ISPARTA’ NIN SON GÜNCELLENMİŞ DEPREM HARİTASIDIR...  ISPARTA’DA DEPREM AKTİVİTESİ



Şekil yazısı: Haritada görülen kırmızı noktalar Mayıs ayından bu yana oluşan depremlerin dağılımlarını göstermektedir. Mavi bölgeler gevşeme, turuncu bölgeler ise sıkışma bölgelerini göstermektedir.

Deprem gerçeğiyle yaşamak...

Malumunuz, Isparta da geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günleri  sık-sık sallandı. Bu konuda SDÜ Rektör Yardımcısı, Deprem uzmanı Prof. Dr. Şakir Şahin’in köşeme bir bilgilendirme notu göndermişlerdir. 

Cumartesi gece saat 02:18'de, meydana gelen deprem vatandaşları korkutan ilk deprem oldu..  Ve bu yazıyı hazırladığım Pazar gecesi itibariyle Sayın Deprem uzmanı’ nın verdiği bilgilere göre, merkezüssü Kayıköyü, Deregümü köyü  başta olmak üzere Isparta da 48 kez sallanmış.

Siz saygıdeğer okuyucularımıza,  halkımıza ulaştırmamı istedikleri bilgilendirme yazısını aynen veriyorum. Prof. Dr. Şakir Şahin’in verdiği bilgilere göre;

“Isparta ve yakın çevresinde deprem aktivitesinin bu yılın Ağustos ayından bu yana artış gösterdiği görülmektedir. Bu bağlamda Mayıs ayından Ağustos ayına kadar 3 deprem oluşurken, Ağustos ayında bu sayının 78’e çıktığı görülmektedir. Eylül ayında 11, Ekim’de 9 ve Kasım’da 5 olmak üzere Isparta ve çevresinde toplam 106 deprem meydana gelmiştir.

En büyüğü 5.1 olan depremlerin 2’si Burdur fayı ile Dinar fayının kesişim bölgesinde,  son 3’ü Isparta kent merkezi ile Kayı köyü arasında meydana gelmiştir. Merkez üssünün yakın olmasından dolayı belirgin bir şekilde hissedilmiştir.  
Ağlasun, Keçiborlu kavşağı ve Isparta’da meydana gelen depremler bölgede sismik aktivitenin (depremlerin) arttığı göstermektedir. 

Bu da Kayı Köyünden Dereboğazı arasında bir hat boyunca yine küçük depremlerin olacağını göstermektedir. Zira yapılan çalışmalara bu arada bir sismik boşluk görülmektedir. 

Ancak endişe edilecek bir durum olmadığı, zaman zaman kendini hatırlatır nitelikte, diğer bir deyişle son iki gündür yaşadığımız şekilde ( irili ufaklı) birkaç depremin olacağı söylenebilir” DEMEKTEDİR Sayın Hoca’m...

Şunu anlamaktayız ki; Ispartalılar bundan böyle değremle yaşamak zorundayız.

Korkmak, endişelenmekten çok,  deprem gerçeğimizi her an gözden uzak tutmamaktır. Evlerimiz başta olmak üzere, zamanında her türlü önlemi, temkinli duruşumuzu elden bırakmamamız gerektiğidir.

Yukarıdaki haritadan çıkarılacak anlamlardan birsi de Isparta ve çevresinde henüz tanımlanmamış, canlı fayların olduğudur. Tanımlanmış-tanımlanmamış faylarla birlikte bölgemizde bundan böyle depremlerin sıklıkla olacağıdır.İleriki günlerde saygıdeğer Hoca’mızdan yeni bilgiler, uyarılar geldikçe sizlerle paylaşacağım.

Bayram AYGÜN - 2014 - Isparta