Isparta'nın en büyük sorunu üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacı. Ama Isparta'da ne zaman bir yurt projesi gündeme gelse hiç beklenmedik bir defans ile karşı karşıya kalınıyor.
    
Merhum Cumhurbaşkanımız Demirel'in geçmişte 'Ispartalı çocuklar okusun, büyükşehirlerde sıkıntı yaşamasın' diye kurdurduğu, mal-mülk sahibi yaptırıp ilimiz belediyelerine kazandırdığı Yurt Yaptırma Birliği, kasasındaki parayla Zafer Mahallesi'ndeki arsası üzerinde 600 öğrencilik yurt yapacak. Ancak Isparta Belediyesi, birliğin ortağı olmasına rağmen yurt projesi için talep edilen işlemi aylardır yerine getirmiyor.

2 ACI TECRÜBE YAŞADIK

Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, SDÜ Yerleşkesi içerisinde yurt yapmak istedi. SDÜ Rektörlüğü, Prof. Dr. İbicioğlu döneminde yurt projesi için talep edilen alanı tahsis etmedi, üzerinden yüksek gerilim hattı geçen sorunlu bir yeri gösterdi. Sonuçta, ilçelerde 5 yıldızlı otel ayarında KYK yurtları yapılırken Isparta merkezde henüz yapılamadı. İl Özel İdaresi, Mensucat Fabrikası arkasında mülkiyetindeki taşınmaz üzerinde 5 bin kişilik yurt yapılması ve KYK'ya kiralanması için kat karşılığı usulü ile ihaleye çıktı.

İhale bitti, sözleşmeler imzalandı, yer teslimi yapıldı ruhsat aşamasında sıkıntı yaşandı, Uzun süre tartışılan 5 bin kişilik yurt projesinin ruhsatı geç de olsa verildi, inşaat başladı. Isparta, 90 bine dayanan üniversite öğrencisiyle gurur duyuyor ancak devlet güvenceli barınma ihtiyacının çözümü noktasında istenen performansı ve duyarlılığı bir türlü gösteremiyor. İl merkezinde 3750 kişilik kapasitesi ile hizmet veren Kredi Yurtlar Kurumu, her yıl yedekte bekleyen 10 bin öğrencinin talebine cevap veremiyor. Maddi durumu müsait olan öğrenciler apartlara ya da özel yurtlara yerleşiyor, dar gelirli öğrenciler ise Allah'a emanet. Lafa geldi mi 'çocuklarımızı birilerinin kucağına itmeyelim' diyen Devlet, yükseköğrenim öğrencilerinin barınma ihtiyacını çözmede o kadar hızlı ve kararlı değil. Bazen de devletin ürettiği çözümde yerel idarelerin defansı nedeniyle bir sonuca ulaşılamıyor. Isparta, yakın zamanda 2 konuda yurt krizi yaşamasını ve kamuoyunda uzun süre tartışılmasına rağmen 3'üncü bir kriz ile karşı karşıya.

Merhum Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'in 1971 yılında 'Ispartalı çocuklar büyükşehirlerde okurken sıkıntı yaşamasın' diye kurdurduğu, mal-mülk sahibi yaptırdığı Isparta İl Yurt Yaptırma Birliği, kasasında biriken para ve kira gelirlerini değerlendirmek için Zafer Mahallesi'ndeki mülkü üzerinde KYK'ya kiralamak üzere yükseköğrenim yurdu projesi planlandı. Ancak 600 kapasiteli yurt projesinin uygulanacağı 9100 m2'lik alanda Isparta Belediyesi'nin 921 m2'lik taşınmazı çıkınca bazı işlemlerin yapılması gerekti. Isparta Belediyesi, satılması talep edilen arsaya birliğin ortağı olmasına rağmen 705 bin TL fiyat biçti. Birlik yönetiminin 500 bin TL teklifi kabul görmedi. Bu sefer arsanın ifrazına (ayrılmasına) karar verildi. Ancak Belediye, 9100 m2'lik adadaki 921 m2'lik taşınmazının ifrazını aylardır yapmıyor.

Yurt projesine ancak bu işlem yapıldıktan sonra başlanabilecek. Halbuki Belediye Başkanı Günaydın, ocak-2016'da proje kendisine ilk aktarıldığında destek olacağı sözü vermiş ve Belediye Basın Müşavirliği kanalıyla ' Doğru bir karar. Böyle bir yatırım çocuklarımız, okuyanlarımız için de bir moral kaynağı olacaktır. Seve seve yardıma hazırız. Bu heyecanınıza ortak olmak istiyoruz. Yapmış olduğunuz bu ziyaret ve çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ediyorum" diye açıklama yapmıştı. Isparta İl Yurt Yaptırma Birliği Başkanı, Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, Basın Kulübü'nün canlı yayın programında yurt krizini gündeme getirdi. Isparta Belediye Başkanı Günaydın'a kırgın olduğunu belirten Gözgün, yaşanan süreci şöyle anlattı:

ISPARTA BELEDİYESİ DE ORTAK

"Zaatalime teveccüh gösterildi, Yurt Yaptırma Birliği Başkanlığı şahsıma verildi. En az hissesi olan belediyeyim. 198 hissede 2 hisse. Isparta Belediyesi 20 hisse, Eğirdir Belediyes 35 hisse. Bir belde başkanı olarak görevi bana verdiler. Canımızı dişimize takıyoruz. Isparta'nın yükseköğrenim hayatında bir yurt sorunu var. Çünkü öğrenciye mikrofon uzatıyorsunuz 'kira geliri yüksek' diyor. 'Yurt ihtiyacımız var' diyor. Allah binkere razı olsun. 1971 yılında birlik kurulmuş. Çok ciddi katkılar sağlanmış. İstanbul'da Vatan Caddesi'nde binamızı hastaneye kiraladık. Aylık 25 bin TL kira gelirimiz var. Kasasında para olan bir birliğiz. Ekonomik durumu iyi olan bir birliğimiz.

BEN YA DA BAŞKA BİR BELEDİYE BAŞKANI OLSAYDI ARSAYI BEDAVA TAHSİS EDERDİ

Zafer Mahalesi'nde 8200 m2'lik bir arsamız. 921 m2'de Isparta Belediyesi'nin yeri var. Adayı bütün olarak planlayabilmek için Isparta Belediyesi'nin arsasını satın almak istedik. Belediye Başkanımıza bir talebimiz oldu. Uygun fiyat olması gerekiyordu. Eğer bu yurdu başka bir yerde yapmak istesek o yörenin belediye başkanı arsasını bedavaya tahsis edecek. KYK'ya bedelsiz yer teslim eden belediyelerimiz. Yurt yapılması kaydıyla bu arsa bize tahsis edilebilirdi. Söz konusu olmadı. 705 bin TL bedel biçildi. 500 bin TL'ye satın almak istedik. Sayın Valimiz devreye girdi. Ama maalesef olmadı. Bu sefer dedik ki 'buranın ifrazını gerçekleştirelim. 921 m2 yeri Isparta Belediyesi'ne ayıralım, geri kalan yeri tek başımıza ihaleye çıkalım' dedik. Ama maalesef 4 haftadır gündeme bile alınmıyor. İlk müracaatımızda telefon ederek olurunu aldık. Haritamıza hazırlattık ve sunduk. 4 hafta geçti hala bekletiliyor.

ISPARTA'NIN SORUNUNA NEŞTER VURACAK BİR PROJE

Isparta'nın sorununa neşter vuracak bir birlik. Isparta Belediyesi'nin de ortak olduğu bir birlik. Böyle bir konunun bekletilmemesi gerekiyor. Belediyenin arsasını ayırıyoruz. Geri kalan yer hepimizin payı ve yurt yapılmak üzere planlanacak. Yaklaşık 600 kişilik öğrenci yurdu planlıyoruz. Ve KYK'ya kiralanabilecek bir proje olacak. Isparta'nın sorununa neşter vuracak, sıkıntıyı giderecek. Hemen yanında kız yurdu var. Kapasitesi çok az. Biz yaptıktan sonra KYK'ya kiralamak istiyoruz. Kiralandıktan sonra tek idare ile daha çok öğrenciyi barındırmak istiyoruz."