SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Nurözler Tabakcı, yaptığımız söyleşide göz hastalıklarında erken teşhisin önemini vurgulayarak, tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybına neden olan diyabetik retinopati, prematüre retinopatisi, sarı nokta hastalığı ile ilgili önemli bilgiler verdi. 

SDÜ Göz Hastalıkları Anabilim Dalında verilen hizmetlerden bahsedermisiniz?

Süleyman Demirel Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı olarak 3 öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi ile Isparta ve çevre illerden başvuran hastalara hizmet vermekteyiz. Rutin göz cerrahilerinin yanı sıra vitreoretinal cerrahi, prematüre retinopatisi tedavisi ve kornea nakli gibi özellikli ameliyatlarının yapılması nedeniyle bu bölgede birçok hastanın refere edildiği bir kliniğiz.

Süleyman Demirel Üniversitesinde kornea nakli gerçekleştirilebiliyor mu?

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göz Bankası olarak kornea temin etmekte ve kornea bozukluklarına bağlı görme kaybı nedeniyle kornea nakil için uygun hastalara kornea nakli yapabilmekteyiz. Kornea nakli ameliyat sonrası görme kazancı açısından çok iyi sonuçları olan bir yöntemdir. Bu nedenle bölgemizde organ bağışı için farkındalığın artması, daha çok hastamıza kaybettiği görmesini geri kazandıracaktır. 

Oküloplastik Cerrahi’de Isparta ve çevresine sunduğunuz artı değerler nelerdir?

Isparta ve çevresinin güneş ışığına maruziyetin yoğun olduğu bir bölge olması nedeniyle göz kapağı tümörleri ile sık karşılaşmaktayız. Oküloplastik Cerrahi birimimizde göz kapağı tümörlerinin yanı sıra göz kapağının diğer bozuklukları, nazolakrimal kanal tıkanıklığı, orbita hastalıkları gibi çok geniş bir hasta grubunun cerrahi tedavileri yapılmaktadır.

Diyabet Hastalığının göze etkilerini anlatır mısınız?

Diyabete hastalarında katarakt ve diyabetik retinopati sık görülen göz komplikasyonlarıdır. Diyabetik retinopati uzun süreli kan şekeri yüksekliğine bağlı retina tabakasında damar yapısının bozulmasına bağlı olarak gelişmektedir. Yeni oluşan damar yapılarından kanama ve sıvı sızıntısı olması ile görme kaybı oluşabilmektedir. Diyabetik hastalarda kan şekeri kontrolü ile erken teşhis ve tedavi için belirli aralıklarla göz muayenesinin yapılması kalıcı görme kaybının oluşmaması için çok önemlidir.

Sarı nokta hastalığı ne düzeyde?

Sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) ileri yaşta merkezi görmeden sorumlu makula bölgesinin yapısında değişikliklerle seyreden bir görme kaybı nedenidir. Kuru tip ve yaş tip olmak üzere iki tipi vardır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada görme kaybıyla sonuçlanan görme bozuklukları arasında 3. sırada yer almaktadır.

Ortalama insan ömründe uzaması sebebiyle ileri ki yıllarda bu hastalığın daha ciddi bir sağlık sorunu olacağı öngörülmektedir.  Sarı nokta hastalığında erken teşhis, tedavi ve düzenli kontrol mevcut  görmenin korunmasında çok önemlidir. 

Prematüre retinopatisi nedir? Göz sağlığı için prematüre bebekler muayene edilmeli mi?

Prematür retinopatisi 32. haftadan erken ve 1500 gr altında yenidoğanlarda anormal retinal damar yapılarının oluşmasıyla karakterize bir hastalıktır. Çocukluk çağı görme kaybının önde gelen nedenlerinden olan prematüre retinopatisinde erken tanı ve etkin tedavi için risk grubundaki yenidoğanların retinal damar yapılarının gelişimi tamamlanana kadar izlemi mutlaka yapılmalıdır.

Göz sağlığı için koruyucu hekimlik anlamında önerileriniz nedir?

Görme kaybının kalıcı olmaması için erken teşhis çok önemli. Bu nedenle görme yetisinin gelişme çağındaki çocuklar kırma kusurları, şaşılık, konjenital katarakt gibi göz tembelliği oluşumuna neden olan hastalıklar açısından değerlendirilmelidir. Prematür bebekler prematür retinopatisi gelişimi açısından takip edilmelidir. Ailesinde glokom, sarı nokta hastalığı gibi genetik geçişli hastalıklar olan bireyler herhangi bir şikayetleri olmasa dahi en az yılda 1 defa göz muayenesi yaptırmalıdır.