8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Isparta Esnaf Odaları Birliği Kadın Komisyonu Kadınlar Günü Buluşması etkinliği düzenlendi. Komisyon Başkanı Figen Arı, kadın esnaflar olarak, Isparta’da güzel işlere imza atacaklarını söyledi. IESOB Başkanı Ahmet Tural da “Kadınların ve erkeklerin gücünü hayata eşit katabilmeliyiz. Çünkü, tek kanatla geleceğe uçamayız” dedi.
Türkiye’de örnek olacak şekilde Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde oluşumunu tamamlayan Kadın Komisyonu’nun ilk etkinliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Buluşması oldu. Katılımın yoğun olduğu etkinliğe oda başkanları, komisyon üyeleri ile kadın esnaf ve sanatkarlar katıldı.


TİCARETİMİZİ GELİŞTİRECEK 
PROJELER YAPACAĞIZ

Etkinlikte konuşan IESOB Kadın Komisyonu Başkanı Figen Arı “Bu anlamlı günde bir arada olmanın sevincini yaşıyoruz. Kadın esnaflar olarak özümüzü oluşturan, Ahilik teşkilatında  kadının da sosyal ve ekonomik hayatta önemli bir yeri vardı. Anadolu kadının tarihte  sivil toplum örgütü oluşturuş,  çalışan kadınlar gerek mesleki ve teknik konularda, gerekse ahlaki konulardaki çağın gerektirdiği eğitim ihtiyacını "Bacıyan-ı Rum"  adı verilen teşkilatta karşılamışlardı.  Günümüzde de kadınlar toplumsal hayatta karşılaştıkları sorunlara karşı birlikte mücadele etmek adına bir çok kuruluş bünyesinde faaliyet yürütüyor. İlimizde de kadın esnaf ve sanatkarlar olarak, Birlik Başkanımız Ahmet Tural’ın öncülüğünde birlikte hareket ederek hem iş dünyasında karşılaştığımız sorunlara çözüm bulma, hem ticaretimizi geliştirecek projeler ortaya koyma, hem de kadın istihdamının artmasına yönelik çalışmalar yürütmek adına Kadın Komisyonumuz kuruluşunu tamamladı. Kadın dayanışmasının örneğini oluşturan bu oluşumun kurulmasına öncülük eden Birlik Başkanımız Ahmet Tural’a teşekkürlerimi iletiyorum.  İnşallah kendilerinin desteğiyle, ilimizde kadın esnaflar olarak güzel işlere imza atacağız” dedi. 


TEK KANATLA GELECEĞE UÇAMAYIZ
Konuşmasına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan Birlik Başkanı Ahmet Tural, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün  ‘Şuna kani olmak lazımdır ki, dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir’ sözünü anımsatarak Türk kadınına büyük değer verdiğini ifade etti. Türk Kadınının  kurulan ilk Türk Devletinden bu yana, devletin kuruluşunda ve yönetiminde daima erkeğin yanında yer alıp gereken saygıyı gördüğünü,  Kurtuluş Savaşı'nda vatanımızın bağımsızlığı için erkeğiyle cepheden cepheye koşan Türk Kadınının,  Cumhuriyet'imizin kurulmasıyla birlikte, toplumsal yaşamda yerini aldığını belirten Başkan Tural “Dünyada demokrasinin gelişmesi ve insan hakları standartlarının yükselmesiyle birlikte kadın hakları mücadelesinde ciddi mesafeler kat edilirken, ülkemizde kadın hakları alanında gerçekleştirdiği reformlarla dünyada kendine önemli bir yer edinmiştir. Esnaf Odaları Birliği olarak, kadına ekonomik ve sosyal hayatta sağlanan pozitif ayrımcılığın her zaman destekçisi olduk. Kadına karşı şiddeti, kadın cinayetlerini önlemeye yönelik her türlü yasal düzenlemenin arkasında durduk. Şiddete sıfır tolerans anlayışının toplumda yerleşmesi, mevcut yasalar ve hukuksal yaptırımların etkili şekilde uygulanması gerektiğini ifade ettik. Bizler, kadınların eğitim, çalışma hayatı ve karar alma mercilerine eşit katılımını sağladığımız bir Türkiye’nin daha demokratik, daha kalkınmış bir ülke olacağına inanıyoruz. Kadınların ve erkeklerin gücünü hayata eşit katabilmeliyiz. Çünkü; tek kanatla geleceğe uçamayız” dedi.    


KADIN ESNAFIMIZIN SORUNLARI 
ÖNCELİKLİ ÇÖZÜLECEK

İşte bu bilinçle kadınlarla daha güçlü Odalar Birliği olma hedefiyle Türkiye’de bir ilke imza atarak  Birlik bünyesinde Kadın Komisyonu oluşturduklarını ifade eden Başkan Tural, “Gayemiz ilimizde esnaf nüfusunun yüzde 20’sini oluşturan kadın esnafımızın, ekonomiye katkıyı artırmaları ve rekabet gücünü oluşturmaları amacıyla, daha etkin ve aktif rol almalarına imkan sağlamaktır.  Kadın esnaf sanatkarlarımızın çalışmalarına, sorunlarına ve ihtiyaçlarına cevap vermeyi ve verimli çalışmalar gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz Kadın Komisyonumuzun önceliği, kadın esnafımızın, ticaretini sürdürürken karşılaştıkları sorunların hızlı şekilde çözüme kavuşturulmasıdır. Sağlanan her türlü destekten kadın esnafımızın en üst düzeyde yararlanması, kadın istihdamını artırmaya yönelik proje odaklı çalışmalar ortaya konulmasıdır.  Bu kapsamda Kadın Komisyonu, kadın girişimci oranının artırılmasına ve kadın emeğine yönelik iş kurmak ve meslek edinmek isteyen kadınlarla bir araya gelerek, girişimci kadınların ihtiyaçlarını dinleyecek, Bu ihtiyaçları Birliğimize ulaştırarak ihtiyaçlara en kısa sürede yanıt verilmesini sağlama görevini üstlenecek. Esnaf ve sanatkar kadınların temsilcisi olarak Birliğimiz ile istişare halinde olacak komisyon, aynı zamanda Birliğimizin çalışmalarına da katılacak. Alınacak kararlarda etkin olacak. İl ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunacak sektörlerde girişimde bulunulmasına yardımcı olacak tedbirleri belirlemek ve bu sektörlere kadın girişimcileri teşvik etmek de komisyonun görevleri arasında yer alıyor. 


KADININ ELİNİN DEĞDİĞİ 
HERŞEY GÜZEL OLUR

Ahilik teşkilatlarının oluştuğu dönemlerde bile kadın esnaflarımız esnaf teşkilatına katkı koymuş, idarede söz sahibi olmuşlardır. Dolayısıyla ahilik teşkilatının günümüzdeki temsilcileri olarak,  kadınların görüş ve düşünceleri bizlere yol göstermesi adına önemlidir. İşte buradan hareketle komisyonun yol haritasını belirleyecek ilk toplantımızı Birliğimizde gerçekleştirdik. Yoğun bir katılım oldu. Bu da bizleri mutlu etti. O toplantıda sizlerden gelen önerileri tek tek not aldık. Komisyon üyeleri arasında yapılan seçimde Figen Arı hanımefendi başkanlığa seçildi. Kendisini ve komisyon üyelerini bir kez daha tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. Komisyonumuz bugün de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ilk etkinliğini geçekleştiriyor. Önümüzdeki günlerde de kadın esnafımıza yönelik eğitim toplantılarıyla faaliyetler daha da artarak sürecek. Kadının elinin değdiği her şey güzel olur. O nedenle komisyonumuzun faydalı güzel işler yapacağına inancımız tamdır” diye konuştu. Konuşmaların ardından Birlik Başkanı Tural, esnaf kadınların  Dünya Kadınlar Gününü tek tek kutladı. Etkinlik hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

Hatalı park eden sürücüye tepkisi ile dikkat çekti Hatalı park eden sürücüye tepkisi ile dikkat çekti