Birsel Kavak Beslenme ve Diyet Danışma Merkezi Kurucusu Uzman Diyetisyen Birsel Kavak ve merkez çalışanı diyetisyen Tansu Önal asıl hedeflerinin topluma sağlıklı beslenmeyi öğretmek ve  kadınların sosyal yaşam içerisinde önemli bir yer edinen kabul günlerinin uzağında değil, aksine odağında kalabileceklerini, yediklerine dikkat ederek  bunu sağlayabileceklerini  uygulamalı şekilde göstermek üzere bir proje  çalışması başlattı. Matematiksel hesaplar yerine hangi besin gruplarının birlikte tüketilmesi gerektiği konusunda bilgi verilen programda, katılımcı hanımlar için örnek bir menü hazırlandı.

Uzman Diyetisyen Birsel Kavak  sağlıklı ve dengeli beslenmenin  önemine dikkat çekerek, başlattıkları proje ve örnek gün  sunumu hakkında şu bilgileri paylaştı: ‘’Günümü de yaparım zayıflarım projesi ile bir gün konsepti oluşturarak konuklarımızı davet ettik. Burada günde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Nasıl tabak oluşturmamız gerekiyor konusu üzerinde durmadık ama oluşturulan tabakalarda o günün öncesinde, sonrasında o gün ne yapabiliriz onun üzerinde duracağız. Çünkü bugünü bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Burada aldığımız yoğun kalorileri öncesi ve sonrasında nasıl telafi edebiliriz, bugünü nasıl geçirebilirizi değerlendirdik. Hanımlar güne gitmekten korkmasınlar, sosyal hayattan kopmasınlar ve günlere giderek de zayıflayabileceklerini bilsinler. Çünkü biz ‘’Doy ki zayıfla’’ diyoruz. Neleri yiyebiliriz bunları öğreterek hayatımıza devam etmek, proje amacımız bu. Biz istiyoruz ki sosyal yaşantımızdan kopmayalım. Ama herkesin bir kaygısı var diyet konusunda. Diyet yapıyorum eyvah günüm var ne yapacağım, bu günde kilo alır mıyım şeklinde. Tabi ki hayır. Biz bu günleri nasıl tolere edebiliriz. Çünkü biz evet diyet menüler oluşturabilir, aslında diyet pastalar yapabiliriz ama her gittiğimiz ortamda diyet pasta bulamıyoruz. Her gittiğimiz toplulukta, her girdiğimiz günde, her gittiğimiz davette biz diyet pastayla karşılaşmıyoruz. Ne olacak bu durumda. Başkasına misafiriz. Ya gitmeyeceğiz ki, bu bir müddet sonra bizi hayattan koparıp mutsuz ediyor. Ama oraya giderek, orada yediklerimizle biz beslenme programımızı nasıl devam ettirebiliriz. İşte biz buna dikkat edeceğiz, amacımız bu. Korkmamamız gerektiğini, yiyerek de zayıflayabileceğimizi de öğretmek üzere bugün burada bir gün örneğini gerçekleştirdik.
Gün tabaklarında kan şekerini dengelemek istiyorsak eğer öncesinde protein ağırlıklı varsa menüde bu yoğurtlu herhangi bir salata olabilir, kuru baklagil içeren salata ya da börek olabilir, kıymalı veya peynirli börek olabilir. İşte bunların hepsine protein diyoruz. Ya da işte tavuklu salatalar son dönemde çok fazla yapılıyor bunların hepsi proteindir. Proteinli her hangi bir şeyden başlıyoruz ve birkaç dakika bekliyoruz sonrasında diğerlerine devam ediyoruz ki kan şekerimiz dengelensin. Bu sonrasında kan şekerimizin hızla yükselmesine engel olur. Bununla karbonhidrat protein dengesini bir yakalamış oluyoruz. İkinci olarak da kan şekeri dengesi gün içerisinde inişler çıkışlar halindedir ve biz karbonhidrat ağırlıklı beslendiğimizde kan şekeri hızla yükselir ve sonrasında hızla düşer ve devamında tekrar karbonhidrat ihtiyacını beraberinde getirir. Bu hem ruhsal dengesizliklere neden olabilir, hem de kan şekeri dengesizliği dediğimiz sıkıntılara yol açabilir. İştahı arttırır, ani kan şekeri düşüklüğü tatlı ihtiyacını beraberinde getirir. Durum içinden çıkılmaz bir döngü haline gelir.Bu nedenle gün tabağına doğru yaklaşım şart.

Bu çalışmamızın devamı da gelsin istiyoruz. Projemizi inşallah daha da genişleterek devam ettirmek istiyoruz. İlk adımını küçük bir grupla başladık ne olacağını görelim, deneyelim istedik. Ama hedefimiz  bunu büyütmek sosyal sorumluluk projesi haline getirmek,  özellikle de artık sosyal medyada şunu paylaşıyoruz: ‘’Günümü de yaparım zayıflarım ve Doy ki Zayıfla’’ diyoruz.Bugün bitkisel protein gruplarından kuru baklagilleri kullandık.Yine protein olarak yoğurdu kullandık karbonhidrat grubunda illaki tatlılarımız var ama tatlıya bal kabağı ekleyerek tercihimiz bundan yana oldu.Çikolata vazgeçilmezimiz dedik ekledik,böreksiz gün olmaz dedik sebzeli  böreğimizi de menüye ekledik.’’
Diyetisyen Kavak ayrıca ,’’En geç bir ay içerisinde tekrarını yapmak istiyoruz ama talep görürse süreyi daha da kısaltarak iki haftada bir tekrarlama fikrindeyiz. Katılmak isteyenler 0 532   419 00 32 numaralı  hattı arayarak ya da uzman diyetisyen Birsel Kavak ve diyetisyen Tansu Önal adıyla  instagram ve facebook gibi sosyal medya hesaplarımızdan bize ulaşabilirler. Toplum yeter ki sağlıklı beslenmeyi öğrensin’’ dedi. /Elif AKGÜL