ITSO Başkanı Mustafa Tutar, gerçek ve doğal gülsuyunun sadece Isparta’da üretilebileceğini başka yerlerde üretilip zincir mağazalarda satılan gülsuyunun çeşme suyundan farksız olduğunun altını çizdi.

İşte Tutar’ın açıklamaları:

“Ispartamız Türkiye’de endüstriyel gülçiçeğinin yetiştiği tek şehirdir. Gül, Isparta adı ile bütünleşmiş ve Isparta markası haline gelmiştir.

Gül ve güle dayalı ürünlerin sanayisi de son yıllarda giderek artmakta, ekonomik anlamda, istihdam anlamında şehrimize katkı sağlamaktadır.

ISPARTA’DA KALİTELİ ÜRÜN ÜRETİLİR

 İlimizde Gülbirlik ile başlayan kozmetik sanayi hamlesi bugün çok önemli bir noktaya gelmiştir. Birçok firma kaliteyi yakalamış, markalaşma konusunda önemli mesafeler almıştır.

 HİLELİ YOLLARA BAŞVURUYORLAR

Ancak Isparta’nın bu alandaki ününü, markasını kullanarak hileli yollara da başvurulmaktadır. Gerçek gülsuyu sadece Isparta’da üretilebilecekken, başka şehirlerde faaliyet gösteren markalar tarafından sudan farksız bir şekilde üretilmekte ve zincir mağazalara, marketlere satılmaktadır. Buradan da tüketici ile buluşturulmaktadır.

 ISPARTA DIŞINDA ÜRETİLEMEZ

Gerçek gülsuyunun Isparta dışında üretilmesi mümkün değildir. Çünkü gülsuyu, gülyağı imalatı yapılırken ortaya çıkan bir üründür. Gülyağı da sadece Isparta’da üretildiği için gülsuyunun başka şehirlerde üretilme imkanı yoktur. Üretilen ürün çeşme suyundan farksız, sentetik gülsuyudur.

 ITSO MÜCADELE YAPACAK

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak sentetik gülsuyuna yönelik mücadelemizi yıllardır sürdürüyor. Gülsuyunun değerlendiği, tüketiminin arttığı bu dönemde hileli, sentetik ürünlerin hala varlığını sürdürmesi, zincir mağazaların raflarında bulunması Isparta için büyük bir tehlikedir. ITSO Yönetim Kurulumuz, bu konunun araştırılması, irdelenmesi ve mücadele yapılması kararı almıştır. İlgili sektör temsilcilerinin de görüşü alınarak Türkiye’de sentetik gülsuyunun gerçek yüzünün ortaya konması için bir çalışma başlatıyoruz. Öncelikle tüketicilerimizi bilinçlendireceğiz. Sentetik gülsuyunun çeşme suyundan farksız olduğunun altını çizeceğiz. 3 lira, 5 lira gibi çiftçimizin emeğine dalga geçercesine fiyatlarla satılan ürünün gülsuyu olmadığını, çeşme suyundan farksız olduğunu ortaya koyacağız.

Sayın Milletvekillerimiz, valimiz, belediye başkanımız ve TOBB Başkanımız ile temasa geçip, mücadele başlatacağız. İnşallah Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde gülsuyunu beğenerek satın alan halkımıza gerçeği göstereceğiz. Doğal ve gerçek gülsuyunun tüketilmesi için farkındalık oluşturacağız. Bu durum ilimiz ekonomisi ve gülçiçeğinin geleceği açısından da son derece önemlidir.”