Her şey dağcılıkta var

ISTUDAK’ın yeni dernek binası açıldı. Vali Oğuz, sporun tiryakilik getirdiğini söylerken, TDF Başkanı Karaca da, “Yarışmamız, olimpiyatımız, madalyamız yok, ama ülkede birlik, bütünlük için sporun özünde olan her şey dağcılıkta var” dedi.

Isparta Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü Derneği’nin (ISTUDAK) yeni dernek binası Isparta Valisi Memduh Oğuz, Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) Başkanı Alaattin Karaca’nın katılımıyla açıldı.
Başlıca faaliyetleri arasında dağcılık, doğa yürüyüşü, yüzme, kayak ve su altı faaliyetleri olan Kulübün Gökçay Huzurevi Karşısı’ndaki belediyeye ait mesirelik alan içerisindeki kulüp binasının 11.30’daki açılışına Gençlik ve Spor İl Müdürü Vekili Fatma Uçarlar, Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç, Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü, İl Acil Afet Durum Müdürü Muhammet Arabacı ve arama kurtarama ekibi ile TDF İl Temsilcisi Durmuş Uçgun, Çandır’da Yaz Gelişim Kampını tamamlayan Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 65 dağcı, dernek üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
GÖNÜLLÜ KURULUŞUZ
AMACIMIZ YARDIMCI OLMAK
ISTUDAK Başkanı Ali Telli, dernek olarak başlıca faaliyetlerinin dağcılık, yürüyüş, yüzme, kayak ve su altı faaliyetleri olduğunu, en önemli faaliyetleri arasında dağcılık ve doğa yürüyüşleri olduğunu belirtti. Derneğin Ocak 2009 yılında kurulduğunu ve 8 aydan bu yana yeni dernek binası çatısı altında faaliyetlerin devam ettiğini söyleyen Telli, dernek binasının tahsisinde kendilerine yardımcı olan Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’a teşekkür etti.
ISTUDAK Başkanı Ali Telli, TDF Genel Başkanı ve TDF İl Temsilcisi Durmuş Uçgun’un yardım ve katkılarıyla dernek üyelerine yönelik Çandır’da geçen yıl başlatılan dağcılık temel eğitimlerinin alındığını dile getirdi. Telli, “25 kişi ile başladığımız eğitimlerimizin 6.’sını tamamladık. Yine geçen ay yeni katılımcılarımıza yönelik ikinci bir kamp eğitimi başlatıldı. Amacımız, resmi kurumlara arama kurtarma, doğal afetlerde yardımcı olmaktır. Gönüllü bir kuruluşuz. Spor yapıyoruz, gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya çalışıyoruz” dedi. 
MADALYAMIZ YOK AMA
HERŞEY DAĞCILIKTA VAR
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Allaattin Karaca da, kulüplerin çok hızlı bir şekilde kurulmasının, dağcılık sporuna duyulan ilginin en çok kendisini sevindirdiğini iletti. Karaca, kulüpçülüğün zor bir iş olduğunu ve bu işlerin sadece üye aidatlarıyla sürdürülmesinin oldukça zor olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
“Sadece üye aidatlarıyla bu işin yürümesi eğer o ilde bürokrasimiz, valilerimiz, siyasilerimiz sahiplenmezse daha da zorlaşıyor. Isparta bu konuda çok şanslı. Sayın valimiz ile Dedegül Dağcılık Şenliği’nde tanıştık. Bu güne kadar tanıştığım valilerimiz hep dağcılık sporuna sıcak bakan büyüklerimiz oldular. Sporumuz sadece dağcılık ve tırmanma olarak düşünülmemeli. Ülkemizin tanıtılmasında, geleceğe akıllı, modern, genç, sağlıklı nesiller yetiştirmemizde hepimize düşen büyük görevler var.
Sporumuzda bunu tamamlıyor. Bir basketçiye, güreşçiye, voleybolcuya kısacası hepsine dağcılar olarak bizim saygımız sonsuz. Ama bir milli sporcuyu Hakkari  Yüksekova’ya götürme şansımız yok. Bir futbolcuyu Kaçgar’ların en uç noktasına götürme şansımız yok. Ya da Isparta’nın Dedegül Dağı’nın uç noktasına götürme şansımız yok. Buralara gidenler hep dağcılarımızdır.
Dağcılarımıza ne kadar çok yatırım yapar onları bilgi, teknik, kültür olarak yetiştirirsek, onlar bizim o bölgelere ülkemizin mesajını götürecek kişiler. Dağcılık sporunu çok önemsiyorum. Yarışmamız yok, olimpiyatımız yok, madalyamız yok ama ülkede birlik bütünlük için dayanışma sporun özünde olan her şey dağcılıkta var. Onun için bu spora gönül vermiş herkese teşekkür ediyorum”
DEVLET SPORA
TEŞVİK EDER
Anayasanın 58 ve 59’uncu maddelerine dikkat çeken Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Fatma Uçarlar ise “Bu maddelerimize göre, ‘Devlet vatandaşı spor yapmaya teşvik eder ve bunun için gerekli önlemleri alır’ der. Her spor kulübünün açılması demek, 50 sporcunun, gencin, düzgün ahlaklı, planlı programlı olması, kötü alışkanlıklardan kurtulması demektir. Çabuk ve yerinde karar verebilen çevreyle barışık insanlarla bir araya gelebilen paylaşmayı bilen insanların yetişmesi demektir” şeklinde konuştu.  
HER TÜRLÜ İMKAN VAR
İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç da, “İlimizde güzel bir gün. Isparta’da turizmi, sporu birlikte ele alarak Isparta’mızın da güzelliklerini, dağlarını, ormanlarını, yaylalarını, göllerini, buna benzer tüm nimetleri burada güzelliklerimizi hem kullanma hem koruma ve tanıtma noktasında ISTUDAK’ın bir araç olması bizi son derece memnun etmektedir.
Müdürlük olarak kurulduğu günden bu yana kendilerini destekliyoruz. Yapılan bu tür etkinliklerde Sayın valimizin de yanımızda yer alması gerçekten Isparta için büyük bir avantaj. 
Bilindiği gibi 2007 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Göller Bölgesi Eko Turizm Bölgesi ilan edildi. Türkiye’de kış, termal, kültür, kıyı, sağlık turizmi gibi alanlar oluşturuldu. Isparta’da, Burdur, Afyonkarahisar, Konya illeri ile birlikte Göller Bölgesi Eko Turizm Gelişim Bölgesi ilan edildi.
Isparta’nın dağlarında, ormanlarında her türlü dağcılık ve doğa sporlarının yapılması mümkün. İyi ki varsınız. Sizlerle birlikte Isparta’nın tanıtımında da burada olacağımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Isparta Çevre ve Orman İl Müdürü Tayfun Büyükküpçü ise “Orman alanlarıyla zengin olan ilimizde çeşitli faaliyetleri birlikte yürüteceğiz” dedi. 

SPOR BİR TİRYAKİLİK
Açılışta son olarak konuşan ve ardından TDF Başkanı Alaattin Karaca, Gençlik ve Spor İl Müdür Vekili Fatma Uçarlar ve Dernek Üyesi Gönül Badem ile birlikte açılış kurdelesini kesen Isparta Valisi Memduh Oğuz da, yapılan faaliyetin insan sağlığı ile doğrudan ilgili olduğunu aktardı.
Isparta Valisi Memduh Oğuz yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Federasyon Başkanımızın söyledikleri, bize bundan sonraki faaliyetlerde daha fazla katkıda bulunma yükümlülüğü getiriyor. Bunun manasını biliyoruz. Yaptığınız iş insan sağlığı ile de doğrudan ilgili. Profesyonel sporcu olmaya gerek yok. Sporla, dağla, yürüyüşle ilgilendiğiniz zaman sağlıklı nesil meydana geliyor. Kötü alışkanlıklardan da kurtuluyoruz. Sigara gibi kötü alışkanlığı olanlar sporda kalıcı olamaz, sürdüremez. Benim iki oğlum var, ikisi de sporcu ve hiç kötü alışkanlıkları olmadı. Hiç sigarayla tanışmadılar. Tiryakilikleri sporla ilgili. Spor bir tiryakilik getiriyor. Kendilerinin bu konuda ne kadar kazançlı olduklarını gördüm.
Dağdan doğadan hep fayda gördük. Her türlü katkıya hazırım. Belediye Başkanımız burayı tahsis etmiş. Belediye başkanımıza da teşekkür ediyoruz. Çünkü spor kulübüne tahsis edilmesi anlamlı. Bu da bir teşviktir. Kimin katkısı, teşviki varsa hepsini kutluyorum.
Bu sporu yapan arkadaşlarımıza, benzer sporları yapanlara ve dünyadaki tüm sporcularımıza sağlıklı bir spor hayatı diliyorum. Spor yapmayanlara da spor yapmalarını tavsiye ediyoruz. Tabi bayrağımızın gölgesinde, büyük Atatürk’ün önderliğinde, çağdaş uygarlıkla yarışırken de arkadaşlarımıza üstün başarılar diliyoruz. Kulübümüz ve binamız hayırlı olsun”