TBMM'de yapılan değişikliklerde birlikte Türkiye'deki 8 ile kurulan İstinaf Mahkemesi, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan herhangi bir ilde bulunmuyor. İdari davalara bakan İstinaf Mahkemeleri için Konya'ya bağlanan Isparta ve Antalya, bundan sonra idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına itiraz etmek için Konya'ya gitmek zorunda kalacak.

AKDENİZ, İÇ ANADOLUYA BAĞLANDI

Yazdıkları dilekçede konuyu gerekçeleri ile birlikte açıklamadıklarını belirten Gökmen Hakkı Gökmenoğlu "Bilindiği üzere, 2576 Sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun; 2.maddesinde belirtilen, "Bölge idare mahkemeleri, idare mahkemeleri ve vergi mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumları ve iş hacmi göz önünde tutularak Adalet Bakanlığınca kurulur ve yargı çevreleri tespit olunur" hükmü uyarınca Bölge İdare Mahkemelerinin iş hacmi ve kurulduğu anlaşılıyor. Fakat Antalya, Türkiye sıralamasında, gelen dava sayısı bakımından İstinaf Mahkemesi olarak kurulan Ankara, İstanbul, ve İzmir dışındaki Konya, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Samsun illerinden daha fazla dava sayısına sahiptir.

Antalya, coğrafi olarak Konya Bölge İdare Mahkemesine bağlıdır. Konya Bölge İdare Mahkemesine Antalya ile birlikte Burdur, Isparta, Mersin ve Adana'da bağlanmıştır. Konya'ya bağlanan bu illerin tamamı Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Ancak, Akdeniz Bölgesi'nde İstinaf Mahkemesi kurulmamıştır. Oysa Adli Yargıda hem Antalya'da hem de Adana'da İstinaf Mahkemesi kurulmuştur. Antalya nüfus bakımından Her yıl göç nedeniyle aldığı 110.000 civarındaki nüfus ve şehrin normal nüfus artışı ile birlikte yakında zamanda 4.sıraya geleceği açıktır. Bu nedenler karşısında coğrafi bölge, iş yoğunluğu, ihtiyaca uygunluk bakımından ve Antalya'nın Konya iline göre Isparta’ya daha yakın olması da dikkate alındığında Antalya'da da bir İstinaf Mahkemesinin kurulması gerektiğini söyledik.

Yapılan başvuruların dikkate alınması hem avukatlar hem de davası olan vatandaşlar için büyük önem taşıyor" diye konuştu.

ANTALYA'DA TEPKİLİ

Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı ise kentin coğrafi olarak Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne bağlanmasının sadece avukatları değil tüm kenti Antalya'da Bölge İdare Mahkemesi olmamasının vergi mükellefi olan tüm esnafı da ilgilendirdiğini belirten Bacanlı, "İdari ve vergi davalarındaki uyuşmazlık idare mahkemelerinde görülecek. Bu nedenle idare mahkemelerinin bir üst kademesinin Antalya'da kurulması gerekmektedir" diye konuştu.

ISPARTA, BURDUR DA İSTİYOR

Konya Bölge idare Mahkemesi'ne Antalya ile birlikte Burdur, Isparta, Mersin ve Adana'nın da bağlı olduğunu açıklayan Baro Başkanı Bacanlı, bu illerin tamamının Akdeniz Bölgesi'nde yer aldığını belirterek, "Ancak Akdeniz Bölgesi'nde idari davalara bakan istinaf mahkemesi kurulmamıştır. Oysa adli yargıda hem Antalya'da, hem Adana'da istinaf mahkemesi kurulmuştur" dedi. Bacanlı ayrıca idari davalara bakan istinaf mahkemesi kurulan Konya, Gaziantep, Bursa, Erzurum ve Samsun illerinden daha fazla dava sayısına sahip olan Antalya'ya da bir istinaf mahkemesinin kurulması gerektiğini ifade etti.

BİNAMIZ HAZIR

Bacanlı konuyu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a aktardığını da söyledi. İdari istinaf mahkemesi binasının hazır olduğunu da belirten Bacanlı, "Antalya Bölge İstinaf Mahkemesi binası yapılıyor. Eski adliye binası yeni binanın tamamlanmasının ardından boşa çıkacak. Eğer Adalet Bakanlığı Bölge İdare Mahkemesi'nin Antalya'da da kurulmasına onay verirse eski adliye binasını kullanabiliriz" diye konuştu.