DENİZ YÜZBAŞI ERAL’IN İTİRAFLARI ÜZERİNE SORUŞTURMA BAŞLATILDI

AVUKATI DENİZ KUVVETLERİ’NE “İHBAR” DİLEKÇESİ VERDİ

DONANMA’DAKİ “KURMAYLIK” SINAVLARINA DEV İNCELEME

SORULARI CD İLE SIZDIRAN “BAŞSIZ” FETÖ’CÜ KURMAY ARANIYOR

KAMİL ELİBOL/ANKARA

Genelkurmay çatı davasında yargılanan ve “itirafçı” olan eski Deniz Kurmay Yüzbaşı Ali Emre Eral’ın “kurmaylıklık” sınavları ile ilgili itirafları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda geniş çaplı bir soruşturmanın başlatılmasını sağladı. Eral savaş gemilerindeki örgüt abilerini de bir bir anlattı.

SUÇ DUYURUSU

Avukat Mustafa Derin müvekkili Eral adına Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na resmi suç duyurusunda bulundu. İhbar dilekçesi üzerine donanmada son 15 yıldır yapılan kurmaylık sınavlarının tamamı mercek altına alındı.

BAŞSIZ FETÖ’CÜ

Kurmaylığa geçişte en önemli aşamalar olan “uygulama” ve “dil dinleme” sorularının Deniz Kuvvetleri’ndeki “kripto” FETÖ’cü subaylara CD şeklinde sızdırıldığı belirlendi. CD’lerde iki sınava ilişkin soru ve cevapları adaylara anlatan FETÖ’cü kurmay subayın kimliğinin deşifre olmaması için aldığı önlemler Amerikan “casusluk” filmlerini aratmadı.

CASUSLUK ÖNLEMLERİ

Kurmay Albay ya da Yarbay olduğu değerlendirilen “esrarengiz” FETÖ’cünün ileride sınav CD’sinin ele geçirilmesi halinde ellerinden kimliğinin teşhis edilmemesi amacıyla  ellerine eldiven taktığı, sesini değiştirdiği ve başını gizlediği ortaya çıktı.

O CD ARANIYOR

Avukat Mustafa Derin’in yazılı ihbarı sonrası Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, kurmaylık sınav soruları ve cevaplarının anlatıldığı CD ile videoda “başı” gözükmeyen sadece gövdesi yer alan FETÖ’cü üst rütbeli subayın peşine düştü.

ÖNEMLİ İTİRAFLAR

Derin’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na verdiği dilekçede FETÖ’nün donanmadaki “imam” ve “abileri” ile nasıl örgütlendiğine ilişkin önemli itiraflar yer aldı. Eral, 2011-2013 yılları arasındaki kurmaylık sınavına ilişkin soru ve cevapların FETÖ tarafından kendisine nasıl sızdırıldığını ayrıntılı olarak anlattı. “Biz devrenin tamamına bu sorular sızdırıldı. Deniz Kuvvetleri’nde geriye dönük 15 yıldır yapılan kurmaylık sınavlarına katılan adayların en az üçte ikisine soruların gittiğini düşünüyorum. 300 kurmaydan neredeyse 290’ı FETÖ’cüydü” dedi.

YUNANİSTAN BAĞLANTISI

Dilekçede, Eral’ın Yunanistan’a Sikorsky helikopterle kaçıp iltica talebinde bulunan pilot kurmay yüzbaşı Abdullah Yetik haini ile birlikte örgüt evlerine gidip geldiği belirtilerek şöyle denildi:

“Matematik öğretmeni Mehmet Ş. Tarafından Deniz Askeri Lisesi sınav soruları müvekkilime getirilmiş ve sorular ezberlettirilerek sınavı kazanması sağlanmıştır. Teğmen olarak görev yaptığı Barboros gemesindeki abisi Murat K.’dir. Bu kişi Kocaeli’nde SAT komandolarının ve denizaltıcıların örgüt abisidir.

YARBAY’A KUMPAS

Eral Barboras gemisinde görev yaparken Ceyhun A. adlı subay Gemi Komutanı Betülhan Kahraman Yarbay’ın zaaflarından da yararlanarak laptopuna gizlice program yüklemiştir. Örgüt abisiyle organize edilen hareketle gemiye istihbaratçı polislerce basılmış Yarbay Betülhan önce tutuklanmış ve sonra meslekten ihraç edilmiştir.

SAVAŞ GEMİLERİNDEKİ ABİLER

Eral, 2005-2007 yılları arasında Gölcük’teki Tayfun gemisinde çalıştı. Bu gemideki üsteğmen Yasin R. Örgüt abisidir. Müvekkilim 2008-2011 yıllarında Marmaris Aksaz üssündeki Rüzgar gemisinde savaş harekat subaylığı yaptı. Örgüt abisin Volkan U.’nun talimatı ile teğmen Mehmet ve astsubay Bekir’in sicilini bozmuştur. Örgüt tarafından ‘menfi’ diye tanımlanan gemi komutanı Seyhan Ö.’nün MP3 ile özel konuşmalarını kaydederek Marmaris abisi Volkan U’ya vermiştir. Mızrak gemisinde 2. Komutan olarak görev yapan Eral örgüt abisi Mesut T.’nin emrine girdi.

UYGULAMALI SINAV

Müvekkilime kurmaylık sınav soruları Küçükyalı’da oturan Gökhan Türkel tarafından verildi. Eral 15 gün boyunca Türkel’in evinde sorulara çalıştı. Sınavdaki en zor kısım ‘Durum-Muhakeme’ kıssı olup uygulamalı bir bölümdür. Eral’a verilen CD’de örgüt üyeleri tarafından soru uygulamalı olarak çözülmüştür. CD’deki soruları çözen kişi ellerinden kimlikleri belli olbasın diye eldiven giymişlerdir. Ayrıca kafaları da CD’deki videoda gözükmemiştir. Kurmaylığın dinleme sınavı da Eral’a 2011-2013 yılları arasında iki defa cevaplarıyla birlikte verilliştir. Sınavdan sonra bu CD’ler örgüt abileri tarafından imha edilmiştir.

DURUŞMADA TEHDİT

Ali Emral Eral darbe gecesi Genelkurmay karargahında proje subayıdır. Sıralı amirleri Albay Özay Yılmaz Şube Müdürüdür. Albay ilk duruşmada müvekkilimin konuşmasını engellemek için ‘Peygamber efendimizi rüyasında görenler var, yakın zamanda çıkacağız. Bu dünyanı ve öbür dünyanı helak etme’ denilerek baskı altına alınmıştır. Bu kişi örgüt üyesidir. Tümgeneral B.K., Harekat Başkanı Korgeneral S.B.K. diğer amirleridir.

(KE)