Isparta'da 30 Kasım 2007'de 57 kişinin ölümü ile sonuçlanan uçak kazasında 4 yıl sonra bilirkişi görevlendirildi. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, bir önceki duruşmada tespit edilen Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğretim üyelerinden 3, Türk İş Teknik AŞ'den iki kişi olmak üzere 5 kişilik heyet kimlik tespitinin ardından yemin ederek görevlerine başladı.

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 12. duruşmasına Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy ile birlikte eski yönetim kurulu başkan yardımcısı Tuncay Mustafa Doğaner ve eski Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şeref Elbilgin ile birlikte Word Focus Havayolları personellerinden sanıklar Hilmi Tülemen, Fikri Zafer Dinçer, Aydın Kızıltan ile birlikte kazanın olduğu tarihte Word Focus Havayolları (Dünyaya Bakış Havacılık AŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Zeynel Gündoğdu katıldı.

Mahkeme Başkanı Suat Yürekli'nin sanıklar hakkında hazırlanan iddianameyi okumasının ardından savunmasını yapan Gündoğdu, uçağın düşüş nedeni ve uçurulmasına ilişkin hiçbir bilgisinin olmadığını ifade ederek, o dönemde bütün sorumluluğun şirketin yüzde 50 hissesine sahip olan Yavuz Çizmeci'ye ait olduğunu, kendisine yöneltilen suçlamalara Çizmeci'nin cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Gündoğdu, kendisinin o dönemde şirkette küçük bir hissesi bulunduğunu ancak, uçağın uçurulması, bakımı ve teknik işlerinden haberi olmadığını kaydetti. Gündoğdu, kaza sonrasında şirketin 3 uçak bulundurması gerekirken, 2'ye düşmesinin ardından uçuş ruhsatının iptal edildiğini ve iflas ettiğini anlattı.

    Atlasjet Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy da mahkemenin sorusu üzerine uçakların kiralanması sırasında bütün sözleşmeleri Çizmeci ile yaptıklarını belirtti.

BİLİRKİŞİ GÖREVLENDİRİLMESİNDE KISA SÜRELİ KRİZ YAŞANDI

Sanık ve müşteki avukatlarını dinleyen mahkeme, geçen duruşmada isimleri tespit edilen bilirkişilerden Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hakan Karakehya ile uçuş öğretmenleri Mehmet Özler ve Serdar Dalkılıçtan oluşan 3 kişilik bir heyetle Türk İş Teknik AŞ'den Ufuk Güneş ile Umut Berkay'dan oluşan 2 kişilik bir heyet olmak üzere toplam 5 kişilik bilirkişi heyetini kimlik tespit için duruşmaya davet etti.

Ancak bu sırada müşteki avukatları ile mahkeme heyeti arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Bir kısım yolcu yakınlarının avukatlarından Av. Şehnaz Yüzerdoğan, müşteki avukatları adına mahkemeye bilirkişi heyetine itirazı içeren bir dilekçe sundu. Yüzerdoğan, itirazlarının tamamen teknik anlamda olduğunu belirterek, "Bildiğimiz kadarı ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi var. Ancak Anadolu Üniversitesi'nde Uçak Mühendisliği Yüksekokulu var. Buna teknik olarak itiraz ediyoruz. Üyelerden pilot Mehmet Önder Özler İktisat Fakültesi mezunu. Görevlendirilen heyetin yetersiz olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Yüzerdoğan, bilirkişi heyetinin daha önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kaza Kırım Heyeti ve dosyadaki diğer delil ve tespitler ışığında tarafsız, bilimsel vicdanları rahatlatacak bir rapor hazırlamasını beklediklerini kaydetti. Mahkeme heyeti, müşteki avukatları tarafından bilirkişilere yapılan itirazı reddederek bilirkişilere her türlü yetkinin verilmesine karar vererek duruşmayı 21 Eylül 2011 tarihine erteledi. Mahkeme, bilirkişi heyetine duruşma tarihine kadar çalışmalarını tamamlaması için süre verdi. 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçlamasıyla 2 ile 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanan sanıkların yargılandığı davada yargılanan Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile kazanın olduğu dönemdeki Genel Müdür Yardımcısı olan Oktay Erdağı duruşmaya katılmadı.