ITKM dosyası açılıyor.

- Dünden bugüne ITKM'ne neler oldu?
- Hangi hatalar yapıldı?
- Encümen ve meclis kararları?
- Hangi dönemde, kimler tarafından hangi kararlar alındı?
- Kimler bu kararlara itiraz etti? - Bugünkü büyük krize hangi kararlar neden oldu?

Soner Toros ITKM'nin hikayesini yazıyor.

Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi Kazanan Isparta olacaktı ama kaybeden Isparta oldu. 1999'da Günaydın'ın koltuğu oturuşuyla raydan çıkan Aybatılı'nın Halk Pazarı Kentsel Tasarım Projesi, Balaman döneminde Ticaret ve Kültür Merkezi Projesi olarak yeni adıyla kat karşılığı usulü ile ihaleye çıkartıldı. Eylül-2005'de ihale edilen ITKM, aradan geçen 12 yıla rağmen hala bitirilemedi. 30 Eylül 2005 tarihinde ihale çıkartılan 50 bin m2'lik alana sahip Ticaret ve Kültür Merkezi Projesi'nin tartışmaları 2 ay önce başlamıştı. AK Parti Meclis grubu içerisinde büyük bir çatlak ve mevcut Başkan Balaman'a muhalif bir cephe oluşmuştu. Tarih: 1 Ağustos 2005.

Merhum Hasan Balaman'a ve Encümene 07 Ekim 2004 tarihinde Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi'nin kat karşılığı ihalesini yapmak üzere yetki verilmişti. Ama o gün büyük bir sürpriz yaşandı. AK Parti Belediye Meclis grubundan 11 kişi 1 Ağustos 2005 tarihli meclis toplantısına bir önerge vererek yeni bir karar alınmasını istediler. AK Partili muhalif 11 üyenin verdikleri önerge, dönemin Belediye Başkanı Hasan Balaman ve Encümen üyelerine güvenmediklerini ortaya koyuyordu. Çünkü önerge ile yapılacak ihale sonrasındaki mülkiyet devri konusunda encümenin yetkili olmadığı, meclisin yetkili olduğu vurgulanmış ihaleye çıkılmadan önce hazırlanan şartnamenin meclisce onaylanması gerektiği belirtilmişti.

Önerge her ne kadar mecliste oy çokluğu ile reddedilse de önergeyi veren kişiler ve içeriği, ITKM konusunda ve diğer konularda gelecekte yaşanacak krizlerin ve tartışmaların sinyaliydi. Parti içerisinde, basında ve kamuoyunda sonradan 'AK Partili muhalifler' olarak anılan önergeye imza atan AK Parti Belediye Meclesi üyeleri şunlardı: "Bayram Türker, Osman Demirtaş, Abdullah Yiğitbaşı, Hüseyin Yalçın, Ruhi Arı, Ömer Parlak, Kamil İnci, Mustafa Pazarçeviren, İ.Sami Aygün, Orhan Özkutlu ve Seyfettin Kalem." 01/08/2005 tarihli önerge: "Isparta Belediyesi mülkiyetinde bulunan eski adı Çarşamba Pazarı yeni adı Isparta Ticaret ve Kültür Merkezi olan tapunun 8072/2-3 parsel, 354/324-179 parsel, 328/5-6- 7-45- 48-124 parsellerden oluşan alan üzerinde meclisimizin 07/10/2004 tarih, 206 sayılı karar ile Encümene kat karşılığı ile ihale yapma yetkisi verilmişti.

Encümene ketilen kat karşılığı ihalede mülkiyet devri söz konusudur. Mülkiyet devri konusunda Encümene yetki verilmemiştir. Mülkiyet devri ise meclisin yetkisindedir. Bu nedenle ihale şartnamesinin hazırlanmasına müteakip ihaleye çıkılmadan şartnamenin meclisce onaylanması ile belirlenecek orandaki devir konusunda meclisin başkanlığa yetki vermesi gerektiğinden meclisin bu konuyu müzakere ederek karara bağlanması gerekir.

Konunun mecliste irdelenmesi ve önergenin gündeme alınmazını arz ederiz." AK Partili muhaliflerin büyük ihaleden 1 ay önce ortaya koyduğu sorgulayıcı tavır amacına ulaşamadı. Dönemin Belediye Yönetimin ve Belediye Encümeni, Isparta'nın kalbindeki, 55 bin m2'lik arsa üzerinde planlanan Ticaret ve Kültür Merkezi için 30 Eylül 2005 tarihinde Belediye Kültür Sarayı'nda ihaleye çıkıldı. İhale büyük olunca Emniyet'in ihale yapılacak yerde aldığı güvenlik önlemleri de büyüktü.

1 Ekim'de Akdeniz Gazetesi bu konuyu 'Sanki Başbakan geldi' başlığıyla duyurmuştu. Haberin spotunda ise 'Ticaret ve Kültür Merkezi'nin ihalesinin yapıldığı Kültür Sarayı ve çevresinde görevlendirilen 400 polis adeta kuç uçurmatı' denilmişti. Dönemin Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, basının bu kadar güvenlik tedbirinin biraz abartılı olduğu yönündeki sorulara yönelik şu açıklamayı yapmıştı: "Biz Isparta'nın huzurunu ve güvenliğini sağlamakta görevliyiz. Bu ihale Isparta için önemli. Olayların yakın takipçisiyiz, bu nedenle ihalenin kimsenin burnunun kanamadan bitirilmesi için elimizden geleni yapmak bizim görevimiz." Isparta'nın en büyük projesi için aslında Isparta ile hiç ilgisi olmayan ama o dönemde sempatik ikmal için Isparta Ortaklığı olarak lanse edilen Kadıahmetoğulları A.Ş ile Hollanda merkezli MDC Türkmal-Okyanus ortak girişimi için teklif vermişti.

Çarşambanın gelişi perşembeden belliydi. İhaleyi kazanan tabiki Kadıahmetoğulları A.Ş olacaktı. Çünkü Kadıahmetoğulları ile Ispartalı işadamları ortaktı. Ama böyle bir ortaklığın olmadığı, varsa bile etkisiz bir ortaklık olduğu yıllar içerisinde belli olacaktı.

O dönem ihalede boy gösteren Ispartalı İşadamları Esat Bolat, İzzettin Dikmen gibi tanınmış işadamlarının zaman içerisinde adı ve sanı hiç duyulmayacaktı. Süreç başlamıştı teklifler değerlendirilecek ve ihale sürecinin uygun zamanında kamuoyuna açıklanacaktı. İhaleyi kazandığı daha sonradan açıklanacak Kadıahmetuoğulları A.Ş'nin Isparta kamuoyu tarafından hiç beğenilmeyecek teklifi şöyleydi:

- Otopark: 34 bin 500 m2 (Belediyeye kalacak)
- Market: 3 bin 170 l2 (Belediyeye kalacak) 
- Market otoparkı: 1800 m2 (Belediyeye kalacak)
- Sinemalar ve fuaye alanları: 3 bin 478 m2( Belediyeye kalacak)
- Sergi salonu, Kültür Sarayı, cami, düğün salonu, otobüs durakları, aktivite birimleri (tamamı belediyeye kalacak)
- Ticari alanlar, yükselen bloklar (tamamı mütehhide kalacak) Bu teklife ilişkin sonuç olarak şöyle denilmişti: 59 bin 848 m2 Belediyeye, 52 bin 661 m2 müteahhit firmaya kalacak.

Oran olarak belediyeye kalacak alanın yüzde 53'e, müteahhide kalacak oranın yüzde 47'ye tekamül ettiği bildirildi.

Ayrıca müteahhit firma tçarafından Isparta Belediyesi'ne 3 milyon TL nakit olarak verilecek. 1 Ekim 2005 tarihinde Akdeniz'in manşeti 'Kazanan Isparta olsun' temennisiydi. Ama zaman gösterdi ki Isparta kaybetti...