Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, son iki gündür aralıksız yağan yağmurun tarlalarda ekili ve dikili olan bitkilere son derece fayda sağladığını belirterek; “Isparta’mıza 56 gündür yağmur yağmıyordu. Allaha şükür şimdi tarlalarımız bayram edecek” dedi.

Isparta’da 64 gün sonra gelen yağmurun sevinci yaşanıyor. Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Isparta’ya en son Eylül ayının sonunda yağmur yağdığını, Ekim ayının ise tamamen kurak geçtiğini söyledi.

“YAĞMURSUZLUKTAN ÇİFTÇİMİZ EKİM VE DİKİMİNİ YAPAMADI”

Bu yıl yağmur konusunda gerek Türkiye’de gerek Isparta’da tam bir ‘kuraklık’ hüküm sürüyor. Bu durum çiftçileri endişelendiriyor. İki ayı aşkın bir zamandır yağmayan yağmurların önceki gün itibariyle yağmaya başlaması çiftçileri sevindirdi. Çok fakat aniden yağıp geçen yağmurlardan ziyade, azar azar ama devamlı yağan yağmurların toprak için daha yararlı olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bilindiği, gibi bu yıl yaz ayları kurak geçti. Hatta, bu durum sonbahar aylarında da sürdüğünü söyleyebiliriz. Zira, Eylül ayında bir miktar yağmur yağmasına rağmen Ekim ayında hiç yağmur yağışı olmadı. Dolayısıyla, Ekim ayı son derece kurak geçti. Neticede bu yıl yağmurlar da istediğimiz düzeyde bir yağış göremedik. Bu durum ekim ve dikim süresinin de içinde bulunduğumuz şu günler için son derece önemli.

“YAĞMUR BİZİM İÇİN ‘BEREKET’ DEMEKTİR”

Ekim ayı ve hatta Kasım ayının son günlerine kadar havalar son derece sıcak ve kurak geçtiği için çiftçilerimiz hububat ekimlerini yapamamışlardı. Çünkü, hububat toprağa ekildikten sonra üzerine yağmur veya kar yağarsa toprağın işinde yeşerip yer yüzüne çıkması daha kolay ve kısa sürer. Ama, yağış olmazsa tohum ekildiği yerde öylece kalır. Şehrimize dünden itibaren bizim ‘bereket’ olarak adlandırdığımız yağmur yağışları başladı. Bu durum biz çiftçileri gerçekten çok sevindirdi.

“TOPRAK BU YAĞMURLARLA BAYRAM EDECEK”

Dolayısıyla, son iki gündür aralıksız yağan bu yağmurlar tarımsal topraklarda çok güzel verim alınmasını sağlayacaktır. Çünkü, bizim için yağmurun aniden ve hızlı bir şekilde yağıp geçmek yerine, az az yağması daha iyi oluyor. Zira, hızlı yağışlarda su toprağın içine işlemeden akıp gidiyor, ama yavaş yağışlarda yağmur taneleri toprağa işliyor ve bitkilere faydalı duruma geliyor. Yağmur yağışlarının bundan sonra da devam etmesini bekliyoruz. Böylece çiftçilerimiz kuraklık nedeniyle Ekim ve Kasım ayının son günlerine kadar ekemediği tahılını ekebilecektir. Şuanda ekimi yapılan tohumu beslemesinden dolayı yağmurun yağması çok önemli” dedi.