Isparta'da, IYAŞ'ın yapımına yüzde 60 destek verdiği IYAŞ Fatih Aile Sağlığı Merkezi düzenlenen bir törenle hizmete girdi. Kent genelinde 49.'su açılan merkezde 2 doktor, 2 hemşire görev yapacak. Laboratuvar tahlillerinin aynı gün içinde sonuçlarının verileceği merkezde bebek aşılama, gebe takibi, bebek izlemi ve aşılma, muayene hizmetleri verilecek. Isparta Sağlık Müdürü Süleyman Önal, ilde 19'u merkezde, 29'u da ilçelerde olmak üzere toplam 48 adet Aile Sağlığı Merkezi (ASM) bulunduğunu, 49'ncusunu ise bugün hizmete açtıklarını söyledi. Önal, Isparta'nın sağlık alanında verdiği hizmet ile Türkiye'de ilk üç il arasında yer aldığını belirterek, hedeflerinin 600 yataklı hastane projesini hayata geçirmek olduğunu kaydetti.

Isparta'da verilen sağlık hizmetlerinin kalitesinin her geçen gün arttığını ifade eden Önal, 2002 yılında 427 olan hekim sayısının bugün itibariyle 436'ya, birinci basamaklarda muayene edilen hasta sayısının 554 bin 656'dan 2010 sonu itibarı ile 1 milyon 78 binlere yükseldiğini belirtti. Önal, verilen hizmetler sayesinde 2002 yılında bebek ölüm hızının yüzde 15'ten yüzde 10'a, anne ölüm hızının ise yüzde 2,2'den sıfıra düştüğünü kaydetti. Önal, ilde aşılama, poliklinik sayılarında artışlar yaşanarak 95 olan poliklinik oda sayısının 195'e, aşılama oranlarının da yüzde 70'lerden yüzde 99'lara ulaştığını anlattı.

Aile Sağlığı Merkezi'nin yapımına destek veren IYAŞ Alış Veriş Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol da her zaman Isparta'ya faydalı olacak projelere destek verdiklerini söyledi. Şenol, sağlık merkezinin hayırlı olması temennisinde bulundu. AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de AK Parti'nin her alanda olduğu gibi sağlık hizmetlerinde yaptığı reformlarla vatandaşları ilaç ve muayene kuyruklarından kurtardığını ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Isparta Valisi Memduh Oğuz da sağlık alanında verilen hizmetlerin hem hızlı, hem de kaliteli olduğunu belirterek, Ispartalıların eskiye göre hastaneye başvurma oranlarının 3 kat arttığını söyledi.

HİZMETLERİN KALİTESİ ARTTI 2009 yılında hava ambulans hizmetlerinin başladığı Isparta'da 2011 yılı mayıs ayı itibari ile toplam 102 hastanın hava ambulansı hastanelere nakilleri yapıldı. Sağlık Müdürlüğü verilerine göre; 2002 yılında hastanelerde gerçekleşen doğum oranı yüzde 95 iken, bugün itibari il bu oran yüzde 99'lara yükseldi. 2002 yılında diyaliz hastalarına hizmet veren 21 diyaliz cihazının sayıda bugün itibarı ile 105'e çıktı. Isparta'ya kazandırılan Ağız Diş Sağlığı Merkezi Isparta'da dışında çevre illerden hasta kabulüne başlarken, hastanelerdeki araç, gereç, tıbbi cihaz ve görüntüleme merkezlerine yapılan yatırımda 3 kat arttı.

Isparta'nın yoğun bakım yatak sayısının arttırılmasında da önemli ilerlemeler kaydedildi. 8 yıl önce yoğun bakım yatak sayısı 5 iken, bugün 124'e çıkartılarak önemli bir ihtiyaç giderilirken, 7 olan ambulans sayısını da 4 kat arttırarak 48' ulaştı. Konuşmaların ardından merkezin açılışı törene katılan protokol ve vatandaşlarla birlikte yapıldı. Vali Memduh Oğuz, merkezin ilk hastası olarak doktorlar tarafından muayene edildi. Oğuz'un sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.