Isparta’nın milli markası olan Iyaş ile Isparta Belediyesi arasında yaşanan kira krizi konusunu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Büyükleblebi ile konuştuk.

Ayda 750 bin kişinin ziyaret ettiği Iyaş ile eski Isparta Belediyesi yönetimi arasında yaşanan kira konusunu açıklığa kavuşturmak istediğini belirterek konuşmasına başlayan Erol Büyükleblebi şunları söyledi; “Biz kurum ve kuruluşları temsil eden kişileriz. Bu kapsamda kişisel egolarımızı temsil ettiğimiz kurumların önüne geçiremeyiz. Burada asıl olan kurumlardır, kişiler değildir.

KİRALAMA TALEBİ BELEDİYEDEN GELDİ

2018 Aralık ayında Isparta Belediyesi bize Iyaş Kongre Merkezini bir etkinlik için 14 günlüğüne kiralamak istediğini söyledi. Bizde yönetim olarak bu konuyla ilgili müdürümüzü görevlendirdik. Belediyede aynı şeklide ilgili müdürünü görevlendirdi. Ve iki müdür arasında sözlü anlaşma yapılarak 14 gün süreyle kiraya verdik. 24 saat ısıtmalı ve soğutmalı olarak sözümüzü yerine getirdik.  Yusuf Ziya Günaydın Başkan her yere afişlerini asarak, internet sitelerine reklamlarını vererek etkinliğini yaptı.

Etkinlik bittikten sonra 2019 yılının Ocak ayı başında Özel Kalem Müdürü Ali Tulum arayarak kira bedeli faturasını göndermemizi istedi. Görevli arkadaşlarımız da kira bedelinin faturasını keserek belediyeye gönderdi. Başkan Sayın Yusuf Ziya Günaydın beni telefonla arayarak biraz indirim yapmamızı istedi. Bende başkanım faturayı geri gönder yönetim olarak yapılabilecek ne varsa görüşelim dedim. O telefondan sonra yönetim olarak toplandık ve ilgili müdürlerimizi de çağırdık. Belediye tarafından yapılan etkinlik üniversite öğrencileri için olunca görev verdiğimiz arkadaşlarımız çorbada bizimde tuzumuz olsun diye faturayı en asgariden kestiklerini söylediler. 24 saat süreyle sabah, akşam salon kullanılmış. Sürekli ısıtılmış, havalandırılmış. Bütün bunlar elektrikle yapılmış. Yönetim olarak tekrar etraflıca konuştuk, yapılabilecek indirimin yapıldığını gördük. Bu sefer Ocak ayının sonuna doğru faturayı tekrar noter kanalıyla belediyeye gönderdik.

BAŞKAN ENCÜMEN KARARI OLMADAN TEK BAŞINA KARAR VERMİŞ

Şu ana kadar bize herhangi bir ödeme yapılmadı. Sonradan anladık ki belediye bu kiralamayı yaparken herhangi bir encümen kararı olmaksızın tamamen başkanın talimatıyla yapıldığını öğrendik. O nedenle kira borcunun ödenmesinde sıkıntı yaşandığını öğrendik.

Elbette ki devlette devamlılık esası vardır. Ancak o günkü seçim atmosferiyle, üniversite öğrencilerine şirin görünerek oy alma maksadıyla yapılan bu hamlenin sorumlusu biz olamayız. Seçim kaygısıyla alelacele başkan bey tarafından yapılan hatanın sorumlusu bizzat kendisidir. Encümen kararı olmadan kiralamayı yapan kendisidir.

ARABULUCU KARŞISINDA KİRALAMAYI HATIRLAMADIĞINI SÖYLEDİ

Nitekim biz bu konuda arabuluculuk vasıtasıyla görüştük. Eski Başkan Yusuf Ziya Günaydın Bey böyle bir etkinliği hatırlamadığını, etkinliğin Iyaş tarafından düzenlendiğini ve kendisinin de oraya davetli olarak geldiğini söyledi. 15 yıl Isparta’yı yönetmiş bir başkanın yaptığı işi hatırlamamsı beni çok üzdü.

Madem etkinliği biz Iyaş olarak düzenledik, neden Yusuf Ziya Günaydın’ın afişlerini asalım. Seçim arifesinde başkanın boy boy fotoğraflarını neden oraya asalım.

Böyle olunca iş mahkemeye taşındı. Karakolda doğru söyler mahkemede şaşar misali eski başkan şaşırdı.”

IYAŞ NEDEN HEDEF ALINDI?

2100 kişiye istihdam sağlayan Isparta’nın gururu Iyaş’ın eski belediye yönetimi tarafından neden hedef alındığını bilmediğini belirten Erol Büyükleblebi; “Dediğim gibi biz kurumları temsil ediyoruz. Burada kişisel egolarımızı işin içerisine katamayız. Iyaş Isparta Belediyesine yılda 4 milyon lira kira geliri sağlayan bir kuruluş. Böyle bir kuruluş neden hedef haline getirildi.

2016 YILINDAN İTİBAREN SİSTEMATİK OLARAK MOBBİNG UYGULANDI

2016 yılından başlayarak sistematik olarak bize ceza verilmeye başlandı. Burada en büyük sıkıntıyı halk çekti.

Daha önce kimse görmeden çöplerin toplanarak götürüldüğü çöp evimiz belediye tarafından yıkıldı. Çöplerimiz meydanda kaldı. Günlerce toplanmadı ve hemen yanı başımızda çöp yığınları oluşturuldu. Iyaşa eziyet yapalım derken esas eziyeti halkımız gördü. Biz utandık o çöp yığınlarından. Bu yetmiyormuş gibi yolumuz kapatıldı. Otogar altındaki yol bir gecede dozerlerle kazıldı ve toz toprak içinde bırakıldı. Kapalı oto park girişimiz engellendi. İnsanlar çamurda tozda gitmek zorunda bırakıldı. Aynı şekilde Iyaş olarak yaptırdığımız en modern golf sahası da yıkıldı. Biz bunları kendimiz için yaptırmadık. Isparta halkı niçin yaptırdık. Öğrenci şehri Isparta için yaptırdık. 

MAHKEME KARARI YOK SAYILDI

Otogar altında kalan ve toz toprak içinde bırakılan yolu yönetim olarak mahkemeye taşıdık. Mahkeme yolu aynen eskisi gibi yapılarak yeniden halkın hizmetine sunulmasına karar verdi. Başkan bey bunu da yapmadı. Yani mahkemenin kararını bile yok saydı.

SIKINTILARIN NEDENİNİ BİLMİYORUZ

Bütün bu sıkıntılar neden yaşandı? İnanın biz bilmiyoruz. Dediğim gibi biz Iyaş olarak Isparta Belediyesine her yıl 4 milyon lira kira veriyoruz. Isparta Belediyesi hepimizin, bu kapsamda bize ne zaman ihtiyaç duyulduysa biz hemen koştuk. Yapabileceğimiz tüm katkıyı sağlamaya çalıştık.

Biz tüm bu konuları vatandaşlar adına mahkemeye taşımaya karar verdik. Yönetim olarak bu konuda kararlıyız. Çünkü maddi ve manevi hem biz hem de vatandaşımız sıkıntı çekti” diye konuştu.  

BELEDİYEYE HER ALANDA DESTEK VERDİK

         Belediye hepimizin belediyesidir diyerek sözlerine devam eden Iyaş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Büyükleblebi; “Biz Iyaş olarak belediyemize her konuda yardımcı olduk. Üzerimize düşen her konuda gücümüz yettiğince destek olduk. Belediye adına yapılan sosyal ve kültürel alandaki her faaliyette yerimizi aldık.

BÜYÜK ISPARTA OTELİNİ ŞEHRE YAKIŞIR HALE GETİRDİK

Belediyeye ait olan ve yıllardır işletilemeyen Büyük Isparta Otelini günün modern şarlarına göre yeniden ayağa kaldırdık. Orası belediyenin kamburu haline gelmişti. Kiraya veriliyordu, ancak kira ödenmiyordu. Biz Iyaş olarak devraldığımızda mezbelelik halinde idi. Bahattin Başkanla kontrol amacıyla gittiğimizde elektrik borcu ödenemediği için içerisi karanlıktı. Cep telefonu ışıklarıyla biraz ilerlemeye çalıştık ancak içki şişesi ve cam yığınlarından geçemedik.

Biz böyle bir yeri kiraladık. Daha önce her kiracı buraya lüzumlu lüzumsuz kafasına göre bir şeyler yaptırmış. Tam 236 kamyon hafriyat boşalttık. 15 kamyon boş içki şişesi ve cam kırığı boşalttık. Sözleşmede olmamasına rağmen içerisine 10 milyon liralık harcama yaparak yeniden ayağa kaldırdık. Ve şu an belediyeye her yıl 1 milyon150 bin lira kira ödüyoruz. Biz belediyeye on adım attık, ama onlar bize bir adım bile atmadılar. Bırakın adım atmayı Iyaşın etrafındaki çitlerimizi dozerlerle yıkıp geçtiler. Çöp evini, golf sahasını ve yolumuzu aynı şekilde dozer ve kepçelerle yıkıp geçtiler. Sıkıntısını vatandaş çekti. Bütün bunların hesabını mahkeme huzurunda soracağız”

ŞÜKRÜ BAŞKAN ESNAF DOSTU

Son olarak yeni belediye yönetimi hakkında görüşlerini paylaşan Erol Büyükleblebi; “Biz Iyaş olarak seçimlerden önce taraf olduk. Isparta’ya vizyon projeler kazandıracağına inandığımız için Şükrü Beyi destekledik. Sayın Başkanımız Şükrü Başdeğirmen gerçekten esnaf dostu bir kişi. Isparta’ya yapılan her yatırımın her hizmetin değerini bilen birisi. Bu kapsamda bize değer veriyor. Ben yaptım oldubitti demeden bizimle istişare yapıyor. Isparta’ya daha fazla yatırım gelsin diye çırpınıyor.

Çok şükür eski sıkıntılar geride kaldı. Şimdi halkı dinleyen, haklı anlayan bir başkanımız var.

Kazılıp toz toprak içerisinde bırakılan yollarımız eskisinden daha güzel hale getirildi. Çöpler günü gününe, saati saatine toplanıyor. Iyaşa gelen vatandaşlarımız adına teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun” dedi.  / İbrahim DEMİRAYAK