Isparta Sağlık İl Müdürü Süleyman Önal, İlköğretim Okulları Ana sınıf öğrencilerine yönelik başlattıkları ''İyi Beslenme İyi Gelecek'' projesi ile amaclarının çocuklara yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı olarak benimsetmek, fiziksel aktivitenin önemini vurgulayarak öğrenci, veli ve öğretmenleri de kapsayan bir çalışma yapmak olduğunu belirterek, ''böylece sağlıklı gelecek nesiller oluşturmaktır'' dedi.


     Önal yaptığı yazılı açıklamada, ''İyi Beslenme İyi Gelecek'' projesinin, merkezde sosyo-ekonomik durumlarına göre tespit edilen 4 okul ve ilçelerde de birer okul olmak üzere toplam 16 okul ve 750 öğrenciyi kapsadığını söyledi. Önal, proje kapsamında öğrencilere içinde meyveli ve normal süt, bir elma, fındık içi ve kuru kayısı bulunan beslenme çantası ve velilere de iyotlu tuz dağıtıcaklarını kaydetti.
 

     Okul çağının, çocukların fiziksel, bilişsel ve sosyal büyüme ve gelişmelerinin hızlandığı, yaşam boyu sürebilecek beslenme alışkanlıklarının geliştiği, ev dışında arkadaşlarıyla yemek yemeye başladıkları, sorumlulukların arttığı ve yetişkin dönemde sağlıklı yaşamın temellerinin atıldığı önemli bir dönem olduğunu ifade eden Önal, şunları kaydetti:
 

     ''Küçük yaşlardan itibaren edinilen beslenme alışkanlıklarının, ileri yaşlarda vücut ağırlığına etkisi büyük önem taşımaktadır. Sağlıksız besin tüketiminin artması yetersiz fiziksel aktivite çocukluk çağı obezitesine neden olurken, tüketilen diyetin kalitesini de düşürmektedir.''
 

     Bu dönemde dengeli ve yeterli beslenmenin ihmal edilmesi, çocuğun gelişimini ve okuldaki başarısını olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Önal, yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri ve okulda devamsızlık sürelerinin uzadığının, yapılan araştırmalarda kanıtlandığını belirtti.
 

     Sağlıklı bir gelecek sağlıklı bir nesil için çocukların kahvaltı konusunda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığına değinen Önal, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 

     ''Çocukların özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmelerinin sağlanması, ev imkanları ölçüsünde hazırlanacak sıcak bir çorba çocuklarımız için daha besleyici ve sağlıklı olacaktır.Hastalıklara karşı daha dirençli olmaları, sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için her gün imkanlar ölçüsünde taze sebze veya meyve tüketmelerini sağlamalıyız. Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir temiz olmadığından, uygun koşullarda muhafaza edilmediğinden ve çabuk bozulma riski taşıdığından kesinlikle satın alınmamalıdır.''
 

     Çocukların okul kantinleri, büfe gibi yerlerden satın aldıkları besinlerin seçiminde de dikkatli olmalarını öneren Önal, beslenme çantası ve su mataralarının, hergün temizlenmesine özen gösterilmesini istedi. Çocukların, tuvalet ve umumi kullanıma açık çeşmelerden su içmemeleri konusunda uyarması gerektiğini de ifade eden Önal şu bilgileri verdi:
 

     ''Herhangi bir spor dalına çocuklarımızı teşvik etmek, vücudun düzenli çalışması, tüketilen besinlerin vücuda yararlılığının artırılması, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkı sağlayacaktır. Çocukluk döneminde düzenli yapılan spor etkinlikleri, sağlıklı fizik yapının gelişmesini sağlarken, ilerleyen dönemde, sağlıklı beslenme ile birlikte birçok kronik hastalığın oluşma riskini de azalmaktadır.''