ISPARTA’YA ADANMIŞ BİR HAYAT...ŞÜKRÜ BAŞDEĞİRMEN
AK Parti’nin Isparta Belediye Başkan Adayı olarak ilan edilen ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in hayatı belgesellere bile konu oldu. Isparta’ya adanmış bir hayatın kahramanı Başdeğirmen’in başarılı bir ticaret hayatı, azimli bir eğitim hayatı var. Başdeğirmen’in baba evi Doğancı Mahallesi’nde.

26 Temmuz 1961 yılında Isparta’da dünyaya gelen Şükrü Başdeğirmen, ilkokulu, ortaokulu ve liseyi Isparta’da okudu, üniversite tahsilini 40 yaşından sonra Manisa Celal Bayar ile SDÜ’de tamamladı. Belediye Meclis Üyeliği, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve başkan yardımcılığı yapan Başdeğirmen, yönetim kurulu başkanlığına kadar yükseldi. Başdeğirmen, evli ve 2 çocuk babası. İşte kendi ağzından Şükrü Başdeğirmen’in hayatı:

ISPARTA’YA İLK DEĞİRMENİ KURAN AİLE

“Isparta merkez doğumluyum. Babam Celal annem Mürüvvet. Babamız yıllar öncesinden ailesi Doğancı Mahallesi’ne yerleşmiş. Başdeğirmen lakabı kullanıyor.  Onun da nedeni dedemizin Isparta’da ilk değirmeni kurmasıdır. İlk değirmeni dedelerim kurmuş. Kösele imalathanesi kurmuşlar, sayacılık yapışlar.

Değirmencilikten de kösele, ayakkabıcılık daha sonrasında da halıcılık sektörü ile ömürlerini tüketmişler, bizlere devretmişler. Rahmetli babam çok erken yaşta vefat etti. 60 yaşındaki iken kaybettik. 1 yıl sonra da annemi kaybettik. Annem vefat ettiğinde 50 yaşındaydı.

GÜNDÜZLERİ ÇALIŞTI AKŞAMLARI OKUDU

İlkokulu Fevzi Paşa İlkokulu’nda okudum. Oradan sonra Merkez Ortaokulu’nda okudum. Liseyi de Akşam Ticaret Lisesi’nde okudum. O zaman akşam bölümü de vardı. Gündüz okuyanlar 3 yıl okurdu, bizler 4 yıl okuduk. O zaman babamla birlikte hacılık ve inşaat yapıyorduk. Gündüz babamın yanında akşam da okula giderdim. Askere kadar böyle oldu. Sonra askere gittim. Askerlik dönemimde lise mezunuydum. 18 ay askerlik yaptım. Samsun’da 56.Piyade Alayı’nda askerlik yaptım.

EN BÜYÜK HATASINI BÖYLE ANLATTI

1985’de vatani görevini tamamladıktan sonra Şadiye hanım ile evlendi. 21 Eylül 1985’de evlendik. Eşim Gıda Mühendisliği’nde okuyordu. ‘Ben lise mezunuyum, sen mühendis olacaksın. Aramızda bir kültür çatışması olacak’ dedim. Okulu bıraktı, en büyük hatam oydu. 1985 yılında evlendik. Bugüne kadar eşimizle, çocuklarımızla birlikte çok güzel günler yaşadık. Sevgimizden hiçbir şey eksik olmadı. Evliliğimizden 4 yıl sonra 1989’da kızım doğdu, ismini Mürüvvet koyduk. Annemin ismi. Kızım Ankara Başkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu. 1994 yılında da Celal dünyaya geldi. Ona da babamızın ismini koyduk. Oğlum da Ankara’da Radyo-Televizyon bölümünde okuyor.

HAFTADA 3 GÜN MANİSA’YA GİTTİ-GELDİ

Biz hayata hızlı girdik. Ticaret ve yapmamız gereken çalışmalar içerisinde üniversite okuyamadık. Ankara Üniversitesi’ni kazandığım zaman ihtilal dönemiydi. O zaman rahmetli babam ortamın çok kötü olduğunu görerek benim okula gitmemi istemedi. Uzun yıllar geçtikten sonra sosyal faaliyetlerimiz oldu. Haftada 3 gün 1 yıl boyunca Manisa’ya sabah gidip-akşam geldim. Sabah 05.00’de çıktım, dersimizi aldık ve sonra da döndük. Bunu azmettik. 4 üzerinden 3.64 ile mezun oldum. Bölümümün birincisiydim. Şu an İşletme Fakültesi mezunu ve Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi bölümünde yüksek lisans yaptım.

29 YIL SÜREN ORTAKLIĞI AĞLAYA AĞLAYA BİTİRDİLER

Halı mağazamızın tam karşı komşumuz olan Yaşar Ali Köse vardı. Birlikte ortak olalım diye teklifte bulundum. 1988  yılında Yaşar Ali Köse ile ortak olduk. Haftada en az 5 gün ailecek birlikte olurduk. 29 yılımız böyle geçti. Yarım  saat içinde oturduk, konuştuk ve helalleştik. Yarım saatte ağladık. Ama sadece ticaretimizi ayırdık. Ağlaya ağlaya ayrıldık.

ISPARTA’DA ORTAKLIK OLABİLECEĞİNİ GÖSTERDİK

Onun dışında ticarette ikinci bir sektörümüz var. Bunu da arkadaşlarımızla birlikte yaptık. 8 arkadaş, ‘Isparta’da birlik-beraberlik olmuyor, ortaklıklar yürümüyor’ sözüne karşılık bir projede biraraya geldik. Örnek olsun diye hayvancılık işine girdik. Hem hayvancılık, hem enerji hem de inşaat sektöründe ticari hayatımıza devam ediyoruz.

DYP’DEN BELEDİYE MECLİS ÜYESİ OLDU

Aslında benim siyasetle alakalı hiç girişimim olmamıştı. O zaman için Karaağaç Mahallesi Muhtarımız ‘burada senin olman, lazım’ diye beni çok zorladı. O zaman orada oturuyordum. Belediye Meclis Üyeliği için ön seçime girdim. Başarılı oldum. Ve o başarıdan sonra DYP’den meclis üyesi oldum. 5 yıl DYP’den Belediye Meclis Üyeliği yaptım.

ITSO YILLARI

Sayın Hasan Hüseyin Kaçıkoç başkanlığındaki yönetimde başkan yardımcısı olarak 4 yıl görev yaptım. 2009’da ikinci bir dönem geldi. O dönemde de aynı ekip olarak görev yaptık. Yine ben başkan yardımcısı olarak görev yaptım. 8 yılın sonunda tekrar yeni bir seçim dönemi geldi. 2013 yılında da ‘bu işi öğrendim, faydalı olabileceğime inanıyorum’ düşüncesiyle başkan adayı olduk. Tüm arkadaşlarımızla birlikte ekip olduk. İyi bir çalışma ile üyelerimiz bize yetki verdi. 2018- Mayıs ayında da üyelerimiz bizi yine teveccüh gösterdi. Karşımıza kimse aday çıkmadı. Ekim-2018’e kadar bu görevimiz yürüttük.”