Beraberinde Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nurlubek Seyitkulov, Prof. Dr. Saltanat Amirgaliyev, Prof. Dr. Mehmet İzol ve 15 akademisyen ile birlikte Vali Memduh Oğuz’u ziyaret eden Kazakistan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mesut Akgül, İstanbul, Antalya ve Isparta’da devlet ve özel üniversiteleri ziyaret ederek akademik tecrübe almak istediklerini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Akgül; “Sayın Valim Kazakistan Süleyman Demirel Üniversitesi 2650 öğrenci mevcuduyla Kazakistan’ın en önemli üniversitelerinden birsidir. 1996 yılında kurulan üniversite ilk yıllarda buradan sağlanan desteklerle eğitim ve öğretimine devam ediyor idi, ancak bugün kendi imkanlarıyla kendi çarkını çevirebilen bir üniversite haline geldi. 

Biz bu ziyaretler vesilesiyle Türkiye’deki üniversitelerle yakın işbirliği yaparak akademik anlamda tecrübe kazanmak istiyoruz. Ayrıca her yıl 75 öğrencimizi Türkiye’ye staj yapmaları için göndererek onları Türkiye’deki kurumsal yapıların işleyişleri hakkında ve kültürümüz hakkında bilgi almalarını sağlıyoruz.” dedi. 

Misafirlerini Göl Toplantı salonunda ağırlayan Vali Memduh Oğuz ise, kardeş ülke Kazakistan’dan gelen heyetin üniversite camiasından olmasının çok önemli olduğunu belirterek; “Sizler birer ilim insanı olarak ilim şehrine gelmiş bulunuyorsunuz. Isparta, geçmişi itibariyle ilk Hıristiyan vaazının verilmiş olması, men döneminde ilk rasathanenin burada kurulmuş olması ve Selçuklu döneminde üniversite düzeyinde Ertokuş, Aladdin ve Dündar Bey medreselerinin kurulmuş olması buranın bir ilim merkezi olduğunu göstermektedir. O bakımdan güller diyarına, ilim şehrine hepiniz hoş geldiniz.
Biz kardeşiz, bu bağlamda elbette ki karşılıklı münasebetlerimiz olacaktır. Türkiye’nin gelişmesi Kazakistan’ın yararınadır, aynı şekilde Kazakistan’ın gelişmesi Türkiye’nin yararınadır.

Birkaç sene önce Almatı’da 1–2 hafta geçirdim, Asya’nın ortasında dünyanın en ileri ülkeleri gibi gelişmiş mükemmel bir ülke. Bu Nur Sultan Nazarbeyev sayesinde olmuştur. Allah uzun ömürler versin, çünkü öyle bir lider bir daha kolay kolay gelmez” dedi. 

Konuşmalardan sonra konuk heyet Vali Oğuz’a Kazakistan’ın milli giysisi olan ‘Çapan’ giydirirken, Vali Oğuz ise misafirlerine gül ürünlerinden oluşan hediyeler verdi.