Isparta'nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan IYAŞ'ın Dinar Şubesi'nin ihalede yolsuzluk yaptığı ileri sürüldü. Seydi Gürkan, IYAŞ Yönetim Kurulu, Belediye Başkanı Mustafa Tarlacı, belediye meclis ve encümen üyeleri hakkında Dinar Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Isparta’nın önemli alışveriş merkezlerinden biri olan IYAŞ hakkında önemli bir iddia ortaya atıldı. Seydi Gürkan isimli vatandaş IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol ve yönetim kurulu, Dinar Belediye Başkanı Mustafa Tarlacı, belediye encümen ve meclis üyelerinin Dinar Şubesi’nde ihale kanununa aykırı hareket ederek açıkça ihaleye fesat karıştırdıklarını ileri sürdü.

Konuyla ilgili konuşan Seydi Gürkan, Dinar Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.

Gürkan, suç duyurusunda şu bilgilere yer verdi; Mülkiyeti Dinar Belediyesi’ne ait otogar. Yeni şehirlerarası otogar tesisleri yanında bulunan 581 ada 1582 ada 1 parselde bulunan 8500m2 gayrimenkul üzerine alışveriş merkezi yapılmak üzere Resmi Gazete’nin 30 Mart 2002 tarih ve 24711 sayısında ihale ilanı yapılarak eski medeni kanunun 826 maddesince üst hakkı konularak D.İ.K 35 a maddesince 11 Nisan 2002 tarihinde Dinar Belediye encümenince IYAŞ firmasına ihale edilmiştir.

Şirketim adına ihaleye katılmak istedim, yetkililerce engellendi. Yaptığım araştırmalar sonunda ihaleye fesat karıştırıldığını tespit ederek 1999-2004 tarihleri arasında görev yapan Belediye Başkanı Muhammet Yıldırım meclis ve encümen üyeleri IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında Dinar Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundum.

Dinar Ağır Ceza Mahkemesi 2004/157 karar no 2005/90 nolu dosyada yargı sonunda ihaleye fesat karıştıranlara 30.11. 2005 tarihinde verilen kararda 4 yıl 2’şer ay ağır ceza verildi. İhaleye fesat karıştıran karşı taraf (IYAŞ) ihaleye fesat karıştırarak kamuyu zarara uğratarak menfaat sağladıkları tespit edilmiş ceza verilmemiştir.

Bahattin Şenol ve yönetim kurulu üyeleri hakkında ihaleye fesat karıştıranlar için Dinar Cumhuriyet Savcılığı’na 14.06.2006 tarihinde suç duyurusunda bulundum. 2006/770 sayılı dosyada soruşturma tamamlandı.

Ceza dosyası yargıtayda olduğunda daha henüz açılmadı. 2008 yılı başlarında ulusal ve yerel basın ve dinar dost fm radyosunda yapılan yayınlar, edindiğim bilgiler neticesinde dilekçede adı geçen gayri menkul üzerine ihale yapılmadan alışveriş merkezi yapılması için IYAŞ şirketine yeniden verilmiştir. Konuyla ilgili 03.07.2008 tarihinde bilgi edinmek için Başkana dilekçe yazdım. Belediye avukatınca 20.08.2008 tarihinde global bir cevap verildi.

12 Nisan 2008 günü hizmete açılan IYAŞ Alışveriş Merkezi için mahalli idareler müfettişlerince bir defa işlemin yanlış olduğu anlaşıldığından ihale olması durdurulmuş 11/04/2002 tarihinde ihale edilmiş, yetkililer ceza almış, ikinci defa ihale yapılmamış sayılmıştır.

2004-2009 yılları arasında görev yapan Belediye Başkanı, encümen ve meclis üyeleri ve IYAŞ Yönetim Kurulu ve Başkanı ve üyelerince üçüncü defa ihaleye fesat karıştırıldığı Mustafa Tarlacı’nın KANAL AVRUPA Televizyonun 13.02.2009 ATV Televizyonu frekansından Anadolu’nun Sesi programında Destan Ozan ile yapmış olduğu programında IYAŞ Şirketine yeri tahsis ettiğini beyan ederek, ihaleye açık olarak fesat karıştırmıştır.

Mustafa Tarlacı, belediye encümen ve meclis üyeleri, IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol ve Yönetim Kurulu üyeleri 2886 sayılı ihale kanununa muhalefet ederek açıkça İHALEYE fesat karıştırmışlardır. İhaleye sürekli fesat karıştırmaya alışkanlık haline getirenlerin kamuyu sürekli zarara uğratanların YOLSUZLUKLA mücadele kanununca cezalandırılmalarını, ihalenin kamu ihale kurumuna bilgi verilerek, iptal edilerek alışveriş merkezi yerinin kamuya irat kaydetmesini gereğinin yapılmasını bilgilerinize saygı ile arzederim.

Dinar Belediye Başkanı Mustafa Tarlacı, belediye encümen ve meclis üyeleri, IYAŞ Yönetim Kurulu Bahattin Şenol ve yönetim kurulu üyeleri söz konusu haber hakkında açıklama yapmak istemeleri halinde gazetemiz sütunları kendilerine de açıktır.

(Isparta Oluşum)