halinde devam eden araçların önüne atlamasından rahatsız olan sürücüler yayalara da trafik cezalarının uygulanmasını istiyor.

Isparta Emniyeti Trafik Şube Müdürlüğü Ekipleri de Özellikle Kaymakkapı Meydanında bulunan ışıklı kavşaklarda görevlendirdiği Trafik polisleri ile Kırmızı ışık yanarken karşıya geçmek isteyen yayaları uyarıyor..

Trafikte yapılan düzenlemeler, yayalar tarafından yanlış anlaşıldı.

Trafikte yapılan düzenlemeler, yayalar tarafından yanlış anlaşıldı. Işıklı kavşaklardan geçen yayalar, kırmızı ışığı dinlemeyip kendini yola atınca kazalar kaçınılmaz oluyor.

İçişleri Bakanlığınca 2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan edilmesinin ardından ülke genelinde "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla kampanya başlatılarak, yeni düzenlemeler yapılmıştı.

Düzenlemeye göre; araç sürücüleri, görevli veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa durarak ilk geçiş hakkını onlara vermek zorunda…

 "IŞIKSIZ KAVŞAKLARDA ÖNCELİK YAYALARDA"

Ancak bu düzenleme bazı yanlış anlaşılmaları da beraberinde getirdi. Işıklı kavşaklardan geçen yayalar, kırmızı ışığı dinlemeyip kendini yola atıyor, hal böyle olunca trafikte yeni sorunlar baş göstermeye başladı. Trafik ışığı olan yerlerde, yayalar da araçlar da ışıklara uymak zorundalar. Işıksız kavşaklarda öncelik yayalarda… Ancak yayaların çoğu bunu bilmiyor.

Emniyet Müdürlüğü trafik şube müdürlüğü yayaların da yaya geçidi kuralına uyması gerektiğini ifade etti..

Yapılan açıklamada "Maalesef yaya kazalarında ölüm ve yaralanma olayları fazla. Hem sürücüler hem de yayalar kurallara uymalıdır. Şöyle bir yanlış anlama var. Eğer bir yerde trafiği düzenleyen polis varsa artık orada ışığın veya levhanın hükmü yok, polisin kuralına uyacağız. Polis yok, ışık varsa ışığa riayet edeceğiz. Kırmızı yandıysa duracağız, yeşil yandıysa geçeceğiz. Eğer bunlar da yoksa işaret levhası varsa işarete uyacağız. Yaya geçidi olan bir yerde, kavşakta, aynı zamanda ışık varsa, yaya da ışığa uyacak. Kavşakta yaya geçidi var ama kırmızı yanmış yayaya, 'Ben yayayım, benim hakkım, paldır küldür geçeceğim.' diyemez. Öyle bir yanlış anlama var. Işık varsa yaya bekleyecek. Işık olmayan yerde yaya geçidinden geçecek yaya. Araç bekleyip ona yol vermesi gerekecek.

KIRMIZI IŞIKTA GEÇEN YAYALAR KAZALARA DAVETİYE ÇIKARIYORLAR

Yayalar için kırmızı ışık yandığı esnada yaya geçidinden kendini yola atan bir yayaya çarpmak üzereyken son anda fark ederek duran sürücüler , yaya üstünlüğünün yanlış anlaşılması sebebiyle, özellikle kavşaklarda kazalarla burun buruna geliyor.

Yetkililerin buna bir çözüm bulması gerektiğini düşünen sürücüler , “Bir an önce yetkililerin buna bir önlem alması lazım’’ diye konuştular.

 "SÜRÜCÜLERE YEŞİL YANARKEN YAYALAR KARŞIYA GEÇİYOR"

Birçok yayanın trafik işaretlerinden anlamadığından yakınan sürücüler, “Yayaların ışıkları pek umursadığını zannetmiyoruz, En çok kazaların yaşandığı yerlerde Isparta merkezinde bulunan  ışıklı kavşaklar.. Biz sürücüler için yeşil yanarken , yayalar karşıya geçiyorlar. Bu da büyük sıkıntılar doğuruyor.” diye bu durumdan şikayetlerini dile getirdiler.