Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tutar, koronavirüs sonrası normalleşme süreci için hazır olduklarının altını çizdi. Isparta için vizyon çizen Tutar, hazırlıklarını yaptıkları projelerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

 YENİ ŞEYLER KONUŞACAĞIZ

“Isparta zaten marka bir şehir. Gülüyle, lavantası ile Eğirdir Gölü ile Davraz’ı ile Kızıldağı ile Antiocheiası ile…  Zaten bilinen bir şehir. Bizim yapmamız gereken eksikleri tamamlamak, daha fazla gayret ve turizm altyapımızı güçlendirmek.

Isparta’da herkes görevini yapıyor. Başarılı bir şehir yönetimi. Biz artık yeni şeyler konuşmak zorundayız. ITSO Başkanı olarak Isparta’nın gelecek 30 yıllık ekonomisine ilişkin bir sorumluluk taşıyorum. Bize bu görevler layık olduysa hakkını vermek zorundayız. Biz burada üyelerimiz adına emanetçiyiz. Onlar için bir şeyler üretmek zorundayız.

Ama inşallah güzel şeyler olacak. ITSO’nun başarısını daha da katlamak istiyoruz. Şükrü Başkandan teslim aldığımız bayrağı daha yukarılara taşımak istiyoruz. Birkaç vizyon proje belirledik. Hemen olması mümkün değil. Ama önümüzdeki 10 yıl içinde hayata geçirmeyi planladığımız bazı vizyon projelerimiz var.

 300 MW. GÜCE ÇIKABİLİRİZ

“Ben enerji sektöründe faaliyet gösteren bir işadamıyım. Elektrik Mühendisiyim. Isparta’nın ilk ve tek halk şirketi Aksu Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanıyım. İlimizin enerji potansiyelini çok iyi biliyorum. Yatırımlarımız var, vesile olduğumuz yatırımlar var. Şu an Isparta’da güneşten 150 megawaat enerji üretimi var. Bu ülke ekonomisine katkı. Isparta, güneşe verimli bir şehir. Neden bu potansiyel 300 megavat olmasın. ITSO olarak bir vizyon projemiz var.

ENERJİ KOOPERATİFİ KURULACAK

Odamız öncülüğünde ve odamız bünyesinde bir kooperatif kurmayı düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde lisans ihalesine katılarak 5 megavatlık bir kazanım elde etmek istiyoruz. Bu kooperatif üzerinden üyelerimize ortaklık çağrısı yapacağız. 5 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Peki getirisi ne olacak? Bu santralden kooperatif olarak yılda 1 milyon dolar gelir elde edeceğiz. 500 kişilik bir ortaklık kursak. Hisse başı yılda 2000 dolar gelir demek. Bu da 5 yılda yatırımın amorti edilmesidir. Nerede böyle karlı bir ortaklık.

IYAŞ VE AKSU ENERJİNİN BAŞARISI ORTADA NEDEN BAŞKA OLUŞUMLAR OLMASIN

Hayvancılık alanında halk ortaklıkları yapılabilir. Kooperatif ve şirket kurulmasına öncülük yapabiliriz. İşte IYAŞ. Bugün gurur duyuyoruz. 10 kişi bir araya gelmiş, insanlar güvenmiş ve sermayesini yatırmış. Durum ortada. IYAŞ’ın Isparta ekonomisine ve istihdamına katkısı ortada. AKSU Enerji güzel bir örnek. Isparta’nın gurur şirketi. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak projelerimiz var. Yönetim kurulumuzdaki ve meclisimizdeki arkadaşların hepsi başarılı işadamı.

1000 BAŞLIK BİR PROJE YAPACAĞIZ A.Ş KURUP, ÜYELERİMİZİ DAVET EDECEĞİZ

ITSO öncülüğünde en az 1000 başlık büyükbaş ya da küçükbaş büyük bir tesis yatırımına imza atmak istiyoruz. ITSO olarak ticaret yapmayacağız. Sadece öncü olacağız, organizatör olacağız. Üyelerimize yönelik böyle bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Süt ve et üretimi ile ülkemiz ekonomisine destek olmak istiyoruz. Türkiye’nin et ihtiyacını karşılamada görev almak istiyoruz. Ülkemizin et ithalatı yüzde 25. İthalatı sıfıra düşürmeliyiz. Kendi kendimize yetmeliyiz. Bu proje ile istihdama da büyük bir katkı. Bu konudaki çalışmalarımıza inşallah ülkemiz normale döndüğünde başlayacağız.

MESLEKİ EĞİTİM MEMLEKET MESELESİ

Oda olarak eğitimi çok önemsiyoruz. Özellikle mesleki eğitim bizim için çok önemli. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin yaptığı meslek liselerinden birisini Ispartamıza kazandırdık. Gül Küçük Sanayi Sitesi’nde başarılı bir okul. TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Koronavirüs sürecine katkılarını herkes biliyor. Bu okulun her zaman yanındayız, her türlü ihtiyaçlarında biz varız.

BAŞARILI ÜYELERİMİZ VAR

Ancak bu konuda da bizim de bir şeyler yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Odamız üyesi birçok eğitim işletmecisi var. Hepsi başarılı maşallah. Büyük büyük okullar kurdular, başarı ile yönetiyorlar. ITSO üyelerinin bu konudaki başarısı ortada. Mesleki eğitimi memleket meselesi olarak görüyoruz. Son yıllarda mesleki eğitime ilgi azaldı. Artmasını istiyoruz. ITSO öncülüğünde bir çalışma yapıyoruz. Zaten tecrübeli üye potansiyelimiz var. Meclisimizde başarılı arkadaşlarımız var.

ÖZEL MESLEK LİSESİ KURMAK İSTİYORUZ

Isparta için Özel Meslek Lisesi öngörüyoruz ve üzerinde çalışıyoruz. Sektörümüzün ortaklığında, odamız öncülüğünde Isparta’ya mezun olunca iş garantisi sunan bir özel meslek lisesi yapma noktasında çok ciddiyiz. Sektörümüz temsilcilerini toplantıya davet edeceğiz, fikirlerini alacağız. Şehrimizin ihtiyacı olan sektörde ara eleman yetiştirme noktasında meslek lisesi çok önemli. ISUBÜ’den de bu konuda destek alacağız. Bu okuldan mezun olan çocuğun, işi garanti olacak. Bu proje kapsamında kırsaldaki ortaokul çocuklarımızı kazanmak istiyoruz. Gerekirse yurtta yapıp, köylerden, kasabalardan çocuklarımıza meslek öğretip, hayata kazandırabiliriz diye düşünüyorum.