12 Haziran 2011 Pazar günü yapılacak 24. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri'ne geri sayım sürürken parti içi yarış oldukça heyecanlı ve hareketli bir şekilde devam ediyor.

Aday adaylığı başvuru sürecini tamamlayan partiler, milletvekilliğine talip olanları çeşitli yol ve yöntemlerle sınavdan geçiriyor. AKP, CHP ve MHP ile diğer partilerde 12 Haziran'da halkın beğenisine sunulacak 4'er kişilik aday listeleri 11 Nisan Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu'na sunulacak.

HANGİ PARTİDE KAÇ ADAY ADAYI VAR?

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kapsamında 31.12.2010 tarihinde yapılan sayım sonucunda milletvekili sayısı 5'ten 4'e düşmesi kesinleşen Isparta için TBMM'de ayrılan 4 ceylan derişi koltuğa çok sayıda talip çıktı.

12 Haziran yarışının güçlü partileri AKP, CHP ve MHP'de bu 4 koltuğa 63 kişi aday oldu. AKP'de mevcut Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Mehmet Sait Dilek ve Haydar Kemal Kurt'un yanı sıra 35 kişi, MHP'de Milletvekili Nevzat Korkmazın yanı sıra 11 kişi, CHP'de ise 2 dönemdir bu görevi sürdüren Milletvekili Mevlüt Coşkuner'in dışında 12 kişi aday sıralamasına girebilmek için aday adaylığı başvurusunda bulundu.

63 aday adayı 11 Nisan'a kadar ,    belirlenecek 4'er kişilik aday  listesine girebilmek için kıyasıya bir yarış veriyor.

PARTİLERDE ADAY BELİRLEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR

AKP'de aday belirleme sürecinin en önemli 2 aşaması geride bırakıldı. Mevcut vekillerin değerlendirme dışı tutulduğu bu aşamalarda 35 aday adayı çeşitli yol ve yöntemlerle sınavdan geçirildi.

20 Mart'ta partililerin yoklamasına tabi tutulan 35 aday adayı, geçtiğimiz hafta perşembe günü de tek tek çağrılarak Genel Sekreter İdris Naim Şahin'in başkanlığındaki komisyonun mülakatından geçti. AKP'de 3. aşamada mevcut milletvekilleri de değerlendirmeye alınarak ön elemeyi geçen aday adayları üst komisyon tarafından değerlendirilecek. Bu süreçte halka yönelik anketler de düzenlenecek.

CHP ve MHP DE MERKEZİ YOKLAMA YAPACAK

Bu arada aday adaylığı başvuru süreci geçtiğimiz cuma günü sona eren CHP'de dün tüm aday adayları, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında yapılan toplantıya çağrıldı. Isparta’da genel merkez yoklaması ile aday belirleme yolunu tercih eden CHP, teşkilatlar ve halkın görüşleri doğrultusunda bir liste oluşturacak.

MHP'de ise aday adayları hem halka hem teşkilat üyelerine sorulacak. Halka yönelik kamuoyu anketleri devam ederken, teşkilat mensuplarına telefon aracılığıyla tercihleri ve isteklerine yönelik sorular yöneltilecek.

Genel Merkez'den görevlendirilecek bir ekip de Isparta’da teşkilat mensupları ile bir toplantı yapacak.

ESKİ MİLLETVEKİLLERİ YENİDEN MECLİSE GİRMEK İSTİYOR

Adaylık yarışının sürdüğü partilerde mevcut milletvekillerinin yanı sıra eski milletvekillerinin de siyasete yeniden dönme arzusunda olduğu gözleniyor. CHP'de 2 dönemdir milletvekilliği yapan Mevlüt Coşkuner ile MHP'li Nevzat Korkmaz ve AKP'ü Bilgiç, Dilek, Kurt yeniden aday olmak için başvuruda bulunurken, 21. Dönem MHP Milletvekilleri Mustafa Zorlu ile Osman Gazi Aksoy, 22. Dönem AKP Milletvekilleri Recep Özel ile Mehmet Emin Bilgiç, yeniden Meclise gitmek için aday adayı oldular.

MHP'DE KADIN ADAY ADAYI YOK

Öte yandan bu dönem kadınların da siyasete ilgi gösterdiği gözleniyor. AKP ve CHP'de çok sayıda kadın aday adayı bulunurken MHP'de aday adayları arasında bayan temsilci bulunmuyor.

AKP'de; Dr. Hasret Yavuz, Dr. Pınar Topsakal, Av. Hatice Çetin Gücüyener, Emekli Öğretmen Ayşe Korkmaz ile işkadını Şerife Hanım Ekici CHP'de ise eski Baro Başkanı Gamze Budak, Uz. Dr. Tanseli Çakmak, bir dönem Sarıgül hareketinin Isparta Temsilciliğini yapan optisyen Gülçin Yıldırım milletvekili aday adayı oldu.

Aday adaylığı sürecinde en çok dikkat çeken bir unsur da CHP'nin MHP'den fazla aday adayının bulunması. CHP'de 13, MHP'de ise Genel Başkan Dr. Devlet Bahçeli'nin İsparta'dan aday adayı olduğunu açıkladığı Büyükelçi Dr. Hüseyin Avni Bıçaklı ile birlikte aday adayı sayısı 12 olarak gerçekleşti.

3 PARTİNİN MİLLETVEKİLİ ADAY ADAYLARI

AK PARTİ

Süreyya Sadi Bilgiç, Mehmet Sait Dilek, Haydar Kemal Kurt, Ercan Şimşek, İsmail Ozdemir, Pınar Topsakal, Uğur Büyükçulcu, Musa Keskin, Emin Bilgiç, Recep Özel, Mehmet Aybatılı, Aydın Mutlu, Nuri Uzaktaş, Suat Kolukırık, Osman Dal, Mehmet Aldemir, Mustafa Serkan Demirekin, Hasret Yavuz, İbrahim Sami Aygün,Alparslan Çiftçi, Abdullah Türker, Şerife Hanım Ekici, Levent Yılmazer, Ayşe Korkmaz, Hatice Çetin Gücüyener, Naci İnanıcı, Ersan Sarıca, Tayfun Büyükküpcü, Mehmet Şatana, Mustafa Büber, Cemal Özkan, Murat Fatih Ecevit, Mehmet Ali Dolunay, Halil Yavuz, İbrahim Arısu, Orhan İnce, Mustafa Eriş, Türker Aygündüz

CHP

Mevlüt Coşkuner, Hayrullah Yıldız, Naci Yoldaş, İsmail Çelik, Gamze Budak, Tanseli Çakmak, Gülçin Yıldırım, İrfan Bakır, Mehmet Büyüktuncer, Eyüp Ersoy, Mehmet Albayrak, Ahmet Tunçbilek, Yusuf Güngör.

MHP
Süleyman Nevzat Korkmaz, Dr. Hüseyin Avni Bıçaklı, Mustafa Zorlu, Osman Gazi Aksoy, Ahmet Ayyıldız, Oğuz Başaran, Ferit Balcı, Osman Duvar, Faik Tortop, Abdülkadir Çeşmebaşı, Timuçin Kodaman, Ahmet Ziya Nuhoğlu.

Akdeniz