Yayla şartlarında karanfil üretiminin önemli merkezlerinden birisi olan Deregümü Köyünde karanfil hasadına başlandı.

500 dönümlük seralarda başlayan karanfil hasadının Kasım Ayına kadar devam etmesi bekleniyor.

70 MİLYON DAL ÜRETİM, 5 MİLYON EURO GELİR

Yüzde yüzü ihraç olan karanfilde bu seneki hedef 70 milyon dal üretim yaparak yaklaşık 5 milyon euroluk katma değer sağlamak.

Yayla şartları çiçekçiliğinde verim ve kalite açısından güzel bir sezonun geçmesi bekleniyor. Üreticiler memnun ve mutlu.

KARANFİL İHRACATININ MERKEZİ DEREGÜMÜ KÖYÜ

Deregümü karanfili İngiltere, Hollanda ve Romanya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor.

Konuyu karanfil üreticisi olan Ziraat Mühendisi Hasan Ünver ile konuştuk.

Hasan Ünver, Deregümü Köyünde örtü altı karanfil üreticiliğinin öncüsü olan bir yetiştirici. Köylü vatandaşa teknik anlamda destek sağlıyor ve yönlendiriyor. Tecrübelerini, deneyimlerini köylüye aktarıyor. Deregümü Köyünde karanfil üretimi onun sayesinde yaygınlaştı. Şu an 500 dönümlük alanda üretim yapılıyor.

Deregümü Köyünde 26 dönümlük serada karanfil üretimi yapan Hasan Ünver, 2019 yılından umutlu.

DEREGÜMÜ KÖYÜ PAZARI KESİNTİYE UĞRATMIYOR

Karanfil üreticiliğinin domatese alternatif olarak yapıldığına dikkat çeken Ziraat Mühendisi Hasan Ünver; “Antalya’da karanfil üretimi Mayıs ayı itibariyle hava şartlarına bağlı olarak sona eriyor. Tam bu noktada Isparta devreye giriyor. Mayıs ve Ekim ayı arasındaki boşluğu Isparta dolduruyor. Tabi bununda merkezi Deregümü Köyü. Bu çok önemli. Dünya piyasasındaki pazarımızı kaybetmeden, kesintiye uğratmadan devam ettiriyor. Bu noktadan bakacak olursak Deregümü Köyünde iyi ki karanfil üretimi yapılıyor diyebiliriz” dedi.

BİLİNÇLİ ÜRETİM, KALİTELİ ÜRÜN

Vatandaşın bilinçli üretim yaptığına vurgu yapan Hasan Ünver; “Karanfildeki yatırım maliyeti yüksek olmasına karşın ihracat nedeniyle vatandaş karanfil üretimini tercih ediyor. Tam bu noktada deneyim ve birikim devreye giriyor. Bu sayede kaliteli ürün elde ediliyor. Adı üstünde çiçek, nazik bir bitki. Hasat ettikten sonra yolda rengarenk açmaya devam ediyor. O bakımdan tecrübe isteyen bir husus” diye konuştu. / İbrahim DEMİRAYAK