Ülkemizde son yıllarda motorlu bisiklet/motosiklet sayısı ve kullanımı hızla arttığından, (ülke genelinde araç sayısı içerisindeki oranı % 15,6, Isparta ilimizdeki tescilli araç sayısına göre oranı %24’dür.) Isparta İl Emniyet Müdürlüğümüzde görevli ekiplerimizin çalışma programlarında ilimizdeki motorlu bisiklet/motosiklet ve Elektrikli Bisiklet sayısını dikkate alarak bu araç sürücülerinin denetimlerine daha fazla ağırlık verilmektedir.
 
Emniyet Genel Müdürlüğümüzün “Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı” ile, 2015 yılında  motosiklet/motorlu bisiklet/Elektrikli Bisiklet ve sürücüsü denetiminin % 30, 2020 yılına kadar ise 2015 yılına oranla % 30 artırılarak koruma başlığı kullanım alışkanlığının tamamen yerleştirilmesi hedeflenmektedir.
 
Isparta il merkezi genelinde motorlu bisiklet/motosiklet ve Elektrikli Bisiklet sürücülerinin karıştığı 2014 yılı içerisinde 362 adet,  2015 yılı içerisinde günümüze kadar 65 adet trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda toplam 534 adet vatandaşımız yaralanmış, yaralı sürücü ve yolcu konumundaki vatandaşlarımızdan kaldırıldıkları Sağlık kuruluşunda hayatını kaybedenler olmuştur.  Motosiklet sürücülerinin karıştığı trafik kazalarının genellikle ölüm yada yaralanma ile sonuçlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, koruma başlığının (kask) darbeleri emdiği ve dağıttığı, ciddi kafa yaralanmalarını önlediği, nesnelerin doğrudan kafa ile temasını engellediği ve ölümcül kafa yaralanmalarını %60 ile %75 arasında azalttığı tespit edilmiştir. Koruma başlığı (kask) kullananlarla kullanmayanlar karşılaştırıldığında ise;    
                             
·  2,5 ile 5 kat daha fazla ölümcül kafa travmasına,                                        
·  1,5 kat daha fazla hastaneye yatış gerektiren yaralanmalara,                      
·   2 kat daha fazla ölümcül olmayan kafa yaralanmalarına maruz kaldıkları görülmektedir.                                                                             
 
İl Emniyet Müdürlüğümüz olarak meydana gelen trafik kazalarının önüne geçebilmek, can ve mal kaybını önlemek adına il merkezi genelinde  motorlu bisiklet/motosiklet ve Elektrikli Bisikletler üzerinde resmi ve sivil ekipler ile birlikte sürekli denetimler yapılmaktadır.
 
Karayollarında trafik düzenini sağlamak, trafik kazaları sonucunda meydana gelen ölüm ve yaralanmalar ile maddi kayıpları azaltmaya yönelik önlemleri belirlemek ve uygulamak, yol kullanıcılarını trafik kuralları ve karşılaşabilecekleri riskler konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek için gerekli çalışmalarımız devam etmektedir. Bununla birlikte vatandaşlarımızın da trafik kurallarına riayet etmeleri ve kural ihlali yapmamaları halinde meydana gelen kazalarda azalma olacağına inanarak kazasız günler dileriz.
 
Trafik kazalarının; ceza ve korkuyla önlenemeyeceğini, ancak eğitim, bilinçlenme ve yol kullanıcılarının birbirlerine olan saygısıyla önleneceği değerlendirilmektedir!
 
ISPARTA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
ISPARTA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ