Elif AKGÜL - Express/Haber32

Gönen İlçesi Güneykent kasabasında üzüm hasadının ardından pekmez yapımı telaşı başladı. Bağcılıkta önemli aşamalar kaydeden  emekli öğretmen Ramazan Can;   öncelikle enerji deposu olarak bilinen, kış aylarında soğuk algınlığı ve kansızlığa karşı sık tüketilen üzüm pekmezi yapımı hakkında bilgi verdi,hemen ardından da çiftçiler olarak yaşadıkları sorunları dile getirdi. 

Can,‘’ Yetiştirdiğimiz üzümleri pazarladıktan sonra kalanları değerlendiriyoruz.Topladığımız üzümleri çiğniyor,elde ettiğimiz şırayı bir yere topluyoruz.Sonra bunu bir kazana koyup,toprakla karıştırıyor hamını alıyoruz.Pekmez olması için yöremizde bulunan beyaz bir kumu ilave ediyoruz ve buna pekmezin hamı diyoruz. Hamını alma dediğimiz  bir çeşit mayalandırma işlemi  yapıyoruz.Kireçli toprak ekleyerek belli bir süre kaynatıyor ve  hamını aldıktan sonra diğer kazanlara boşaltıyoruz.

Orada bu toprak kısmı çamurlaşarak dibe çöküyor.Ertesi gün hiç bulandırmadan tekrar tavalara  aktarıp kaynatıyoruz.Kaynatma bitince artık sofralarımıza gelen pekmezi elde ediyoruz.Oldukça zahmetli  bu işin sonunda  faydalı bir yiyecek elde edilir.Herkese tavsiye ederim yemesini.Bizim pekmezimiz saf.Tamamen doğal ve içerisinde hiçbir katkı yok.Sağlığa faydalı bu ürünü  pazarlayamıyoruz,çünkü pazarımız yok.

Kooperatifimiz yok. Tüccar aracı emeğimizi sömürüyor.

Bizden 10 liraya alıyor,30 liraya satıyorlar.  Türkiye’deki  çiftçilerin  %90’ının sorunu bu. Aracıyı ortadan kaldırmak için kooperatifleşeceğiz,birlik olacağız ,tek çözüm bu.Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü’nden yardım bekliyoruz.Bizi bir araya getirmesi lâzım.Sık sık bizimle diyalog içerisinde olması lâzım.Kooperatifleşsek bile pazar bulmak önemli.Haldeki komisyoncular soyuyor bizi.Nereye gitsek  aracı soyuyor bizi.Devletimizden destek bekliyoruz.Gübre,mazot var ancak çok az.Çiftçinin sigorta sistemi var devlet yardım ediyor ama yetmiyor.Bugün gübredir,ilaçtır,işçidir derken  kazandığımızın  üçte biri ancak kalıyor bize.Emeğimiz sömürülüyor,aracı kazanıyor.Tarım İl Müdürlüğü’müzden destek bekliyoruz.Bugün Güneykent’te 100 dekar bağ var.Sadece tüccar sorunumuz var.Yöremizde bağcılığın gelişmesiyle,    üzüm  güle bir  alternatif olabilir’’dedi.