Isparta eski Belediye Başkanı Hasan Balaman, yörenin değerlerinin sergilendiği Kent ve Tarih Konağı'nın bakımsızlıktan farelerin istilasına uğradığını ileri sürdü.

     Balaman, Haber32 Muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'nın tarihi ve kültürel değerlerini yansıtmak amacıyla Gökçay Mesireliği'ndeki tarih yolunda oluşturdukları Kent ve Tarih Konağı'nın bugün hak ettiği konumda olmadığını söyledi.
 

-"KONAK İLAÇLANDI, FARELERDEN ARINDIRILDI"-

     Isparta Belediyesi Kültür Müdürü Hasan Arıtürk de Haber32 Muhabirine yaptığı açıklamada, konakta bir dönem fare görüldüğünü, ancak müdahale ettiklerini bildirdi. Arıtürk, "Konak ilaçlandı, tuzaklar kuruldu, farelerden arındırıldı. Şu anda bir sıkıntı yok. Hatta en son dün kontrol yaptık, bir problem görmedik" dedi.

     Arıtürk, kaybolduğu iddia edilen 3 heykelin ise bilinçli olarak alındığını ve başka bir yere konulduğunu, söz konusu alana yeni heykeller yapılacağını kaydetti. Konakta bir personelin görev yaptığını ve gündüzleri açık olduğunu belirten Arıtürk, eserlerin korunması konusunda da gerekli çalışmaları yürüttüklerini vurguladı.

      Konağı oluşturmak için Ispartalılardan belge, fotoğraf ve eser topladıklarını belirten Balaman, bu eserleri konakta sergilediklerini anlattı. Personel görevlendirerek, konağın gündüzleri açık kalmasını ve insanların rahatlıkla gezme imkanı bulmasını sağladıklarını anlatan Balaman, "Şimdi ise o gün hayata geçirdiğimiz konaktan eser yok. Isparta'nın tarihini yansıtan Kent ve Tarih Konağı maalesef artık tarihi yansıtmıyor. Görevli arkadaşlar konağa yeterince sahip çıkmadı" diye konuştu.

     Konakta Isparta simgelerinin yer aldığını belirten Balaman, Isparta halısı, kıyafetleri, gül yağı üretimini anlatan figürler, tarihi anlatan belgeler ve fotoğraflar bulunduğunu aktardı. Kent ve Tarih Konağı'nın girişinde 25 Türk büyüğünün heykelini yaptıklarını dile getiren Balaman, "Türk büyüklerimizin heykellerinin sergilendiği alanda 3 heykel kayıp. Kapısına kilit vurulan konağı farelerin istila ettiği söyleniyor, eserlerin ne durumda olduğu ise belli değil" dedi.

     Balaman, konağa sahip çıkılmasını istedi.