Yeni TED Koleji inşaatı yaklaşık 3 hafta sonra bitecek. 15 Eylül’de açılışı yapılacak olan okul 30 milyon TL’ye mal olacak. Şu günlerde yaklaşık 230 işçinin çalıştığı okul inşaatı tamamlandığında Türkiye’ye örnek olacak. Projenin emsalinin bulunmadığını açıklayan Kurucu Temsilcisi Mustafa Fikri Çobaner, ‘’Burada yetişen çocuklarımıza gelecekte akademik başarı, iyi aile hayatı, yapı içinde iyi bir statü vaad ediyoruz’’ dedi.

Nisan 15’de inşaata başlanan Türk Eğitim Derneği (TED) Koleji  Kampüsü 15 Eylül’de görkemli bir şekilde açılacak. Proje bittiğinde Türkiye’ye örnek olacak. Yarı özerk bir statüye sahip olan bu projenin bir emsalinin daha bulunmadığını açıklayan TED Koleji Kurucu Temsilcisi Mustafa Fikri Çobaner, ‘’Proje 30 milyon TL’ye mal olacak’’ dedi.

‘’ŞEVKET DEMİREL GÜNDE 3 KERE OKUL İNŞAATINI KONTROL EDİYOR’’

Okulun yapımında büyük katkısı olan işadamı Şevket Demirel’in okulla yakından ilgilendiğini ve günde 3 kere kontrol ettiğini belirten Çobaner, şunları söyledi; ‘’Hızlı bir çalışma var. Ben de her gün 7.30-22.00 saatleri arası buradayım. İşin başında duruyorum. Şevket bey her gün günde 3 sefer takip ediyor. Akşamüzeri de kendisi gelip çalışmayı kontrol ediyor. İnşallah hedeflediğimiz tarihte açacağız. ‘Yeni okul yetişir mi yetişmez mi?’ tarzında velilerde endişe var. Kayıtlarımız devam ediyor.  TED koleji 15 Eylül’de yeni kampüsünde şeklinde sloganlaşmış bir söylemimiz var. Olay bu değil. Ben Isparta'da Robert Koleji inşa ediyorum. Burada eğitim alan çocuklarımızın hem İngilizcesi iyi olacak, hem akademik başarısı olacak. Ayrıca gelecekte iyi bir aile hayatı ve yapı içinde iyi bir statü vaad ediyoruz.

‘’ÖĞRENCİMİZ AKADEMİSYEN ANNESİNE İNGİLİZCE ÇEVİRİ YAPIYOR’’

Öte yandan eğitim kalitemizle ilgili somut örneklerimiz var. Öğrencilerimiz Bern’deki deney üssünü ziyaret etmek için İsviçre'ye gitti. İsviçreliler orada bizim çocuklara sormuş ‘İngilizce mi yoksa Türkçe tercüman mı istersiniz?’ diye. Onlar İngilizce tercüman istemişler. Sonra öğrendiklerini başındaki hocalara aktarmışlar. Bu müthiş bir şey. Bu nasıl oluyor? Bizim çocuklarımız 6 yaşında başlayıp her gün 2 saat İngilizce öğreniyor. Hatta en az matematikten daha fazla İngilizce eğitimi alıyorlar. 10. sınıfta okuyacak bir çocuğumuz var. Biz de 7 senedir okuyor. Annesi akademisyen. Bir makale okuyor kavrayamıyor. Çocuğuna soruyor o da şöyle olacak anne diyor. Annesi inanmıyor. Okula gittiğinde çocuğunun dediği gibi olduğunu görüyor.

‘’MÜFETTİŞLER İNANAMADI’’

Diğer taraftan müfettişler okula geldiğinde anaokulunu ziyaret ediyor ve çocukların İngilizce konuştuğunu görüyor. 5-6 yaşlarında çocuklar bunlar. Müfettişler inanamadı. Biz farklı bir genç yetiştiriyoruz. 14 senelik bir tecrübemiz var. TED Ankara'ya bağlıyız. Oranın da 85 yıllık tecrübesi var. Onların gözlemi altındayız. Isparta'ya böyle bir okulu kazandırıyoruz. Türkiye’de örneği olmayan bir projeye imza atıyoruz, yarı özgür bir proje. 40 dönüm alan içinde 20 bin m2 kapalı alanımız var. Türkiye'de tek. Isparta'da emsali yok. Ispartalı gençler, çocuklar inşallah bu projenin okulun kıymeti bilinir. Isparta'ya 30 milyon TL'lik ciddi bir yatırım yapıyoruz.’’

‘’REKABET İYİYİ GETİRİR’’

Bu arada son dönemde Isparta’da artan özel okulculuğu değerlendiren Çobaner, şöyle devam etti; ‘’Son yıllarda eğitim özel okulculuğa kayıyor. İnsanlar çocuklarını daha iyi şartlarda eğitmek istiyorlar.

Son dönemde Isparta’da bu anlamda bir gelişme var. 3 özel okul var şu anda. Eskiden aileler bir evim olsun, arabam olsun, arsam olsun şeklinde hedefi vardı. Şimdi tüm imkânlarımı çocuğuma dökeyim çocuğum nasıl olsa bunları kendisi alır mantığı oluştu. Bu çok güzel bir şey. Rekabet demek daha kaliteli ortam demektir. İyiyi bulmanın yolu rekabetten geçiyor. Isparta'nın çocukları çok şanslı.

‘’ÖZEL ÜNİVERSİTE DE GELMELİ’’

Son olarak 15 sene evvel Isparta’ya özel ya da vakıf üniversitesi kurulmasını ortaya atmıştım. SDÜ Isparta’ya kazandırılmış en büyük eserlerden biridir. İyi ki yapılmış. SDÜ Isparta’nın gözbebeği. 68 bin öğrenci alınacağını duydum. Ama bir özel vakıf üniversitesiyle ya da özel üniversite ile desteklenmesi gerektiğini 15 sene önce söyledim. Yine söylüyorum açılmalı.’’