Orman Komisyonu Vali Vahdettin Özkan’ın başkanlığında dün yangın sezonu öncesi kritik bir toplantıya imza attı. Tüm daire müdürlerinin katıldığı toplantıda önemli kararlar alındı. Özellikle Isparta’nın yüzde 40’nın ormanlarla kaplı olmasından dolayı riskli bölgede yer almasından dolayı teknolojik tedbirlerin artırılması öngörüldü.

Yüzde 40’ı ormanlarla kaplı olan ilimize, yangın sezonu öncesi özel önlemler alınacak. Bölgenin deyim yerindeyse akciğeri olan Isparta için dün Orman Komisyonu kritik bir toplantı yaptı. Vali Vahdettin Özkan başkanlığında toplanan komisyon orman varlığının korunması için teknolojik tedbirlerin artırılmasına karar verdi.

ORMANLARIMIZI KAMERAYLA İZLEYECEĞİZ

Toplantı öncesi ilimizin durumuyla ilgili geniş bir bilgilendirme yapan Orman Bölge Müdürü Mustafa Değirmenci, Isparta’nın 1. derece risk bölgesi içinde yer aldığını açıkladı. Bu anlamda yangının çıkmasından sonra haberdar olup olay yerine hızlıca gitmenin çok önemli olduğunu belirten Değirmenci, teknolojik tedbirlere başvurmaya çalıştıklarını söyledi. Bu konuda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na proje sunduklarını ve 2013 yılında 9 adet hibrit enerji sistemiyle çalışan kameralı gözetleme kulesi kurulduğunu bildiren Değirmenci, “Bu yıl içinde de 2 adet kameralı gözetleme kulesi kurmayı planlıyoruz” dedi.

SON 10 YILDA 332 ORMAN YANGINI MEYDANA GELDİ

Öte yandan orman yangınlarıyla ilgili istatistikleri de açıklayan Değirmenci, “Son 10 yılda; 332 adet orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda393 hektarorman alanı zarar gördü. Yine 2013 yılında 48 adet orman yangını meydana gelmiş ve25 hektarorman alanı zarar görmüştür. 2014 yılının ilk dört ayında ise 6 adet orman yangını meydana gelmiş ve3 hektarorman alanı zarar görmüştür” dedi.

YANGINA MÜDAHALE ZAMANI HIZLANDI

Diğer taraftan orman yangınlarına müdahale zamanının da çok önemli olduğuna değinen Değirmenci, “Yangına ilk müdahale süreleri 2009 yılında 36,2 dakika, 2010 yılında 27,0 dakika, 2011 yılında 23,1 dakika, 2012 yılında 24,1 dakika, 2013 yılında 15,3 dakikadır” diye konuştu.

BU KONUDA VATANDAŞLARIMIZA BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR

Vali Vahdettin Özkan ise Isparta’nın orman yangınları konusunda 1. derece riskli bölgede yer almasından dolayı çok önemsediklerini belirtti. Bu konuda duyarlılığın da öneminden bahseden Vali Özkan, “Hem kamu kuruluşlarının bu duyarlılık içinde olması, işini çok iyi bilmesi hem de bütün vatandaşların da orman yangını, izi, emaresi riski olduğu durumlarda çok hızlı haber vermesi gerekiyor. Bu vicdani bir görevdir. Yangın çıkma ihtimal olduğu durumlarında ilgili kuruluşlarımıza orman teşkilatımıza, jandarmaya, 112’ye bildirmeleri önemli. Bu tür durumlarda diğer bir husus çok hızlı davranmamız. Yangın meydana geldikten sonra değil, olayın öncesinde ilgili müdahale birimlerinin olaya intikal etmesi için iyi bir hazırlık yapılmalı. Diğer bir nokta ise bütün birimler arasında koordinasyon çok önemli. Bu konuyla ilgili eğitimler ve tatbikatlar çok önemli” şeklinde konuştu.