Türk Hava Kurumu'nun (THK) kuruluşunun 86'ıncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, 19 yaşında eğitim uçuşunda hayatını kaybeden Isparta'nın ilk hava şehidi için köşe düzenlendi.

     Türk Hava Kurumu Isparta Şubesi binasında hazırlanan köşede eğitim uçuşunu gerçekleştirdiği sırada uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybeden Şükrü Çakır'ın fotoğrafları ve hayatı yer aldı.

     Köşenin açılışını Isparta Valisi Memduh Oğuz, THK Isparta Şube Başkanı M. Zafer Çağlar ve Şükrü Çakır'ın kardeşi Süreyya Çakır gerçekleştirdi.

     Vali Oğuz, Çakır'ın hayatını okuduktan sonra böyle bir köşe yapılmasını sağlayan Çağlar'a teşekkür etti. Uçmanın insana farklı bir heyecan kazandırdığını söyleyen Oğuz, kendisinin de zaman zaman helikopter kullandığını belirtti. Türk Hava Kurumu'nun çalışmaları hakkında da bilgi alan Vali Oğuz, işbirliği içinde ortak çalışmalara da imza atılabileceğini kaydetti.

     THK Isparta Şube Başkanı Çağlar da, kurumun gençlere havacılığı sevdirmeyi amaçladığını belirterek, bu tür sosyal etkinliklere ağırlık verdiklerini kaydetti. Eskişehir Hava Okulu'nda eğitim sırasında uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybeden Ispartalı 19 yaşındaki Şükrü Çakır'ın Ispartalı ilk hava şehidi olduğunu söyleyen Çağlar, bu kişinin hiç unutulmaması amacıyla böyle bir köşe düzenlediklerini bildirdi. Gençlerin de Şükrü Çakır'ı örnek almalarını istediklerini belirten Çağlar, Türkiye'nin genç ve başarılı pilotlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

     Açılışta duygulanan Süreyya Çakır da ağabeyinin hayatını anlattı. 1923'te doğan ağabeyinin Antalya Lisesi ikinci sınıftayken Eskişehir'de yeni hava okulu açıldığını duyar duymaz bir arkadaşıyla birlikte ailelerinden habersiz okula kaydolduklarını ve böylece pilotluğa adım attığını kaydeden Çakır, sözlerine şöyle devam etti:
 

     ''3 senelik pilotluk eğitiminin bitmesine 15 gün kala kör uçuş denilen puslu bir havada üç uçak filo olarak uçuş yapıyor. Ağabeyim Şükrü Çakır da, filo komutanı olarak görevlendirilmiş. Uçaklar ilk kalktıkları sırada o kadar da sisli olmayan havada, bir anda yoğun bir sis bulutu oluşmuş. Ağabeyim, sağındaki pilota sağa dönerek, solundaki pilota da sola dönerek piste dönmesini söylemiş. İki uçak piste döndükten saatler sonra ağabeyimden haber alınamayınca bir keşif uçağı gönderilmiş. Keşif uçağı bir dağın yamacında uçağın enkazını görmüş. Uçuş sırasında son anda dağı fark eden ağabeyim uçaktan atlamak için acil durum levyesini çekmeye çalışmış ancak geç kaldığı için levye başına saplanmış. Ağır yaralı olarak ambulansla hastaneye götürülürken ağabeyim, hayatını kaybetmiş.''
 

     Ağabeyinin 5 Ekim 1942'de şehit olduğunu ve Eskişehir Hava Şehitliği'ne defnedildiğini söyleyen Süreyya Çakır, ağabeyinin bir hevesle başladığı pilotluğa 19 yaşında veda ettiğini kaydetti.
     Türk Hava Kurumu'nun ağabeyi için böyle bir köşe düzenlemesinden dolayı mutluluk duyduklarını dile getiren Çakır, Şube Başkanı Zafer Çağlar'a teşekkür etti.