Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri hazırladıkları bir proje ile şehir merkezindeki sinyalizasyon sürelerinin trafik akışını olumsuz yönde etkilendiğini ortaya koydu.

SDÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri,'Trafik Sinyalizasyon Sürelerinin Değiştirilmesi ile Trafik Akışının İyileştirilmesi' projesiyle sinyalizasyon sürelerinin trafik akışını nasıl etkilediğini araştırdı.  

   Şehir merkezindeki 13 kavşağı 4 ay boyunca inceleyen öğrenciler, lambaların yanış süreleri ve araç sayılarını tespit etti. Araştırma sonunda kavşakların yüzde 70'inde trafik lambalarının yanış sürelerinin yanlış olduğu bunun da trafik akışını tıkandığı ortaya çıktı. Projede yer alanlardan endüstri bölümü 4. sınıf öğrencisi Ebru Çay, bazı yönlerde ışıkların fazla bazılarında ise eksik yandığını tespit ettiklerini belirtti.

Çay, "Yön Eylem Araştırması tekniğini kullanarak sinyalizasyonun hangi yöne ne kadar süre ile yanacağını belirledik. Projemizle ana kavşaklarda sinyalizasyon yanma sürelerinin uzunluğu ve kısalığının trafik akışını nasıl etkilediğini ortaya koyduk." dedi. Öğrencilerden Murat Binici de hazırladıkları proje ile uluslararası proje yarışmasında birincilik ödülü aldıklarını ifade eden ederek, çalışmanın Türkiye'ye örnek olmasını temenni etti.

Binici, yaptıkları araştırmada kavşakların yüzde 60'ında yanış süreleri ile ilgili sıkıntılar tespit edildiğini anlattı. SDÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gültekin Özdemir, projenin geçen ay İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yapılan 'Ulusal Proje Yarışması'nda akademik kurul tarafından birinci seçildiğini söyledi.

Öğrencilerin 2 bin 500 lira para ödülü aldığını anlatan Özdemir, çalışma sırasında Isparta İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü'nden de destek aldıklarını dile getirdi.