İŞTE O TABLO: SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Dulupçu, Demirel Vakfı Başkanı Nihan Demirel Atasagun’a işte bu tabloyu hediye etti. Yağlı boya portre çalışması Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi’nde sergilenecek. 
 
«Yarına güvenin. Bugün sizi sıkan sorunların hepsi yarın geçmiş olacak. Devlet’e, Demokrasi’ye, Cumhuriyet’e güvenin… Yılmayın, ümitsizliğe düşmeyin. Sıkıntılar geçecektir…» Bu sözler, 17 Haziran 2015 Çarşamba günü; saat 02: 05’te Güven Hastanesi’nde (Ankara) 91 yaşında iken hayata veda eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e ait.

92. YAŞ GÜNÜ: 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1 Kasım olan 92’nci yaş gününde isminin verildiği yükseköğretim kurumunda anıldı. ''Üniversite bir Cumhuriyet Projesi’dir. Cumhuriyet ve üniversite bilimsel düşünmenin ve özgürlüğün merkezi olmalıdır.''

DEMOKRASİ VE CUMHURİYET’E İNAN

«Yarına güvenin. Bugün sizi sıkan sorunların hepsi yarın geçmiş olacak. Devlet’e, Demokrasi’ye, Cumhuriyet’e güvenin…Yılmayın, ümitsizliğe düşmeyin. Sıkıntılar geçecektir…»
    
«Üniversite bir Cumhuriyet Projesi’dir. Cumhuriyet ve üniversite bilimsel düşünmenin ve özgürlüğün merkezi olmalıdır.»

«Yeşil başağın tane doldurmadan kuramaması için onun peşine düştüm. Yeşil, ümit ve berekettir. İşte o gün bugün kuruyan başağın peşinden gidiyorum. Kuruyan başak Türk köylüsünün ümididir. Tane dolmadan kurumuşsa, solmuş demektir. Çaresizliğe terk edilişinin işaretidir.»

«Isparta’da kurulan üniversite Benim adımı taşımaktadır Benim adımın olduğu yerde de Birincilik vardır.»

Bu sözler:

17 Haziran 2015 Çarşamba günü; saat 02: 05’te Güven Hastanesi’nde (Ankara) 91 yaşında iken hayata veda eden; 20 Haziran 2015 Cumartesi günü saat 14: 00’te İslamköy’de (Atabey) Çalcatepe’de Anıt Mezar’da Vatan Toprakları’na emanet edilen 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e ait.

1 KASIM’DA ANILDI

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1 Kasım’da; 92’nci doğum gününde, isminin verildiği yükseköğretim kurumunda anıldı.

''Demirel: Kalkınma ve Siyaset'' başlıklı Panel yoğun ilgi gördü. 

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa, pek çok ilki gerçekleştiren, siyaset hayatına önemli katkılar sağlayan, fötr şapkası ve ''Baba'' lakabı ile unutulmayacak kişiliğe sahip Demirel’in dava ve çalışma arkadaşları, akrabaları, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen Demirel sevdalıları ile hemşerileri katıldı.

Etkinlik başlangıcında, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sevdiği eserlerden Isparta’ya ait ''Evlerinin Önü Mersin'' türküsü dinletildi.

Daha sonra 9 Mayıs 2016 Pazartesi günü 03: 39’da Amerikan Hastanesi’nde (İstanbul) 90 yaşında iken hayata gözlerini kapatan Dr. İnşaat Yüksek Mühendisi Şevket Demirel’in konuşmasından oluşan 9. Cumhurbaşkanı Belgeseli izletildi.
 
Üniversite bilimsel düşünmenin ve özgürlüğün merkezidir.
    
Sözlerine, Demirel’in “Üniversiteler bir Cumhuriyet projesidir. Cumhuriyet ve üniversite bilimsel düşünmenin ve özgürlüğün merkezi olmalıdır.” cümleleriyle başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Süleyman Demirel Üniversitesi’nin de bir özgürlük ve cumhuriyet merkezi olma ilkesini benimseyerek bugünlere geldiğini ifade etti.   

Dulupçu “Üniversitemizin daha fazla demokrasiye hizmet edecek bir rotada ilerlemesi için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.

NİHAN ATASAGUN: İYİ Kİ SDÜ VAR

Demirel Vakfı Başkanı Nihan Demirel Atasagun Süleyman Demirel’i anmaktan duydukları gururu dile getirerek 92. yaş gününde Merhum Cumhurbaşkanımızın sevenlerini bir araya getiren SDÜ’ye teşekkür etti.

Demirel Vakfı Başkanı Nihan Demirel Atasagun, ''Sayın Cumhurbaşkanımız, canım amcamı, 'I love you' dediğim amcamı anmaktan çok şeref duyuyoruz. Onunla çok gurur duyuyoruz, göğsümüz çok kabarık. İyi ki bu üniversite 88 bin öğrencisiyle var ve bu ilim, irfan yuvasında sayın amcamı hep beraber anıyoruz'' dedi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Başdanışmanı Dr. Aylin Cesur da 1 Kasım 1924 tarihinde İslamköy’de dünyaya gelen demokrasi ve kalkınmanın kahramanı olarak nitelendirdiği Demirel’i, adını taşıyan Üniversitede anmaktan onur duyduklarını dile getirdi. Demirel ile ilgili anılarını paylaşan Cesur, “Demirel’in hikâyesi, sadece İslamköy’den Çankaya’ya giden uzun ince yolun hikâyesi değil, Cumhuriyet’in kalkınma, medenileşme mücadelesinin ve Türk milletinin benlik arayışının hikayesiydi. Demirel’e göre Türkiye Cumhuriyeti, çağdaşlığa, uygarlığa açılan bir kapıdır ve yepyeni bir yönetim biçimine ve çağdaş ilkelere dayanan modern bir milli devlettir. Cumhuriyeti ayakta tutan yegâne kuvvet milletin kendisidir.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gül’ün başkanlığını yaptığı İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Gövdere ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Hakan Kiriş’in konuşmacı olarak yer aldığı “Demirel: Kalkınma ve Siyaset” konulu panele geçildi.

Panelde, “Yarına güvenin. Bugün sizi sıkan şeylerin hepsi yarın geçmiş olacak. Devletinize, demokrasinize, Cumhuriyetinize güvenin. Yılmayın, ümitsizliğe düşmeyin. Sıkıntılar geçecektir” sözleri vasiyet olarak kalan Demirel’in, 90 yıllık yaşamına sığdırdıkları anlatıldı. 10 yıl yüksek idarecilik, 12 yıl başbakanlık, 21 yıl muhalefet liderliği, 7 yıl cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Demirel’in siyasi yaşamı, seçimlerdeki tutumu hakkında bilgi verildi.

'DOĞUM GÜNLERİNİ ÇOK SEVERDİ'

Panelde konuşan Demirel'in özel doktoru Aylin Cesur, her yıl adını taşıyan üniversitede, doğum gününde bir ömre değil bin ömre sığacak kadar çok hizmetler ve eserlerle dolu yaşamını; neye adadığının yeni nesillere anlatılacağı böyle toplantılar yapılmasının, sadece bu toplantılara katılan dinleyicilere değil, tarihe büyük bir hizmet ve sorumluluk örneği olduğunu söyledi. Süleyman Demirel'in demokrasi ve kalkınmanın kahramanı olduğunu belirten Aylin Cesur, siyaset yaptığı her dönemde de siyasetin lideri ve duayeni olduğunu kaydetti.

Demirel'i doğum günlerinde binlerce telefonla arayan ve Güniz Sokak'a gelenler olduğunu anlatan Cesur, Aslında mesele doğum gününü kutlamak değildi. Cumhuriyetle yaşıt bir dev adamın, bu ülkenin insanına adadığı ömrünün nasıl geçtiğine tanıklık eden dostları ile son bir yılın muhasebesini yapmaktı. Kendisinin her sene siyaset arkadaşlarına yaptığı teşekkür konuşmasında üzerinde vurguladığı birşey vardı. 40 yıl boyunca ülkenin bütçesini kullandıkları halde, tek bir kör kuruşun hesabı kendilerine sorulamamıştı. Bu muhasebeden hep alınlarının akıyla çıkmışlardı. Yine tek bir damla kanda hesabı sorulacak bir zemine neden olmamışlardı. Aldığı son nefesine kadar hizmetle geçecek ömrünün yeni yaşında yaptıkları muhasebede aslında cumhuriyetle yaşıttı dedi.

Demirel'in hikayesinin sadece İslamköy'den Çankaya'ya giden uzun ince bir yolun hikayesi olmadığına dikkat çeken Cesur, Bu hikaye aynı zamanda cumhuriyetin kalkınma ve medenileşme mücadelesinin ve Türk milletinin benlik arayışının mücadelesiydi. İslamköy'den çıkmış bir köylü çocuğunu cumhurbaşkanı yapan cumhuriyettir. Cumhuriyet budur ve bunu büyük Atatürk'e borçluyuz dedi. Cesur, Demirel'in doğum gününün Cumhuriyet Haftası'na denk gelmesi nedeniyle doğum günlerinde çok sevinçli olduğunu da anlattı.

Panelde ise Yrd. Doç. Dr. Hakan Mehmet Kiriş, Demirel'in siyasi hayatını anlattı. Kiriş, Demirel'in siyasetinde Adnan Menderes ve Demirel'in çocukluk yıllarının çok belirleyici etken olduğundan bahsetti. Panelin konuşmacılarından Doç. Dr. Bekir Gövdere ise Demirel'in kalkınma modeli ile faust kalkınma modelini karşılaştırdı. Doç. Dr. Gövdere, Demirel'in demokrasiden asla taviz vermediğini kaydetti.

Panelde Prof. Dr. Hüseyin Gül ise Demirel'i, 'Süleyman Demirel' ismindeki harfleri tek tek ele alarak anlattı. Gül, Demirel'i ismindeki harflerle şöyle özetledi

S, sağcı siyasetçi. Ü, üslup, kavramları ve fötr şapkasıyla siyasete üslup kattı. L, onun siyasete hakkıyla layık olduğunu ve liyakatlı bir şekilde 65 yıllık siyaseti iyi yaptığını anlatıyor. 

Hala kırılamayan yüzde 53'lük bir oy oranı var. E, eleştiriye hoşgörülü yaklaşımı. Y, yurtsever. M, medeni kişilik. A, açıklık, iletişime, halka, bürokratlara, bilgi ve deneyimlerini paylaşmaya açık ve zeka açıklığı. N, nüktedanlık, mizahçı kişiliği. D, demokratlık Demirel'in en büyük özelliklerinden biri. E, esnek siyasetçi. M, ülkenin sanayisinin mimarlarından, modernleşmenin, kalkınmanın, gelişmelerin mimarı. İ, iktidar ve icraat. R, realist ve rasyonalist. E, eklektik yaklaşım. L, liderlik.

Panel sonunda SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Dulupçu tarafından, Demirel Vakfı Başkanı Nihan Demirel Atasagun'a Süleyman Demirel Demokrasi Müzesi ve Külliyesi'nde sergilenmek üzere bir portre tablosu hediye edildi. Ayrıca Demirel'in siyaset arkadaşları tarafından da panelistlere plaket takdim edildi.