Karanfil ve domates diyarı Deregümü Köyünde heyecanlı bekleyiş sürüyor.

Örtü altı karanfil ve domates üretiminde önemli bir merkez haline gelen Isparta’ya bağlı Deregümü Köyünde hasat dönemine az bir zaman kaldı.

An itibariyle sıkıntılı bir durum yok. Her şey normal düzen içerisinde ilerliyor. 

Karanfilde (kesme çiçek) hasat Haziran ayı sonu itibariyle başlayacak, domateste ise hasat döneminin Temmuz ayı ortasında başlaması bekleniyor.

1500 DÖNÜM SERA

Konu hakkında görüşlerini aldığımız Deregümü Köyü Muhtarı Ali Toprakçı, 800 dönümü domates ve 700 dönümü karanfil olmak üzere Deregümü Köyünde toplam 1500 dönümlük alanda örtü altı (seracılık) üretim yapılmakta.

 Karanfilde ihracatın %95, domateste ise %50 olduğunu ifade eden Muhtar Toprakçı; Karanfildeki birim alandaki gelirin domatese göre fazla olması nedeniyle vatandaşların karanfil yetiştiriciliğine geçiş yaptığını söyledi.

YAYLA ŞARTLARINDA İHRACATIN MERKEZİ DEREGÜMÜ KÖYÜ

İhracatın önemine dikkat çeken Deregümü Köyü Muhtarı Ali Toprakçı; “Türkiye genelinde yayla şartlarında ihracatın tamamına yakını Isparta’dan yapılmakta. Bu ihraçtın merkezide Deregümü Köyüdür.  

Karanfildeki yatırım maliyeti yüksek olmasına karşın ihracat nedeniyle vatandaş karanfil üretimini tercih etmektedir.

90 MİLYON DAL KARANFİL, 10 BİN TON DOMATES ÜRETİMİ

Hemen, hemen tamamı ihraç olan karanfilde bu sene yaklaşık 90 milyon dal üretim hedeflenmekte. Karanfil genel olarak İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Domateste ise ihracat %50 civarında. Rusya ve Arap ülkeleri başta olmak üzere çeşitli Dünya ülkelerine ihraç edilmektedir.

Deregümü Köyünde geçen sene 12 bin ton domates üretimi olmuştu. Bu sene domates üreticilerinin bir kısmı karanfile geçti. Bu sebepten dolayı domateste bu seneki hedefimiz 10 bin ton civarında olması bekleniyor” diye konuştu.

DOMATES 2 LİRANIN ÜZERİNDE PAZARLANACAK    

Demir ve naylon fiyatlarındaki artışın yeni sera yapımını zorlaştırdığını belirten Muhtar Toprakçı; “1 kilo domates üretiminin maliyeti 1,5 liradır. Bu kapsamda domates satışlarının en az 2 liranın üzerinde olmasını bekliyoruz. Üretici ancak bu şekilde para kazanabilir. Aksi durumda üretim zinciri sekteye uğrayabilir.

SERA VE ALIM MERKEZLERİ ARASINDAKİ BOZUK YOLLAR ÜRÜN KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Seralardan alım merkezlerine giden yolların bozukluğu, domates için büyük sıkıntı. Bu sıkıntı nedeniyle ürün kalitesi düşüyor. Domates kasaları alım merkezine varıncaya kadar toz toprak içerisinde kalmaktadır. Ayrıca yollarımızın aşırı bozuk satıh ve engebeli olması nedeniyle domateste kasa içerisindeki sıralamalar bozulmakta ve ürün aşırı sürtünme nedeniyle orijinalliğini kaybetmektedir. Bu olumsuz durum pazarı etkilemektedir.

ÇARE; KİLİT TAŞ DÖŞEMESİ

Seralar ile köy arasındaki bozuk olan yollarda kilit taş döşemesi yapılması gerekiyor. Bu konuda devlet büyüklerimizde yardım bekliyoruz.

Çalışkan Deregümü halkı bu hizmetin karşılığını daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yaparak ödeyecektir.  Bu şekilde milli ekonomiye daha fazla katma değer sağlanmış olur” dedi. / İbrahim DEMİRAYAK