Kayısı diyarı olan Senirkent İlçesine Gençali Köyünde,  15 Haziran’da başlayan hasat, Temmuz ayı sonu itibariyle sona erdi. Kayısı da bu sene yüzler güldü. Geçmiş yıllara göre kalite ve verim iyi oldu.

KAYISI KÖYÜN GEÇİM KAYNAĞI OLDU

25 yıl önce elmaya alternatif ürün olarak dikilen kayısı, bugün Gençali Köyünün geçim kaynağı oldu. Yaklaşık 8 bin dekar alanda kayısı üreticiliği yapılan Gençali Köyünde, busene 25 bin ton üretim gerçekleşti.

%70 İHRACAT

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Gençali Köyü Muhtarı Süleyman Cirit, üretimin %70’nin ihracata diğer %30’nun ise iç piyasaya pazarlandığını söyledi.

Kalite ve rengine göre 2 ila 5 lira arasında pazarlandığını belirten Süleyman Cirit; “Yaklaşık 25 sene önce alternatif ürün olarak dikilen kayısı ağaçları bugün köyümüzün geçim kaynağı oldu. Kayısı Gençali Köyünü sevdi, bizde kayısıyı sevdik. Sebep olanlardan, vesile olanlardan Allah razı olsun.

MİLLİ EKONOMİYE 70 MİLYON KATKI

 Bu sene çok şükür don ve dolu yaşanmadı. Kayısımız gerçekten çok güzeldi. Genelde Arap ülkelerine ihracat yapıldı. Milli ekonomiye yaklaşık 70 milyon liralık katkı sağlandı. Onur ve gurur verici bir başarı, bu üretken ve çalışkan Gençali Köyü halkının başarısıdır” dedi.

KLASİK AĞAÇLAR BODURA ÇEVRİLİYOR

Tarımsal üretimde girdi maliyetlerinin büyük artış gösterdiğine dikkat çeken Muhtar Süleyman Cirit; “Her tarımsal üretimde olduğu gibi kayısı üretiminde de girdiler çok yükseldi. İlaç, mazot ve gübrede yüzde yüzü aşan zamlar oldu. En azından işçilik maliyetlerini düşürelim düşüncesiyle eski Malatya kayısısı dediğimiz büyük ağaçları sökerek yerine işçiliği ve diğer girdi maliyetleri daha az bodur cinsi ağaçları dikiyoruz. Genellikle rostona, şekerpare ve limon kayısı çeşidi dikerek bahçelerimizi yeniliyoruz” diye konuştu.

RUS VE ARAP TÜCCARLAR GENÇALİ KÖYÜNDE

Pazarlama konusunda hiçbir sıkıntı çekmediklerini ifade eden Muhtar Cirit; “Hasat döneminde Arap ve Rus tüccarlar ayağımıza kadar geliyor ve kayısımızı alıp götürüyor. Sezon içerisinde günlük 5 bin çalışan tarım işçisi oluyor ve günlük 20 tır kayısı çekiliyor. Gençali Köyü adeta arı kovanı gibi, karınca yuvası gibi oluyor. Herkes çok sıkı çalışıyor” dedi. / İbrahim DEMİRAYAK