2 yaşındaki Kağan bebeğe koklear implant (biyonik kulak) takılarak duyması sağlandı.

Artık Annesinin Ninnilerini Duyabilecek

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi KBB Kliniğinde, doğuştan işitme kaybı olan 2 yaşındaki Kağan bebeğe Prof.Dr.Murat Yarıktaş tarafından koklear implant (biyonik kulak) takılarak duyması sağlandı.

Doğuştan ileri derecede işitme kaybı olan ve klasik kulak arkası işitme cihazlarından fayda görmeyen 2 yaşındaki Kağan bebeğe SDÜ Hastanesi KBB Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yarıktaş tarafından yapılan ameliyatla koklear implant (iç kulağa implante edilen işitme cihazı) adı verilen işitme cihazı takıldı. Dil-konuşma gelişiminin olduğu 2-4 yaşlar arasında çocuğun duyması sağlanarak ileride konuşma becerisinin de normale yakın gelişmesi sağlanacak.

Konuyla ilgili olarak ameliyatı yapan SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve KBB Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yarıktaş şunları söyledi:

“2013 yılında başladığımız çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olan ve klasik kulak arkası işitme cihazlarının yetersiz kaldığı hastalarda modern teknolojinin sağladığı imkanları kullanarak iç kulaktaki salyangoz olarak bilinen kokleaya implante edilebilen işitme cihazı (Koklear İmplant) uygulamasına başlamıştık. Bu tedaviyi bir hastamıza daha uyguladık. Doğuştan ileri derecede işitme kaybı olan Kağan bebeğin yapılan tetkiklerinde koklear implanttan fayda görebileceğini tespit ettik. Çok başarılı geçen operasyon sonrasında normale yakın duymasını bekliyoruz. Böylece konuşma gelişiminin devam ettiği 2-4 yaş aralığında duyması sağlanarak ileride normale yakın konuşma becerisinin gelişeceğini umuyoruz. Ancak cihazı takmakla iş bitmiyor. Dil gelişiminin tamamlandığı 6 yaşına kadar rehabilitasyon programına alınması gerekiyor. İmplant takmaya uygun olup olmadığını değerlendirirken, sonrasında gereken bu rehabilitasyon programı ile ilgili aileyi de bilgilendiriyoruz. Isparta bu konudan çok şanslı, hem değerlendirip ameliyatını yapabilen güzel bir hastaneye sahip, hem de sonrasında rehabilitasyon hizmetlerini veren merkezler var. Umarım daha fazla hastanın şifa bulmasına vesile oluruz”.