Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkanı Gözde Çağlar, Kanal32 Televizyonunda yayınlanan Basın Kulübü Programına konuk oldu.

ÇAĞLAR; “KADINLARIN EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞÜ OLMALI”

Gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un birlikte hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü programına katılan Çocuk Adası Kreşi ile Eğitim ve Etüt Merkezi sahibi ve işletmecisi olan İş Kadını Gözde Çağlar, programda kadının iş hayatındaki yeri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çağlar açıklamasında şunları söyledi;

“Ben bir işkadınıyım ve 18 personelim var. Benim için kadınlar bakımından girişimcilik olgusu son derece önemlidir. Çünkü, Isparta’da girişimcilik ruhu yok deniliyor. Bu olguyu yıkmak için kadınlarımız da iş hayatında erkekler kadar yer almalı ve başarılı olmalıdırlar diye düşünüyorum. Ayrıca, ben erkekler kadar kadınların da çalışarak hayata katkıda bulunması gerektiğini ve kadının ekonomik özgürlüğünün olması gerektiğini düşünenlerdenim.

“YALVAÇ VE GÜNEYKENT’TE GÜZEL ÇALIŞMALAR YAPTIK”

Kadınlar mutluysa, diğer bir deyişle bir evde o evin annesi mutluysa o yuva da mutludur demektir. Onun için kadının ekonomik özgürlüğünün olması bu noktada çok önem kazanmaktadır. Bakın biz KAGİK olarak bir takım çalışmalar yaptık ve yapıyoruz. Bunlardan birisi de Yalvaç ilçesi ve Güneykent Kasabasında yaptığımız çalışmadır. Biz, bu iki yerleşim merkezindeki kadınlarımızı Narlıhan’a götürmek istedik ancak, koskoca ilçeden sadece 3 kadın bulabildik. Eşlerinden izin alınacak, işlerinin yoğunluğu derken kimse gelmek istemedi. Bu projemizde bize destek veren BAKA ve Güneykent Belediyesine buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

“KADINLARIMIZ İŞ HAYATINA ATILMALI”

Gül Sezonunda Güneykent Kasabasında güzel bir proje yaptık. Kadınlarımız ürettikleri ürünleri burada satarak kendilerine güzel bir gelir elde ettiler. Ayrıca, kadınlarımıza yönelik mikro krediler var. Bunlardan kadınlarımız istenildiği gibi yararlanamıyorlar. Yararlanan kadınlarımız ise iş hayatına atılarak kendi ayakları üzerinde durabilir hale geliyorlar. Bu son derece sevindirici bir durumdur.

“MİKRO KREDİ İLE İŞYERİ AÇAN KADINLARIMIZ VAR”

Şuanda ilimizde mikro kredilerden yararlanan 800 dolayında kadın var. Faiz yok, kefil yok ve haftada 25 TL olarak 46 haftada ödenebilen bu kredileri kadınlarımız iş sahibi olduktan sonra rahatlıkla geri ödeyebiliyorlar. Diyarbakır’da bunun çok güzel örnekleri var. Orada kadınlarımız 1000 TL’lik mikro kredi ile çok güzel işlerin yapılabildiğini göstermişler. Tabi ilimizde de bu tür güzel örnekler var. Örneğin bir bayan arkadaşımız aldığı kredi ile Tuhafiyeciler Sitesinde çantacı dükkanı açtı ve şuanda çok güzel işletiyor.

“HİÇBİR ERKEK KADIN TARAFINDAN YÖNETİLMEK İSTEMİYOR”

Ülkemizde bayan olmak gerçekten çok zordur. Erkek egemenliğinin olduğu toplumumuzda hiçbir erkek kadın tarafından yönetilmek istemez. Hiçbir erkek patronunun bile kadın olmasını istemez. Toplumumuzda böyle bir olgu var maalesef. Bana göre etkili bir iş kadını; pratik düşünebilen, iletişimi güçlü bir kişilikte olmalıdır. Toplumumuza baktığımızda maalesef kadınlarımız yok denecek kadar az. Öyle ki, iş hayatında kadınlarımızın yeri ancak % 8’lerdedir. Bu Avrupa Birliği Standartlarında % 20’lerde olması gerekmektedir.

“İŞİNİ SEVEN KADININ BAŞARILI OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Ben bir iş kadınıyım ve bazı işyerlerim var. Ben, bu duruma bir anda gelmedim. Öyle, büyük sermayem de yoktu. Burada önemli olan işini sevmek ve o işe tam manasıyla odaklanabilmektir. Eğer, böyle olursa başarısız olunması mümkün değildir. KAGİK olarak bazı sosyal sorumluluk projelerimiz de var tabi. Ancak, biz bunları kamuoyuyla paylaşmıyoruz. Sadece ITSO Başkanımız Şükrü beyle paylaşıyoruz.

“SİYASİ PARTİLER KADINLARI PEK FAZLA ADAY GÖSTERMİYOR”

Siyasete gelince. Siyaset zor iştir bilindiği gibi. Ancak, kadınlarımızın siyasette de önemli bir yer tutması gerektiğini düşünüyorum. İlimizde siyasette çok az sayıda kadınımız var. Yerel seçimlerde aday kadın sayımız yok denecek kadar azdı. Bu Milletvekili seçimlerinde biraz fazla oluyor ama yeterli değil tabi. Buradaki sıkıntı, kadının aday olmak istemesi kadar siyasi partiler tarafından aday gösterilmiyorlar.

“TORBA YASA’DA KADINLARIMIZA YÖNELİK DESTEKLER VAR”

Bilindiği gibi TBMM genel kurulunda Torba Yasa görüşüldü. Bu yasa meclis tatile germeden çıkacak denildi ancak, meclis tatile girdiği halde yasa çıkarılmadı ve sanıyorum Ekim ayına kaldı. Bu yasa içinde eğitim anlamında olsun, kreş yardımı anlamında olsun kadınlarımıza destek içeren konular da var. Örneğin, çalışan bir kadına 350 TL kreş yardımı yapılacak. Kreş ücretlerinin ortalama 750 TL olduğunu düşünürsek, bu 350 TL kadınlarımız için ciddi bir destek anlamı taşımaktadır.

“İKTİSAT MEZUNLARI BİLE ÖĞRETMENLİK YAPABİLİYOR”

Kreş seçiminde iki önemli unsur var. Bunlardan birincisi çocuğunuzu emanet edeceğiniz ve onu eğitecek öğretmenin kaliteli bir eğitim almış kişi olmasıdır. Malum, günümüzde iktisat mezunu olduğu halde öğretmenlik yapan kişiler bile var. İkincisi ise kreşin temiz ve hijyenik bir yer olması. Bilindiği gibi Anaokulları yarım güne çevrildi. Bu çalışan kadınlarımız için iyi bir durum olmadı. Ancak, kreşlerde durum böyle değil. Sabahtan başlayıp akşam üzerine kadar devam edilebiliyor” dedi.

Demokrat