GÖLCÜK'E DOKUNMA ORAYA DOKUNMA BURAYA DOKUNMA!

Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'nün tüm zor şartlara rağmen Isparta halkının arzuladığı bir Gölcük için hazırladığı koruma amaçlı doğa projesi bir grup tarafından engellenmeye çalışılıyor.

Gölcük'e dokunma oraya dokunma buraya dokunma!

Isparta'nın şehir merkezine en yakın milli parkı Gölcük'ün halkın kullanımına daha çok açılması, Abant benzeri bir üne kavuşarak turizm ekonomisine kazandırılması rüyası herkesin istediği hatta hayalini kurduğu bir proje. Bu doğrultuda çok kişi konuştu, projeler hazırladı ve öneri olarak kamoyuna sundu. Kimseden de 'Gölcük'e hizmet yapılmasın, Gölcük güzelleşmesin' tarzı yaklaşım bugüne kadar kimseden görülmedi. Özellikle İl Genel Meclisi Üyeleri Fevzi Özdemir, Selim Sözer ile dönemin Orman Bölge Müdür Yardımcısı Adnan Yılmaztürk Gölcük üzerine çok fikir geliştirdi ve konuştu. Eski Vali Ali Haydar Öner ve dönemin Milletvekilleri bu işe destek verdi. Hatta ufak-tefek bazı projeler uygulandı. Ancak Gölcük'te kurulan hayali gerçekleştirmek için radikal adımlar atılması gerekiyordu. Isparta milliyetçisi Adnan Yılmaztürk'ün Milli Parklar Burdur Bölge Müdürü olarak atanması Gölcük için büyük bir fırsatı gündeme getirdi. Yılmaztürk, 3 yılda zor olan bürokratik süreci adım adım tamamladı. SİT derecelendirmesi, uzun devreli gelişim planı, koruma planı derken Gölcük için proje ihalesine çıkıldı. Bu alanda ünlü bir mimarın üstlendiği proje süreci işlemeye başladı. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Gölcük için koruma kullanma ilkesi doğrultusunda doğayı bozmadan, betonlaşmaya izin vermeyen bir projeyi 2016'da hayata geçirmeyi planlıyor. Yaz spor kampı için uygun olan Gölcük'te 4 adet futbol sahası, tenis kortları, soyunma odalarının yapılmasının öngörüldüğü Gölcük'te ilk kez göl yüzeyinin su sporlarına açılması planlanıyor. Doğa ortamını bozmadan günübirlik tesislerin yapılacağı Gölcük'te at çiftliği, botanik park, masal dünyası, macera parkı yapılması öngörülüyor.

İşte o imza kampanyası çağrısı:

"Böylesine doğaya uyumlu, koruma-kullanma ilkesine dayalı rüya proje için 'istemeyük' sesleri çıkmaya başladı. Gölcük Projesi'nin ilk kez Akdeniz tarafından kamuoyuna sunulmasından sonra bir grup tarafıdan muhalif sözler ortaya çıkmaya başladı. 'Gölcük'e dokunmayın' adı altında başlatılan eylem sosyal medya üzerinden imza kampanyasına dönüştürüldü. Ancak eyleme katılım yok denecek kadar az.

Milli Parklar Bölge Müdürlüğü’nün Gölcük Tabiat Parkı’na uygulamayı planladığı projeye çeşitli kesimlerden tepki gelmeye devam ediyor.
            Sosyal medya üzerinden örgütlenen “Gölcük’e Dokunma” Platformu, yine sosyal medya üzerinden imza kampanyası başlattı.
            Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Isparta Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Adnan Yılmaztürk’e hitaben başlatılan imza kampanyasında;
            “Bu sayfa, Isparta il sınırlarında bulunan, dünyada ender rastlanacak yanardağ göllerinden bir tanesi olan Gölcük Milli Parkı'na yapılması düşünülen projeye karşı doğal hayatın ve tabiat güzelliklerinin korunmasını, bozulmasını ve tahribatını önlemek amacıyla açılmıştır.
            Doğal güzelliklerimize sahip çıkmak ve korumak her Türk vatandaşının sorumluluğudur. Gölcük Milli Parkı birçok hayvanı barındıran bakir kalmış alanlardan bir tanesidir. Bu nedenle zaten betonarmeye dönen dünyada milli parklara da el atılarak yapaylaştırılması ve doğada bulunan ekosistemin tahrip edilmesine karşı tüm doğaseverleri ve sivil toplum örgütlerinin destekleriyle sesimizi duyurmak istiyoruz.
            Herhangi bir siyasi kaygı ve beklentiyle yola çıkmadık. Ne kişilere nede hiçbir kuruma direkt veya dolaylı cephe alıp sataşmadık. Sadece doğal ve kanuni haklarımız çerçevesinde doğayı korumak ve kültürel mirasımıza sahip çıkmak istiyoruz. Gelecek nesillere olduğu gibi aktarmak ve bozulsun istemiyoruz. Bize anlatılan doğayla barışık bu proje de sit alanı delinmiştir ve sit alanını bir kere deldiniz mi eminiz ki gerisi gelecek demektir.
            Değil tenis kortu, oteller, villar bile çıkar, 5-10 yılda bu projenin etrafından bu hep böyle olur. Çitlerle çevrilmiş elektrik direkleri baz istasyonları ile barışık bir doğa nasıl olur?
            Atıkların gölü elbet kirletmesi gibi birçok engel olunamayacak sebep var. Biz burada doğanın derdindeyiz. Projeleri yapanlar gibi düşünmek mecburiyetimiz yok ki biz sadece doğayı korumak istiyoruz.
            Bizler projeler yapılırken düşünemediğiniz göz ardı ettiğiniz insanlarız yani farklı bir düşüncenin sesiyiz. Ve biz sadece Gölcük’e el sürülmesin, Gölcük gelecek kuşaklara bakir kalsın isteğindeyiz. Dilediğimiz zaman 20 dakikada ulaşabildiğimiz doğa olsun ve bizim olsun derdindeyiz ve bizim gibi düşünenleri fark etmek hissetmek istiyoruz.
            Her ne koşulda olursa olsun biz Gölcük’te yapay bir şey olsun istemeyen kişileriz. Projenizi tabiatın, ekosistemin olmadığı yerde yapın. Sivil toplum örgütleri ve Ispartalılar olarak hep beraber yardım edelim, ama neden Gölcük?
            Futbol oynamak ve tenis yapmak için göl manzarası mı lazım? hayır elbet lazım değil.
            Peki bu proje yapılırsa burada bir daha atlar özgürce koşabilecek mi? Kuşlar, endemik türler o yol kenarlarında fotoğraflarını koyduğunuz hayvan türleri eskisi gibi özgür ve neşesinde olacak mı? Oraya gelip giden trafik bile bu türleri hiç mi etkilemeyecek? Bizim hedefimiz sizleri baltalamak değil doğayı, canlıyı yaşatmak. Bu ses güzel ülkemizin bu güzel şehrin. Bu güzel doğa harikası gölcüğün gerçek sahiplerinin sesi. Lütfen kulak verin. Gölcük’e dokunmayın"