İki yıl önce asansör saha gözetimi, denetimi yönetmeliğini Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanığı vatandaşın can güvenliğini düşünerek yayınlayıp; yürürlüğe sokmuştu. Aynı bakanlığın Isparta İl Müdürü Tufan Uysal eğitim, bilgilendirme amaçlı 13 Şubat 2016’ da bir duyuru ile vatandaşlarımıza cezai uygula maları da göz önüne alarak bir açıklamada bulunmuştu.

Kırmızı etiketli asansörleri kullandıran ve yetkisiz şahıslara asansör bakımı yaptıran bina sorumlusuna, yetkisiz bakım yapan firma ya da şahıslara 884 TL ile 35 bin 404 TL arasında idari para cezası uygulanacağını açıklanmıştı. İnsanların en çok kullanım alanlarında bulunan,  zaman zaman ölümlere kadar giden kazalara sebebiyet veren asansörler konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ nden bina yönetici lerine, firmalara önemli uyarıda bulunulmuştu.

Kanuna rağmen, uyarılara rağmen bir kısım Isparta’lı vatan daşlarımızın asansörüyle cebelleşmeye devam ettiği, kurallara uymada direndikleri, yasal cezalara itirazda bulundukları, test ücretlendirmesini bir caza gibi gördüklerini anlamaktayız. 

Gün geçmiyor ki ülkemiz genelinde asansör kazaları eksik olmuyor. Ölümlü asansör kazalarının yüzdelik oranı hepten umursamazlık ve bakımsız asansörler yüzünden olduğudur. 

Devletimizin Avrupa satandartlarında uygulamaya soktuğu asansör kullanımı yönergesini uygulamak için SZUTEST adlı bir firmayla anlaşıp; Isparta’ mızda iki yıldır asansör kontrolleri ni başarıyla sürdürülmektedir. Bu görevli firma sadece bina asansörlerinin yıllık sağlıklı çalışıp çalışmadığı ile ilgili görev lidir. Ceza verme yetkisi  falan yoktur. Kuralları uymayanlara, kırmızı etiketli asansörlerin zamanında eksiklikler tamamlan massa cezai uygulamayı sadece Sanayi ve Teknoloji İl Müdür lüğü yetkilileri vermekte.

Görevli test şirketi sadece asansörün yıllık test hizmetinden doğan ücreti kanunun tanıdığı şekilde Isparta’da en alt dilim den ücretlendirmekte. Bazı vatandaşlarımız bu durumu bir ceza gibi görerek oraya buraya dilekçeler, şikayetlerle falan dallandırıp budaklandırmakta.

Kırmızı etiket uyarısıyla kurallara uymayan asansör sahip lerinin durumu belediyeye bildirilmekte. Asansörlerinin eksikliklerini gidermede duyarsız davranan maliklerin asansörlerinin mühürlenip can güvenliği açısından tamamen kullanımının yasaklanması işini kanun belediyelere vermiştir. Ama malesef duyum ve gözlemlerimizden anlıyoruz ki:  Belediyeler mühürleme işlerinde çekinser davrandıklarıdır. Allah korusun bir can kaybı olsa söz konusu belediyemiz durumu nasıl kurtarır; bilemem.

Allah’a şükür korkutucu kazalar yok!.. Ancak bazı vatandaş larımız asansörlerinde kırmızı etiket görmelerinden dolayı Sanayi il müdürlüğünün yasal kestiği cezalardan rahatsız olmuşlar.. Vatandaşlarımızın bazıları “biz nerde hata yaptık, bir modern yaşamanın bir faturası olacaktır. Asansörün test,  muayenesi için elbette masrafları olacaktır.. “

Demeleri gerekir ken şikayet yolunu denemekteler. Bunun yanlış olduğunu düşünüyorum.

Oysa ki sorumlu ve yetkili test, kontrol firmesının fiillerini de denetleyen Sanayii ve Teknoloji İl müdürlüğü söz konusu test firmasının tasarruflarını adım adım kontrol etmekte.

Vatandaş larımız bundan emin olmaları, devletine güvenmeleri gerekir.  Tabi verilen dilekçelere devletimizin verdiği cevap; yüzde yüzü  vatandaşın iddiasının yerinde olmadığı şeklinde.

Bina sorumluları, kat malikleri  binalarındaki asansörlerin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamakla yükümlüler. Bunu devletimiz, kanunlarımız istiyor.. Bundan dolayı değişen şartlara göre eksikliklerin giderilmesi için gerekli masrafların da olacağı gerçeğini herkes göz önüne almak zorundadır.

İlgili firma Isparta’ mızda  bütünüyle, bir türlü sevimli hale gel memekte olduğunu da bilmekteyiz.. Bu da yanlış!..

Benim esas anlatmak istediğin husus bu saydıklarım değil. Söz konusu SZUTEST firmasının bir sorumlusu var ki takdir etmemek elde değil.  Sayın Ahmet Rüştü Çiftçi.

SZUTEST firmasında kırmızı etiketlerden, cezalardan dolayı kazan kaldır anlara sıcak, ikna edici tekniğiyle iletişim kurarak devletimizin yapması gereken eğitici çalışmalarını üslenmiş bir memleket sevdalısı.. Kendisi de söz konusu asansör test firmasının müşteri ilişkileri sorumlusu..

Esas mesele test firmesının asansörlerin yıllık periyotlar hali nde sağlıklı çalışmasını test etmekle görevlidirler. Bunun karşılığında da kanunun ön gördüğü bir hizmet ücretini almaktan ibarettir. Bunu daha önce söylediğim gibi kanun larımız ön görmekte. Diğer yandan  işin içinde belediye ve Ticaret ve Sanayi bakanlığı  da bu işte ortak sorumludur. 

Mağdur olup şikayet için test firmasına gelen öfkeli vatandaş larımızı ikna etme işi söz konusu ilgili test firmasının sorumlu su Sayın Ahmet Rüştü Çiftçi’ye düştüğünü vatandaşlarımızın anlatılarından anlamaktayız.

Test firmasına gelerek sanki  test hizmetinden doğan ücretlen dirmeyi “ceza gibi gören” öfkeli vatandaşlarımızı öfke kontrol lerini hafifleten sayın Ahmet Rüştü beye bu davranışın dan dolayı teşekkür ederiz.

Esas mesele belediye’mizin Sanayi ve Ticaret İl müdürlüğü ortaklığıyla asansörlerin bakımı, ücretlendirilmesi, kırmızı, sarı, mavi ve yeşil etiketlerin anlamı ve asansör, bina sahiplerinin sorumlulukları, Sanayi İl müdürlüğünün, Test firmasının ayrı ayrı sorumlulukları ile saygıdeğer vatandaşlarımızın yönetme likten doğan sorumluluklarının anlatılması gerekir. Ama bu işi  ne Belediye ne de sanayi ve Ticaret bakanlığı yappmamış olduklarını görmekteyiz. Kabak SZUTEST firmesının başına düşmüş gibi gözüküyor. Bu firma sadece test işiyle görevlidir. Bilgilendirme işi yukarıda saydığım sanayi bakanlığına ve belediyelere düşmekte.                                                                  

Bundan dolayı da vatandaşı bu konuda bilgilendirmenin yanında test bakım ücretlendirmesini ceza gibi gören ve şikayetlerinin dozunu artıran vatandaşlarımızı test firmasının değerli halkla ilişkiler sorumlusuna düştüğünü anlamaktayız.  Ve söz konusu firma sorumlusu Sayın Ahmet Rüştü Çiftçi’nin doğru-dürüst bilgilendirme, bir bilmeceye dönen asansör cebelleşmesinin doğru şeklini anlatma işini yapmış olması yine de bir güzelliktir. 

Vatandaşlarımıza ikna eden sayın Ahmet Rüştü Çifçi’ye bir eğitimci gözüyle tebriklerimi sunuyorum. Keşke kurumlarımızın başında halkla ilişkilerde bu tip insanlarımız olsa diyorum.. 

Yılmadan insanımıza can güvenliği açısından teknolojinin bir külfetinin de olacağını anlatan bu vatansever insanımızı ikna ederek; kırmızı etiketten dolayı firmaya kadar gelip öfkesini boşaltmaya gelen insanımızı ikna edebilen bu insanı tekrar tekrar kutlarım. 

 Bir zamanlar: Fes’e karşı gelmişiz. Semerciler, kalaycılar, at arabacıları  hatta el yazmacıların Fen’ ne karşı çıktıkları bir toplumdan gelmiyor muyuz?

Bayram AYGÜN.Emekli Öğretm-Köşe yazarı:2017 -Isparta