Isparta Belediyesi'nin uhdesindeki en büyük mezarlık olan Asri Mezarlık'ta 'aile mezarlığı tahsisi' olanlar dışında vefat edenlere yer verilemiyor. Çünkü yer kalmadı. Zorunlu istirahatgay Hanife Sultan. Belediye Başkanı Günaydın'dan 1950'li yıllarda bir dernek aracılığıyla yapılan ve 60 yıl hizmet veren Asri Mezarlık gibi Isparta'nın gelecek 100 yılına hitap edecek büyük bir merkezi mezarlığın yapılması isteniyor.

Asri Mezarlık... 1950'li yıllarda Isparta Belediyesi'nin desteğiyle Karakopça lakaplı Mehmet Atabakan ve arkadaşlarının kurduğu dernek sayesinde Isparta'ya kazandıralan bir mezarlık. Merkezi olma özelliği ile Isparta geneline hitap eden Asri Mezarlık, 60 yıldan fazla zamandır ebedi istiratgah anlamında önemli bir hizmeti yerine getiriyor. Diğer bir önemi ise yeşillikler içerisinde huzur bulabildiğiniz şehir içerisindeki tek ve en büyük alan.

Allah gecinden versin heniz ölmemiş ya da bir aile büyüğü öldüğünde Asri Mezarlığa defnetme isteği olanlar için maalesef kötü bir haber vereceğiz. Bu haber yıllar öncesinden 2-3 ya da 5-10 kişilik aile mezarlığı adı altında parsel kapatmış, aile mezarlığı tahsisi olanları kapsamıyor. Çünkü onlar için mezar yeri ayrılmış, sanki bir mezar varmış gibi etrafı çevrili bir şekilde duruyor. Ama hiç bir şekilde aile mezarlığı yeri alamamış, bundan sonra vefat edecek kişiler için Asri Mezarlığı kapısı artık kapalı. Çünkü tahsis edecek mezar yeri kalmadı. Isparta Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nün uhdesinde 2 mezarlık bulunuyor. Birisi Asri Mezarlık, diğeri Hanife Sultan Mezarlığı. Hanife Sultan'ın da bir kısmı orada kurulmuş derneğe ait. Alo 188 Belediye Mezarlık Müdürlüğü'nü ararsanız mezar yeri isterseniz size sadece Hanife Sultan Mezarlığı'ndan yer gösterebiliyorlar.

Zira Asri Mezarlık'ta aile mezarlığı tahsisi almışlar dışındakiler için artık verilecek bir yer yok. Halbuki Asri Mezarlığın doluluk oranı yüzde 70. Yüzde 30'u boş. Ama o boşlukta aile mezarlığı tahsisi kapsamında tapusu başkalarına ait. Hanife Sultan Mezarlığı'ndan da yer istemiyorsanız adres dernekler ya da mahalle muhtarlarının uhdesindeki mezarlıklarda. Oralarda da yer sıkıntısı nedeniyle mahalle dışında oturanlara yer verilemiyor. Mezarlıklar konusunda oldukça duyarlı bir yönetim sergileyen, mezarlıkların temizliği konusunda hassas davranan Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın'dan istenilen gelecek yüz yıla hitap edecek yeni bir merkezi mezarlık yapması.

Tıpkı 1950'li yılların başında Mehmet Atabakan ve arkadaşlarının kurduğu derneğin yapın hem Belediyeye hem de Isparta'ya kazandırdığı Asri Mezarlık gibi. Isparta Belediyesi'nin içerisinde cami, cenaze namazı meydanı, cenaze iş ve işlemlerinin yapıldığı yerlerin bulunduğu büyük bir merkezi mezarlık projesini hayata geçirmesi isteniyor.

Bunun için bir yer belirlenip biran önce yapılması ve Isparta'nın geleceğine armağan edilmesi bizce de gerekli diye düşünüyoruz.