Peki Çayboyu, Hızırbey, Çünür, Deregümü gibi bölgelerde gayrimenkul fiyatları kat kat yükselirken ITKM’yi çevreleyen Pirimehmet, Yayla ve Bağlar Mahallesi’nin bir bölümündeki hak sahiplerinin kaybettikleri hesaplanamayacak kadar yüksek. Aybatılı’nın projesi Halk Pazarı ve Kentsel Tasarım Projesi zamanında bitmiş olsaydı ve 15 yıldır faaliyette olsaydı orada bir çöküntü mü olur, şehir bir ticari merkez mi olurdu?

Bir şehir düşünün… 20 yıllık zaman diliminde ikinci OSB’yi, havaalanının büyümesini, yeni üniversiteleri, yeni kavşakları, bulvarları, yeni ticari merkezleri konuşması gerekirken Halk Pazarı, Çarşamba Pazarı ya da ITKM. 20 yıl içinde gündem aynı, isimler değişti. İlk sıralar Halk Pazarı ve Çarşamba Pazarı Projesi denildi, sonra isim değişti Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi oldu. 20 yıllık süreçte çok şey yaşandı. Tartışmalar, açıklamalar, davalar. Yazdık-çizdik. Bize, müfettişlerin, bilirkişi ve toplumun geneline göre  hataları tek tek anlattık. Anlatmaya gerek yok. Halk zaten hata yapanlara hem 2004 seçiminde hem de 2019 seçiminde dersini verdi. Peki Ticaret ve Kültür Merkezi’ni bitirmek, ekonomiye kazandırmak bu kadar zor muydu? Zor olan neydi?

31 Mart yerel seçimlerinin en önemlisi konusu ITKM idi. Adayların dilinde ITKM. Çünkü ITKM’yi konuşan 2 puan kazanıyordu. 10 yıl yerel iktidarda olanların bitirme gibi bir söylemi ve iddiası yoktu. Olsaydı belli olurdu. Diğer aday da ITKM’yi çok diline doladı. Baro Başkanı iken söylemediği sözleri ve çözüm önerilerini aday olunca söyledi. Kapıyı açar ya da kapıyı ittirir girerim diye bir açıklamasını ben ‘kapıyı kırar girerim’ diye yazmışım. Sonuç aynı, söylemin amacından bir sapma yok. Ama sonradan Gökmen bey ‘ben kırarım demedim’ diyor. Tamam ben yanlış yazmış olabilirim. Ama Gökmen beyin söylediğinden ITKM’yi hızlıca bitirmek amacını anlıyoruz.

Peki seçimden sonra ne oldu? İYİ Parti grubu ve MHP grubu ITKM’yi bitirmek için gereken sürece destek vermediler. Sayın Başkan Şükrü Başdeğirmen, hiçbir zorunluluğu olmamasına rağmen zaten TMSF’ye ait olan ITKM’deki işyerlerinin tapu devri için meclisten yetki istedi. Aslında Encümen kararı ile bunu yapabilirdi. Ama amacı toplumsal mutabakattı. 3 parti grubunun desteğiyle ITKM’yi bitirmek için gereken kararı almak istiyordu. Kararı aldı ama yalnız kaldı. AK Parti Meclis grubu evet, MHP ve İYİ Parti ‘hayır’ oyu verdi. Eşit oy çıkınca da ITKM’yi sayın Başkan’ın başkanlık bakamına verilen 2 oy hakkı kurtardı.

Seçim dönemindeki ITKM açıklamaları ‘dostlar alışverişte görsün’ tarzında olduğu anlaşıldı. ‘ITKM bitsin’ diyenler, bitmesi için gereken riski alamadı. ITKM konusunda kimse bize ders vermeye ya da bilmişlik yapmaya kalkmasın. Kimse yokken oranın mücadelesini bizler veriyorduk. Çok haberler yaptık, çok röportajlar yaptık. Araştırdık, kulislerde bulunduk. Hukukçularla da sohbet ettik. Başkanlık makamı risk almıştır. Hukuken kendini zora sokmuştur. Doğrudur. Başka da bitme yolu yoktu. Ama o riski ilin belediye başkanı almayacak ben mi alacağım. Kim alacak. Lafa geldi mi herkes ‘belediye başkanlığı zordur, ateşten gömlek giymektir, risk almaktır vs. vs.. İş başa geldi mi tabiki risk alacaksın.

Bugün ITKM’de 300’den fazla işçi çalışıyor. Hadi orası dışarıdan gözükmüyor. Kanal32’de, basında yayınlanıyor. Kiralama şirketi işe başlamış. Taleplere yetişemiyor. Şimdiden önemli markalar yerini almış. Eski hal binası tarafına doğru brandalar asılmış. Onları da mı görmüyorsunuz. 20 yıldır hani herkes özlemle bekliyordu. Hani herkes ‘bitsin de ne olursa olsun’ diyordu. Eeee şimdi bitiyor. Neden bu önemli değil. Bitmemesi mi bu şehir için önemliydi. Bazı kesimler için konuşacak malzeme, eleştirecek malzeme kalmamış olabilir. Ama Isparta’nın artık yeni şeyler konuşması için ITKM’nin bitmesi gerekiyordu. İyi ki TMSF FETÖ’cü şirket Kadıahmetoğulları’na el koydu. Yıllarca Isparta’yı oyaladılar. Isparta’nın taşınmazını ipotek gösterip, Antalya’daki Markantalya’yı bitirdiler. Bunu yaparken görevde alanlar ne yaptı? İlk başta yapacaklarını en son gün yaptılar. Mahkemeye ihalenin tasfiyesi için başvurdular.

Sayın Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen’i kutluyorum. ITKM’deki sorunları gören, gözlemleyen, yazan, araştıran ve içinde olan bir gazeteci olarak biteceğini yazmak, sorunların çözüldüğünü yazmak da bana düşer. Emeğini biz çektik. O dönemleri yaşayanlar bizim emeklerimizi ve mücadelemizi çok iyi bilir. Isparta, ITKM’nin bitecek olmasını, ekonomiye kazandırılacak olmasını, yeni bir ticari merkez doğacak olmasını bu kadar küçümsememeli. Isparta’da ITKM ile ticaret ve ekonomide kartlar yeniden karılacaktır. Şehir merkezinde yeni bir merkez doğacaktır. O merkezi çevreleyen gayrimenkullerde emlak değerleri güncellenecek, yenilenme hızlanacaktır. Şehir merkezinde bazı bölgelerde kiralar düşecektir. Cazibesini kaybeden şehir merkezi yeniden cazibeli hale gelecektir.

Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi’ni bitirecek adamın heykelini dikeceğiz diyenler, bitiren başkanı unutmayız diyenler nerede… Seçim geçeli 2 yıl oldu. Demokratik bir şekilde belediye başkanı seçilen insana karşı dedikodu mekanizmaları çalıştırılıyor. Herkes bir şey konuşuyor ama ADAM ITKM’Yİ BİTİRİYOR.

Aklımızın çok ermediği, tecrübe sahibi olmadığımız çömezlik yıllarımda Halk Pazarı Kentsel Tasarım Projesi’ne yönelik 1999 seçimlerinden sonra uydurulan ‘yok kıblesi yamukmuş, yok demiri eksikmiş’ ve benzeri basit sözlere inanan, haklı bulan birisi olarak aradan geçen 22 yıl sonra Aybatılı başkanımı kutluyorum. O tarihlerde Isparta’ya büyük bir vizyon koyup, kendinden sonra gelenleri 22 yıl boyunca projesiyle ilgili konuşturduğu için. Sayın Başdeğirmen’i de kutluyorum. 22 yıl sonra çıkıp gelen esnaf bir başkan ITKM’nin bitirilmesini kendisine dert edindiği için… Riske girdiği için… İmzasını koyduğu için… TMSF ile kurduğu iyi ilişkiler ve diyalog ile koca projeyi tamamlattırdığı için… ITKM’yi gündemden düşürdüğü için… Saygılarımla. 

 SONER TOROS