MHP’nin 2007’de aldığı oy 55 bin. CHP’nin ise 33 bin. Şu anda 42 bin oyla 1 milletvekili çıkıyor. Dolayısıyla MHP 10 bin oy kaybetse bile 1 milletvekili çıkartabilirken, CHP’nin 1 milletvekili çıkartması için mevcut oyuna 10 bin oy daha eklemesi gerekiyor.

            11 Nisan günü, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılacak en önemli seçimlerin adayları belli oldu. Bu seçim döneminde beni en fazla şaşırtan partiler yine AKP ve MHP oldu. İlk önce AKP’yi ele almak gerekirse şunları söyleyebiliriz:

            AKP’nin 2. sırasında yer alan eski milletvekili Sayın Av. Recep Özel ile ilgili söyleyecek çok fazla bir şey yok. Çünkü, kendisinin adaylığı ben bekliyordum. Sayın Özel’in 4 yıldır Ankara’daki ilişkileri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile diyaloglarını duyuyordum. Kendisine hayırlı olsun.

            AKP’de genel kanı mevcut milletvekillerinden Sayın Sait Dilek’in listeye gireceği yönündeydi. Çünkü, Başbakana yakınlığı ve Genel Sekreter Yardımcısı olması bu ihtimali kuvvetlendiriyordu. Sayın Dilek’in listede olmaması ile ilgili ilk gelen tepkiler genel merkezde değerlendirileceği ile ilgili. Ancak Sayın Bilgiç’in tekrar aday gösterilmesi sürpriz oldu. Sayın Bilgiç’in babasından dolayı aday yapılmış olduğunu tahmin ediyorum.

            Sayın Bilgiç’in tekrar aday gösterilmesi beni ne kadar şaşırttıysa, Sayın Aybatılı’nın aday yapılmaması da o kadar şaşırttı. Çünkü, Sayın Aybatılı’nın siyasi geçmişi, oy potansiyeli AKP’ye çok şey katabilirdi. Ben Sayın Aybatılı’nın ‘sürükleyici’ olması için, en kötü ihtimalle 3. sırada olacağını tahmin ediyordum. Ancak, AKP’nin listesine bakınca, Erdoğan’ın Isparta’da maksimum 2 milletvekili ile yetineceğini düşünüyorum.

            Ne diyelim artık, kendi düşen ağlamaz.

** MHP’NİN LİSTESİ

            Milliyetçi Hareket Partisi’nin aday listesinde de hayal kırıklığı yaşadım. Daha önce bu köşeden, Emekli Büyükelçi Sayın Hüseyin Avni Bıçaklı’nın özelinde, ithal adayların gösterilmemesi gerektiğini yazmıştım. Yine aynı kanaatteyim ve iyi ki de o yazıyı yazmışım. Çünkü, ben Ispartalıların sesini bu köşeden yükselttim ve MHP’de çıkan listeye bakınca bu sesin Ankara’da kısmen de olsa yankılandığını gördüm.

            MHP’de aday belirleme sürecinde; kamuoyu yoklamaları, temayül yoklamaları ve son olarak da teşkilat yoklamaları yapıldı. Benim şaşkınlığımın nedeni ise bu. Isparta için konuşmak gerekirse; Isparta merkezde, ilçelerde ve genel ortalamada birinci veya ikinci çıkan isimlerin listede yer almadığını gördüm.

            MHP listesinde dikkatimi çeken 2 husus oldu

            BİR: Seçilecek milletvekilleri, her türlü tartışmadan uzak, olası bir Anayasa değişikliğinde ortalık karıştırmayacak, parmak indirip, parmak kaldıracak isimlerden tercih edilmiş.

            İKİ: Tabandan gelen bir ismin aday olup olmaması konusu çok dikkate alınmamış. “İlinde olmasa da olur, mecliste olsun yeter” mantığı güdülmüş.

            Sonuç olarak; AKP ve MHP’nin aday listelerine bakacak olursak; AKP Isparta’da 2 milletvekiline razı olmuş görünüyor. MHP’deki tablo ise 2. sıranın tabandan gelmesi halinde 2 milletvekili çıkartabileceği yönünde. Ancak, MHP teşkilatları Sayın Hüseyin Avni Bıçaklı’yı kamuoyuna nasıl anlatacaklar bilemiyoruz.

AKP, MHP ve CHP listesine göre konuşacak olursak, şu anda Isparta’da görünen tablo; 2 AKP, 1 MHP ve 1 CHP şeklinde. Ancak, MHP seçimlere CHP’ye göre 1 adım önde giriyor. Çünkü, MHP’nin 2007’de aldığı oy 55 bin. CHP’nin ise 33 bin. Şu anda 42 bin oyla 1 milletvekili çıkıyor. Dolayısıyla MHP 10 bin oy kaybetse bile 1 milletvekili çıkartabilirken, CHP’nin 1 milletvekili çıkartması için mevcut oyuna 10 bin oy daha eklemesi gerekiyor.

12 Haziran 2011’e kadar önümüzde daha uzun bir süre var. Bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek.

İsa Yalçın’dan liste değerlendirmesi

            11 Nisan günü, aday listeleri belirlendikten sonra MHP İl Başkanı İsa Yalçın ile telefonda görüştüm. Listelerin açıklandığı gün Genel Başkan Devlet Bahçeli ile görüşen MHP İl Başkanı, Isparta listesi ile ilgili temkinli konuştu.

            Sayın İsa Yalçın, milletvekili aday listelerinin her dönemde mükemmel olmasının istendiğini ancak bunun pek mümkün olamadığını söyleyerek, “Hiçbir liste mükemmel olamaz. Böyle bir şeyin olması için bu işe aday olmuş bütün isimlerin tercih edilmesi lazım. Bu da mümkün değil” dedi.

            Yalçın, “Isparta’da neden böyle bir liste ortaya çıktı?” soruma, “Her seçimin kendine has özellikleri vardır. Önümüzdeki dönemde de, parlamentoda çok önemli bir Anayasa değişikliği yapılacak. Sayın Genel Başkanımız listeleri hazırlarken, Anayasa değişikliğinde mesai yapabilecek, hem hukuki konularda hem de alanında uzmanlaşmış isimlerle çalışmak istemiştir” cevabını verdi.

            MHP İl Başkanı İsa Yalçın, telefon görüşmemizde, AKP ve CHP’ye de önemli mesajlar verdi. Yalçın, aday adaylığı sürecinde AKP’de 38, CHP’de ise 16 aday adayı çıktıktan sonra, “önemli olanın aday adayı sayısı değil, listenin nasıl hazırlandığıdır” dediğini hatırlatarak, AKP’den aday adayı olan ancak listeye alınmayan Sayın Mehmet Aybatılı’yla ilgili çok önemli bir tespit yaptı.Yalçın,“Her partinin, 4 adayını belirledikten sonra, siyasi mi yoksa memleket menfaati için mi liste yaptığının önemli olduğunu söylemiştim. Bugün MHP’de sürpriz yaşanmamıştır. Asıl sürpriz diğer partilerde yaşandı. Isparta’da başarılarıyla, ismiyle belli yerlere ve noktalara gelmiş insanların liste dışında kalması düşündürücü bir şey” dedi.