İran'ın Hamedan Valisi Behrooz Moradi, İran-Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirmek ve Isparta-Hamedan arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek için Isparta'ya geldiklerini bildirdi.
    

İran Büyükelçiliği ve Isparta Ticaret Sanayı Odası'nın karşılıklı diyalogları kapsamında İran Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmad Noorani, Hamedan Valisi Behrooz Moradi, Hamedan Belediye Başkanı Sayed Masoud Asgarian, Hamedan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kahrro Sameri önderliğinde 56 kişilik heyet Isparta'ya geldi.

     Isparta Valisi Ali Haydar Öner'i ziyaret eden heyet, Isparta'da çok sıcak bir ortamla karşılaştıklarını belirtti. Hamedan Valisi Moradi, Isparta Valisi Öner'i ve ekibini Hamedan'a davet ederek, ''İran-Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirmek ve Hamedan ile Isparta arasındaki ticari ilişkilerin temelini atmak için buradayız'' dedi.


     Vali Öner de, Türkiye ile İran arasındaki sınırın en eski sınır olduğunu hatırlatarak, bunun, aradaki dostluğun bir göstergesi olduğunu söyledi. Zaman zaman, kardeşler arasında olduğu gibi, geçmiş yıllarda sorunların yaşanmış olabileceğini dile getiren Öner, işbirliğini geliştirme arzusu içinde olduklarını kaydetti. Vali Öner, Hamedan ile Isparta arasında tarım ve sanayileşme alanında ortak ideallerin bulunduğunu bildirdi.
    
     -ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI'NA ZİYARET-
    
     Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden İran heyeti için burada Isparta ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesi açıklamada bulunan İran Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmad Noorani, bu görüşmelerin sadece dostluk çerçevesinde kalmaması gerektiğini ve Ispartalı işadamlarıyla ortak adımlar atmak istediklerini belirtti.
   

  Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç da, dünyadaki zengin ülkelere bakıldığında bu ülkelerin ticaretlerinin yüzde 50'sini komşularıyla yaptıklarını, böylece hem zenginliklerini hem de çevrelerinde bir güvenlik halkası oluşturduklarını kaydetti. Türkiye'nin komşu ülkeler ile yaptığı ticari ilişkinin yüzde 6'lardan yüzde 35'lere yükseldiğini dile getiren Kaçıkoç, ''Halbuki İran ve Türkiye, özellikle D8'den dolayı, bölgemizde ortak bir bakış açısına ve ortak çıkarlara sahip iki ülkedir.

 İran çok az ülkeye nasip olacak bir medeniyetin ve tarihsel geleneğinin mirasçısıdır'' diye konuştu.
     İran'da zengin doğal gaz rezervleri ve yer altı kaynakları bulunduğunu dile getiren Kaçıkoç, alacağı siyasi kararlar ve ekonomisiyle İran'ın küresel dünyayı etkileyebilecek bir güce sahip olduğuna dikkati çekti. 

     Bu ziyaretin ülkeler arasındaki ticareti geliştirebilme gündemini oluşturduğunu vurgulayan Kaçıkoç, İranlıların Türkiye'den daha fazla mal alımını teşvik etmelerini ve ithalatlarında Türkiye'ye öncelik tanımalarını talep ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:


     ''İran otomotiv devinin üretim üssü olarak balkanları değil Türkiye'yi seçmiş olmasından ülke olarak memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim. Isparta olarak üretimin bölgemizde yapılmasına talip olduğumuzu da bu vesileyle hatırlatırım. Bu ziyaretin görüş alışverişinin ötesine geçmesini ve birlikte çalışılacak somut adımlar ortaya çıkarmasını diliyorum. Atılmakta olan adımları çok anlamlı ve önemli buluyorum.

 İran heyetinin Ispartamızdan olumlu izlenimlerle ülkelerine döneceğini umuyorum.''