Sayıştay, Isparta Belediyesi’nin 2016 Yılı Denetim Raporu’nu açıkladı. Raporda, 2 önemli bulguya rastlanıldığı vurgulanırken, gelir - gider dengelerinde ise kurum geliri giderinden 25 milyon 774 bin TL fazla verdiği açıklandı. 

Belediye Meclisinin Aralık ayı toplantıları başladı. Belediye ve Meclis Başkanı Yusuf Ziya Günaydın başkanlığında dün saat 14.00’de başlayan toplantının birinci oturumunda Sayıştay tarafından Belediye ile ilgili yapılan denetim ve izlemelerin raporları Belediye Meclisi üyelerinin bilgisine sunuldu. 

İŞTE SAYIŞTAY’IN RAPORU 

Dün yapılan Meclis toplantısında gündemin birinci maddesinde yer alan; 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 55. Maddesi uyarınca kurumumuzun 2016 yılı Sayıştay Denetim Raporu hakkında belediye meclisine bilgi verilmesinin görüşülmesi konusu ele alındı. Bu doğrultuda; Sayıştay tarafından gereğini yapılması ve Meclisin bilgisine sunulmak üzere Isparta Belediyesi’ne gönderilen Sayıştay’ın 2016 Denetim ve İzleme Raporu Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan tarafından mecliste okundu. 

BELEDİYE BÜTÇE DENGESİ 25,7 MİLYON LİRA FAZLA VERDİ 

Dört önemli bulguya rastlanıldığı ve o bulguların belirtildiği rapor şöyle; “Isparta Belediyesi’nin 2016 yılı gider bütçesi 283 milyon TL öngörülmüş olup, yılsonunda bütçe gerçekleşmesi 174 Milyon 51 Bin 134 Lira 49 Kuruştur. Belediyemizin 2016 gelir bütçesi 283 milyon TL tahmin edilmiş olup, yılsonunda gerçekleşen gelir 199 milyon 825 bin 780 lira 19 kuruştur. Yılsonu bütçe gerçekleşmelerine ve gelir gider dengelerine bakıldığında kurum geliri giderinden 25 milyon 774 bin TL fazla vermiştir.

GÜNAYDIN; “BU DURUM ENDER OLAN BİR DURUMDUR” 

Okunan raporun bu bölümünde söz alan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, bu bölümü raporu okuyan Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Ömer Tahir Gürakan’dan bir kez daha okumasını isteyerek şunları söyledi; “Bakın bu çok önemli. Her sene bunu duyuyoruz. Geçmiş tarihlerde diğer belediyelerde böyle bir şey ender oluyor” dedi. 

“HESAP ALANLARI HARİÇ, TABLOLAR GÜVENİLİR” 

Raporu okumaya devam eden Gürakan; “Denetim Görüşü: Isparta Belediyesi’nin 2016 yılına ilişkin kayıtta yer alan mali rapor ve tablolarının denetim görüşünün dayanakları bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır.

TESPİT EDİLEN BULGULAR

Birinci Bulgu; Kurumda görev yapan kadrolu işçilerin ücretli yıllık izinlerinin düzenli olarak kullandırılmaması. Isparta Belediyesi’nde görev yapan kadrolu işçilerin ücretli yıllık izinlerinin düzenli bir şekilde kullandırılmadığı görülmüştür.

Cevaben; kamu idaresi tarafından bulguda belirtilen hususlara iştirak edilmekte ve 2017 yılından itibaren gereğinin yapılacağı belirtilmektedir. Bulguya konu edilen hususlar müteakip denetimlerde izlenecektir.

İkinci Bulgu: Isparta Belediyesi’ne ait 225 adet taşınmazın ihaleye yapılmaksızın mevzuatta karşılığı olmayan işgaliye sözleşmesi ile kiraya verilmesi. Isparta Belediyesi’ne ait 225 adet taşınmazın 2886 sayılı devlet ihale kanunuyla örtüşmeyen işgaliye sözleşmesiyle ihale edilmeksizin kiraya verildiği, kira süresi sonunda yeniden ihale edilmeksizin encümen kararı ile ÜFE katsayısı oranında kira bedeli ile kiralanmasının devam ettiği görülmüştür.

Kurum cevabı: İşgaliye yerlerinin boşaltılmasıyla ilgili tebligat yapılmaya başlanmış ve 43 kişiye tebligat yapılarak 13 işyeri boşaltılmıştır. İşgaliye olarak çalışılan yerlerle ilgili gerekli işlemler devam etmektedir. Bulgu konusunun devam edip etmediği takip eden denetimlerle izlenecektir” denildi. 

GÜNAYDIN; “SAYIŞTAY’IN İSTEKLERİ DOĞRU” 

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, okunan söz konusu raporun ardından bir kez daha söz alarak; “Bakın takibimiz yapılıyor. Gereksiz yerler çıkartılıyor ve yeniden ihale durumu yapılıyor. Estetiği bozan yerler de düzeltiliyor. Sayıştay’ın bizden istediklerinin de fazlasını yapıyoruz. Isparta güzelleşecek. Sayıştay’ın istekleri doğru ama mevzuatlara ve kanunlara en iyi uyan ve bu konuda kararlı bir belediyeyiz.

SADECE OKUNDU, OYLANMADI 

Söz konusu rapor, kanun gereği sadece okunarak meclisin bilgisine sunuldu. Kabul edilip edilmeme gibi bir oylama yapılmadı.