Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın desteğiyle tarım işçilerinin eğitilmesini öngören proje başlattı. 

Isparta’daki Suriyeli ve yerli tarım işçilerinin mesleki işbaşı eğitim ve sosyal adaptasyonunu sağlamak amacıyla BAGEV, FAO ve Isparta Ticaret Borsamızın da ortağı olduğu proje kapsamında üyelerimize ve üreticilere bir dizi bilgilendirme ziyaretinde bulunuldu. Üyelerimizin talepleri, sorunları ve beklentileri yönünde yapılan istişare toplantısı ve analizi sonucunda,  Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar, BAGEV Başkanı Ali Çandır, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ile birlikte sırasıyla Isparta Valiliği, Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve SDÜ Rektörlüğü’ne ziyaret edilerek bilgilendirme yapıldı.

“Ekonomik Fırsatların Artırılması Yoluyla Türkiye’nin Güneyindeki Suriyeli Mülteciler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Desteklenmesi” projesi hakkında ilk olarak Isparta Valisi Şehmus Günaydın’a  bilgi verildi. 

Suriyelilerin bu ülkenin gerçeği olduğunu belirten Çandır, Suriyelilerin büyük çoğunluğunun tarım sektöründe çalıştığı vurguladı. Tarım sektöründe çalışan Suriyelilerin mesleki işbaşı eğitim ve sosyal adaptasyonunu sağlamak için FAO  ile ortak proje yürüttüklerini söyleyen Çandır, bunun için Vali Günaydın’dan destek istedi.

FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, ilk etapta 150  tarım işçisinin projede yer almasının öngörüldüğünü belirterek, meyve üretiminde çalışan işçilere 3 ay süreyle mesleki işbaşı eğitim verileceğini ve sosyal adaptasyonunun sağlanması için bilgilendirileceğini bildirdi. Selışık, istihdamı kolaylaştıracak projede eğitim alacaklara günlük 35 TL de ücret verileceğini kaydetti.

Vali Şehmus Günaydın, Isparta’da bulunan Suriyelilerin daha çok meyve bahçelerinde çalıştığını belirterek, bunların eğitiminin adaptasyon ve rehabilitasyon sürecine olumlu katkı sağlayacağını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın projeyi desteklediğini belirten Vali Günaydın, proje yürütücülerine teşekkür etti.

Heyet, Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul ile görüşerek proje hakkında bilgi verdi. Heyet daha sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da ziyaret ederek, Üniversitesi’nin projeye katkısını konuştu. Çarıkçı, Üniversite olarak sahada projeye destek olabileceklerini söylerken, proje yürütücülerine teşekkür etti.