Elif AKGÜL - Express/Haber32
Gönen İlçesi Güneykent kasabasında üzüm hasadının ardından pekmez yapımı telaşı başladı. Bağcılıkta önemli aşamalar kaydeden emekli öğretmen Ramazan Can; öncelikle enerji deposu olarak bilinen, kış aylarında soğuk algınlığı ve kansızlığa karşı sık tüketilen üzüm pekmezi yapımı hakkında bilgi verdi,hemen ardından da çiftçiler olarak yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Can,‘’ Yetiştirdiğimiz üzümleri pazarladıktan sonra kalanları değerlendiriyoruz.Topladığımız üzümleri çiğniyor,elde ettiğimiz şırayı bir yere topluyoruz.Sonra bunu bir kazana koyup,toprakla karıştırıyor hamını alıyoruz.Pekmez olması için yöremizde bulunan beyaz bir kumu ilave ediyoruz ve buna pekmezin hamı diyoruz. Hamını alma dediğimiz bir çeşit mayalandırma işlemi yapıyoruz.Kireçli toprak ekleyerek belli bir süre kaynatıyor ve hamını aldıktan sonra diğer kazanlara boşaltıyoruz.
Orada bu toprak kısmı çamurlaşarak dibe çöküyor.Ertesi gün hiç bulandırmadan tekrar tavalara aktarıp kaynatıyoruz.Kaynatma bitince artık sofralarımıza gelen pekmezi elde ediyoruz.Oldukça zahmetli bu işin sonunda faydalı bir yiyecek elde edilir.Herkese tavsiye ederim yemesini.Bizim pekmezimiz saf.Tamamen doğal ve içerisinde hiçbir katkı yok.Sağlığa faydalı bu ürünü pazarlayamıyoruz,çünkü pazarımız yok.
Kooperatifimiz yok. Tüccar aracı emeğimizi sömürüyor.
Bizden 10 liraya alıyor,30 liraya satıyorlar. Türkiye’deki çiftçilerin %90’ının sorunu bu. Aracıyı ortadan kaldırmak için kooperatifleşeceğiz,birlik olacağız ,tek çözüm bu.Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü’nden yardım bekliyoruz.Bizi bir araya getirmesi lâzım.Sık sık bizimle diyalog içerisinde olması lâzım.Kooperatifleşsek bile pazar bulmak önemli.Haldeki komisyoncular soyuyor bizi.Nereye gitsek aracı soyuyor bizi.Devletimizden destek bekliyoruz.Gübre,mazot var ancak çok az.Çiftçinin sigorta sistemi var devlet yardım ediyor ama yetmiyor.Bugün gübredir,ilaçtır,işçidir derken kazandığımızın üçte biri ancak kalıyor bize.Emeğimiz sömürülüyor,aracı kazanıyor.Tarım İl Müdürlüğü’müzden destek bekliyoruz.Bugün Güneykent’te 100 dekar bağ var.Sadece tüccar sorunumuz var.Yöremizde bağcılığın gelişmesiyle, üzüm güle bir alternatif olabilir’’dedi.
Gönen İlçesi Güneykent kasabasında üzüm hasadının ardından pekmez yapımı telaşı başladı. Bağcılıkta önemli aşamalar kaydeden emekli öğretmen Ramazan Can; öncelikle enerji deposu olarak bilinen, kış aylarında soğuk algınlığı ve kansızlığa karşı sık tüketilen üzüm pekmezi yapımı hakkında bilgi verdi,hemen ardından da çiftçiler olarak yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Can,‘’ Yetiştirdiğimiz üzümleri pazarladıktan sonra kalanları değerlendiriyoruz.Topladığımız üzümleri çiğniyor,elde ettiğimiz şırayı bir yere topluyoruz.Sonra bunu bir kazana koyup,toprakla karıştırıyor hamını alıyoruz.Pekmez olması için yöremizde bulunan beyaz bir kumu ilave ediyoruz ve buna pekmezin hamı diyoruz. Hamını alma dediğimiz bir çeşit mayalandırma işlemi yapıyoruz.Kireçli toprak ekleyerek belli bir süre kaynatıyor ve hamını aldıktan sonra diğer kazanlara boşaltıyoruz.
Orada bu toprak kısmı çamurlaşarak dibe çöküyor.Ertesi gün hiç bulandırmadan tekrar tavalara aktarıp kaynatıyoruz.Kaynatma bitince artık sofralarımıza gelen pekmezi elde ediyoruz.Oldukça zahmetli bu işin sonunda faydalı bir yiyecek elde edilir.Herkese tavsiye ederim yemesini.Bizim pekmezimiz saf.Tamamen doğal ve içerisinde hiçbir katkı yok.Sağlığa faydalı bu ürünü pazarlayamıyoruz,çünkü pazarımız yok.
Kooperatifimiz yok. Tüccar aracı emeğimizi sömürüyor.
Bizden 10 liraya alıyor,30 liraya satıyorlar. Türkiye’deki çiftçilerin %90’ının sorunu bu. Aracıyı ortadan kaldırmak için kooperatifleşeceğiz,birlik olacağız ,tek çözüm bu.Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü’nden yardım bekliyoruz.Bizi bir araya getirmesi lâzım.Sık sık bizimle diyalog içerisinde olması lâzım.Kooperatifleşsek bile pazar bulmak önemli.Haldeki komisyoncular soyuyor bizi.Nereye gitsek aracı soyuyor bizi.Devletimizden destek bekliyoruz.Gübre,mazot var ancak çok az.Çiftçinin sigorta sistemi var devlet yardım ediyor ama yetmiyor.Bugün gübredir,ilaçtır,işçidir derken kazandığımızın üçte biri ancak kalıyor bize.Emeğimiz sömürülüyor,aracı kazanıyor.Tarım İl Müdürlüğü’müzden destek bekliyoruz.Bugün Güneykent’te 100 dekar bağ var.Sadece tüccar sorunumuz var.Yöremizde bağcılığın gelişmesiyle, üzüm güle bir alternatif olabilir’’dedi.