Kamu çalışanlarının tamamının ve sözleşmeli personelin yararlanabildiği aile yardımından, 40 bine yakın 4/C’li çalışanın yararlanamadığını ifade eden Türk Büro – Sen Isparta Şubesi Başkanı Bülent Özkan, konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada hükümetin seçim öncesi sınıfta kaldığını söyledi. Özkan açıklamasında; “Torba Yasa olarak adlandırılan 6111 sayılı yasanın118/ ek 8. maddesi; “Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışan sözleşmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye işletmelerinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilenlerden aile yardımı ödeneğinden veya başka bir ad altında da olsa aynı amaçla yapılan herhangi bir ödemeden yararlanamayanlara, Devlet memurlarına verilen aile yardımı ödeneği, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.” şeklinde ki hükmü işine geldiği gibi yorumlayarak 4/C statüsündeki personelin aile yardımı ödeneği hakkını elinden almıştır.
     

     HÜKÜMET SEÇİM ÖNCESİ SINIFTA KALDI
    

     Kamu çalışanlarının tamamının ve sözleşmeli personelin yararlanabildiği aile yardımından, 40.000 yakın 4/C’li çalışan yararlanamamaktadır. Yapılan bu adaletsiz uygulama, Anayasa’nın eşitlik ilkesini de açıkça ihlal etmiştir, sosyal devlet ilkesi ile ön plana çıktığını iddia eden fakir-fukuranın yanında olduğunu her fırsatta beyan eden hükümet, kamu çalışanlarına her zaman yaptığı gibi bu ayrımcılıkla da seçim öncesi sınıfta kalmıştır.
 

     Özelleştirmeler neticesinde iş yerleri kapanan daha sonra havuza doldurularak, 4/C’li kölelik istihdamına mahkum edilen binlerce çalışanın suçu nedir? Bu çalışanların ailelerini yok saymak, hangi vicdana sığmaktadır? Görünen o dur ki; 4/C’li personel gibi, ailelerinin de hükümetin gözünde bir değeri ve itibarı yoktur.
 

      YARGI KARARLARI, BU ADALETSİZ TUTUMA DUR DİYECEKTİR
 

      Yasal, anayasal ve uluslararası sözleşmelerde belirtilen gerekçelerle 6111 sayılı yasanın 118/ek-8 maddesi ile düzenlenen aile yardımı ödeneğinden 657 sayılı yasanın 4/c maddesi kapsamındaki personelinde yararlandırılması hususunda, konfederasyonumuz tarafından Maliye Bakanlığı’na yazılan yazıya ve sendikamızın girişimlerine adeta kulak tıkanmaktadır. Ancak, “ben yaptım oldu” mantığıyla hareket eden bu düşünce sistemi, yargı kararları sonrası iflasa uğrayacaktır. Eğer 4/C’lilerin bu hakkı tanınmazsa, ülkenin dört bir yanında hukuki mücadeleler başlatılacaktır.
Geçim sıkıntı ile boğuşan ve aldığı ücret ile hayatını zor idame ettiren 4/C’li personele ayrımcılık yapılarak aile yardımı verilmemesi, kamu düzenindeki adalet tesisini sarsan ve sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmayan bir uygulamadır. Devlet, çalışanları arasında ayrımcılık yapamaz.

     Sendikamız, 4/C’li personeli bu mağduriyetinde de yalnız bırakmayarak, her türlü mücadelesini hukuki zeminde sürdürmeye devam edecektir” dedi.