Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı SDÜ’ nün bölünerek Isparta’ya 2. bir üniversite kazandırılması tartışmaları ile ilgili fikirlerini açıkladı. Akıllı ikinci üniversitenin Uluslararası İslam Üniversitesi olması gerektiğini söylerken SDÜ Mühendislik Fakültesinde ise Nükleer Enerji Mühendisliği bölümüm açılması yönünde çalışma başlatılmasını istedi.

2014 yılı sonu itibari öncelikle Ak Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç'in "70 bin öğrencisi ile SDÜ yönetilemez hale geldi. SDÜ bölünerek Isparta’ya 2. bir üniversite kazandırılabilir" şeklindeki açıklamalarına başta SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu olmak üzere çeşitli kesimlerden olumlu olumsuz görüşler açıklanmıştı. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı'da konuya ilişkin görüşlerini açıkladı. Akıllı oluşturulacak ikinci üniversitenin Şevket Demirel tarafından İslamköy'de yaptırılan yedi fakülte binasına Uluslararası İslamköy İslam Üniversitesi kurulabileceğini belirtirken, SDÜ Mühendislik Fakültesine ise Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü açılarak Türkiye genelinden çok sayıda nitelikli öğrenci çekilebileceğini belirtti.

2023 VİZYONU EĞİTİM OLMALI

Isparta’nın 2023 vizyonun üniversite ve eğitim şehri olarak oluşturulması gerektiğini söyleyen Hasan Akıllı "Neden üniversite? Diye düşünürseniz. Gerçekte kalkınmanın, refahın, zenginliğin ve hatta İstihdamın asıl adresi sanayileşmedir. Fakat Isparta sanayi şehri değildir ve sanayi yönünde de yetersizdir. Isparta turizm şehri değildir. Çünkü ülkemizde yılda 35 milyon yabancı turist gelmekte ve 32 milyar dolar döviz bırakmaktadır. Isparta bu pastadan hemen hemen hiç pay almamaktadır.

Isparta bir miktar ziraat ile tarım ve hayvancılık şehridir. Fakat bu da yetersizdir. Sebebine gelince 2013 yılında Türkiye tarım ürünlerinden ve hayvancılıktan toplam 18 milyar dolar ihracat yapar iken toprakları sadece bizim Konya kadar olan Hollanda aynı yıl 55 milyar dolar tarım ve hayvancılık ürünleri ihraç etmiştir. Tarım ve hayvancılık ürünlerinin ihracat oranı toplam ihracatımızın sadece %12 seviyesini geçmemektedir. Ayrıca ülkemizde toplam istihdamın %34 ünü tarım ve hayvancılık iş kolu teşkil etmesine rağmen milli gelirden aldığı pay sadece % 11'dir dedi.

ISPARTA SDÜ GÖLGESİNDE YAŞIYOR

Isparta’nın ekonomik anlamda gelirinin büyük bölümünü üniversitenin oluşturduğuna dikkat çeken Akıllı "Isparta’nın en büyük ekonomisi SDÜ' den gelmektedir. SDÜ'de kayıtlı 69700 öğrenci ve 2800 çalışanı Isparta ekonomisine yılda 486 milyon TL yani 220 milyon dolar katkı sağlanmaktadır. Dikkat edilirse bu rakam Isparta’nın toplam ihracatından bir miktar fazladır. İhracat sıralamasında Isparta 81 il İçinde 38. İl konumundadır. Netice itibari ile Isparta SDÜ'nün gölgesi altında yaşamaktadır. Onun içindir ki Isparta her türlü yatırıma açık olmakla birlikte sağlıklı düşünürsek mutlaka üniversite şehri olmalıdır" şeklinde konuştu.

İSLAMKÖY'E İSLAM ÜNİVERSİTESİ

Isparta’ya İslam Üniversitesi kurulmasını öneren Hasan Akıllı "Türkiye'de kurulması düşünülen Uluslararası İslam 'Üniversitesi'nin ilgili makamlarla ve YÖK ile görüşülüp mutabakat temin edilmek kaydı ile ve hatta imkanı varsa hayırsever insan Şevket Demirel Beyefendi ile de görüşülerek kendi imkanları ile İslamköy'e yaptırılan 7 adet fakülte binasının bu yönde kullanılarak Uluslararası İslamköy İslam Üniversitesi olarak dizayn edilebilir" ifadelerini kullandı.

SDÜ'YE NÜKLEER ÖNERİSİ

Türkiye'de şuanda Nükleer Enerji Mühendisliği bölümünün bulunmadığını söyleyen Akıllı "Makine Mühendisleri Odası olarak SDÜ'ye yazılı müracaat ederek; Türkiye'de Mersin Akkuyu'da ve Sinop'ta kurulma aşamasında olan ve üçüncüsü de kurulması planlanmış olan ve her biri dört' er adet 1200 megavat gücünde reaktörlerden oluşacak olan üç adet nükleer santral toplamda 3x4800=14.400 megavat gücünde olup, bu santrallere gerekli, olan nükleer enerji mühendisi yetiştirmek amacı ile şu anda Rusya'da tahsil gören, tahribi 180 kadar öğrencimizin Türkiye'de yetiştirilmesi için 2 adet Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümleri açılması çalışmaları doğrultusunda ilk olarak Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümüne paralel bir bölüm açılması talebi ve Kayseri Erciyes Üniversitesi' de kendi bünyesinde bu bölümün açılması için talepte bulunmuşlardır. SDÜ gerek alt yapısı ve gerekse bu hususta da yetişmiş öğretim kadrosu açısından yeterli olmasından dolayı büyük vizyona hakim adı geçen nükleer enerji bölümünün bir tanesini SDÜ'de teşekkül etmesi hususun da SDÜ Rektörlüğüne daha önce Makine Mühendisleri odası Isparta İl Temsilciliği olarak talebimizi yinelemek isteriz. Aynı şekilde bu hususta sayın Isparta Valimize ve yetkili kişiler ile milletvekillerimiz de öz veride bulunarak çalışma yapmalı" dedi.